AcasăSOCIALColegiul Medicilor face zid în jurul Maternității Botoșani. Se pregătește strategia ”mortul...

Colegiul Medicilor face zid în jurul Maternității Botoșani. Se pregătește strategia ”mortul e de vină”

Gheorghe Borcean, vicepreședitele CMR: ”Femeia a intrat în spital la miezul nopții cu sarcină oprită în evoluție de câteva zile, cel puțin”

Conducerea Colegiului Medicilor din România (CMR) a criticat atât declarațiile ministrului Alexandru Rafila, cât și cele ale DSP, în cazul morții tinerei gravide în Maternitatea Botoșani. Vicepreședintele CMR a arătat că aplicată prezumția de nevinovăție și că, până în prezent, nimeni nu riscă să fie pedepsit. Mai mult, cei care vor judeca disciplinar comportamentul medicilor de la Botoșani spun că tânăra decedată care a venit la spital cu o sarcină oprită în evoluție ar fi mințit când a spus că nu știa despre sarcină, atâta timp cât mai avea trei copii.

Faptul că nimeni nu va fi pedepsit pentru moartea Alexandrei Ivanov, tânăra de 25 de ani ignorată o noapte întreagă de medicii din Maternitatea din Botoșani, nu ar trebui să ne mire. Ceea ce m-aș fi așteptat, așa cum se așteaptă încă și oamenii care protestează de câteva zile cu o pancartă pe care scrie ”criminalilor”, în fața unității sanitare, este o schimbare a mentalității în spitale, mai ales în maternități, unde au fost și cele mai mari probleme legate de șpăgi, lipsă de empatie și comportament dictatorial. Raportul preliminar al medicilor legiști a arătat că Alexandra Ivanov a suferit un edem pulmonar, avea insuficienţă cardio-respiratorie, iar sarcina care i se oprise din evoluţie era „complicată infecţios”. Ce ne spune vicepreședintele Colegiului Medicilor din România, dr. Gheorghe Borcean, este că deocamdată nu riscă nimeni nimic, pentru că nu s-a stabilit vinovăția. ”Haideți să înțelegem lucrurile. Ca să existe dovada unei culpe, unei vinovății, există o succesiune de elemente absolut obligatorii. Adică să existe fapta comisă cu vinovăție, adică cu încălcarea unei norme existente, scrisă undeva, care să creeze un prejudiciu și să existe o legătură de cauzalitate directă între faptă și prejudiciu. Până acum nu s-a demonstrat nici care este diagnosticul de moarte al acelei femei, nici ce faptă a comis sau a omis a face medicul acela, nici care e legătura de cauzalitate dintre aceste două elemente. Ce se întâmplă acum este doar emoțional”, ne-a declarat dr. Gheorghe Borcean, vicepreședintele Colegiului Medicilor din România (CMR).

N-are treabă ministrul Sănătății

Conducerea CMR ne spune că faptul că nu au fost consemnate niște înscrisuri la un sfert de oră, la jumătate de oră, la o oră, nu are relevanță, deoarece nu există nicio normă în sensul ăsta, și că nimeni nu a făcut încă dovada că femeia nu a fost văzută în timpul acela, chiar dacă nu au existat înscrisuri. ”Lucrul ăsta se dovedește printr-o anchetă, nu se dovedește într-o anchetă jurnalistică. Ministrul Sănătății este un infecționist, un epidemiolog (n.r. microbiolog) de mare marcă, dar nu este obstetrician. În situația aceasta va trebui să analizeze un obstetrician de profesie, care să spună da, trebuia să se întâmple asta în mod obligatoriu și este scris în norma cutare și acea normă nu a fost aplicată. Ministrul Sănătății trebuia să spună ceva, nu putea să tacă atunci când acolo ies în stradă câteva sute de oameni în fiecare zi, care sunt mobilizați pe facebook, ca la Piața Victoriei. Nici eu, ca vicepreședinte al Colegiului Medicilor din România, pentru că sunt chirurg, nu pot să vă spun dacă scrie undeva o normă profesională cu pacienta care vine cu sarcină oprită în evoluție la trei luni, despre care ea nu știa că este gravidă, deși avea trei copii. Este o discuție pe care o va rezolva ancheta. Nu vreau să mă antepronunț. Scala durerii este o chestie iluzorie. Durerea insuportabilă nu știu ce înseamnă. Femeia a intrat în spital la miezul nopții cu sarcină oprită în evoluție de câteva zile, cel puțin. Acolo i s-au făcut niște investigații imagistice, i s-au luat niște analize de laborator, constatând că ea nu sângera. Și atunci unde era… dar vorbesc prea mult acum despre ceea ce ar trebui să vorbesc mai târziu, când voi ancheta pe cale de recurs speța aceasta”, ne-a precizat vicepreședintele CMR, dr. Gheorghe Borcean.

”Încrederea în instituția medicală nu trebuie deteriorată”

CMR știe deja că rudele femeii decedate vor contesta decizia Colegiului Medicilor Botoșani, deși ancheta nici măcar nu a început. ”Colegiul Medicilor din județul Botoșani va face ancheta, iar cei care au calitate procesuală vor contesta decizia pe care o va da Colegiul și atunci această lucrare va ajunge în mapa Consiliului Național al Colegiului Medicilor, în jurisdicția Comsiei Superioare de Disciplină, unde se vor spune lucrurile, pe puncte medicale. Dar la timpul acela nimeni nu va mai fi interesat de asta, o să fie alte subiecte. Acum nici Poliția nu va putea face mai mult. Rezultatul autopsiei va fi gata, integral, abia peste două săptămâni. Existența doar a decesului nu înseamnă automat că actul medical a fost o greșeală, nu e suficient prejudiciul pentru asta. Oamenii aceia protestează în fața unei maternități județene. Unde vor merge femeile din Botoșani să nască de acum înainte? Ce se va întâmpla? Vă închipuiți că nu mai intră nicio femeie să nască acum în spital pentru că oamenii aceia, câteva sute, protestează acum? Nu. Încrederea în instituția medicală trebuie cultivată, nu trebuie deteriorată cu orice ocazie”, a afirmat dr. Gheorghe Borcean. Acesta a mai semnalat faptul că nu intră în atribuția DSP să facă aprecieri în legătură cu calitatea actului medical. ”Până nu vom avea rezultatele anchetei și ale autopsiei, toți se bucură de prezumția de nevinovăție, asta este logica lucrurilor. Nu putem să o întoarcem pentru că protestează în fața spitalului 300 de oameni. Nu se va rezolva nimic în felul ăsta. Dacă încearcă cineva să facă dreptate sub presiunea străzii dreptatea aceea nu este în regulă”, ne-a mai declarat dr. Gheorghe Borcean, vicepreședintele CMR.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.