AcasăSOCIALColectiv nu a schimbat nimic. Marii arși nu pot fi tratați în...

Colectiv nu a schimbat nimic. Marii arși nu pot fi tratați în țară

Banii alocați de minister nu ajung pentru tratarea unui pacient grav

România are 18 paturi în trei orașe din țară pentru tratarea marilor arși. Cu toate acestea, de câte ori apare un caz mai grav sau se mediatizează, pacientul este trimis în străinătate. Medicii ne spun că locurile disponibile sunt prost împărțite zonal și că finanțarea Ministerului Sănătății într-un an ajunge doar pentru o jumătate de ars.

Tragedia de la Colectiv, urmată de alte incendii devastatoare, nu a reușit să miște nimic în domeniul construcției unor clinici pentru marii arși. Locurile destinate tratamentului marilor arși, pe lângă faptul că nu acoperă toate regiunile țării, sunt extrem de puține raportate la numărul mare de astfel de victime. Mai mult, în loc să majoreze numărul acestora, autoritățile au desființat două locuri de la Brașov, prin reorganizarea spitalului de acolo. ”În unitatea funcțională de arși din Timișoara există 5 paturi de mari arși și două saloane de arsuri intermediare, post-critic. Mai sunt încă 13 paturi la București și la Iași, că cele două de la Brașov au fost desființate la o reîmpărțire administrativă a spitalului județean. Dar cele 18 nu sunt de ajuns. Nimeni nu se gândește care este nivelul social în România. În Occident, în Franța, de exemplu, accidentele acestea cu arsuri, în care victima a luat foc în casă sau și-a dat foc pentru că a vrut să se sinucidă, nu există. La ei, cazurile de mari arși sunt cazurile care se întâmplă în accidente de muncă, explozii. Dar la nivelul de trai din România, cu bătrâni care ard în case încercând să se încălzească cu cine știe ce, astfel de incidente sunt foarte dese. Tocmai de aceea în România ar trebui să existe mult mai multe locuri pentru marii arși, pentru că avem și mult mai mulți decât în oricare altă țară din Europa. 18 paturi de terapie intensivă pentru marii arși pentru o țară întreagă sunt puține și nu sunt nici împărțite echitabil pe regiuni”, ne-a declarat prof.dr.Gheorghe Noditi, șeful Clinicii de Mari Arși din Timișoara.

Lipsesc băncile de țesuturi

Cu toate tehnicile moderne folosite în clinicile de mari arși din România, există totuși o problemă cu care se confruntă medicii de aici: absența băncilor de țesuturi. Chiar și în aceste condiții, rezultatele obținute de Clinica de Mari Arși de la Timișoara sunt incredibile, cu victime care au avut arsuri pe 65% din suprafața corpului și care au supraviețuit. ”Noi folosim acum la Timișoara niște tehnici care se folosesc și în străinătate, dintr-un pătrățel de 15/5 centimetri de piele facem o suprafață de 20/20, care este o chestie extraordinară. Adică poți să folosești resursa de tegument a pacientului ca să poți să-l acoperi peste zonele unde trebuie grefat. Dar și aici ne împiedicăm de faptul că nu există în țară nicio bancă de țesuturi, de piele care să vină deasupra și să plombeze acele petice mici care se realizează prin această tehnică și să-i poată oferi securitate, izolare locală și un mediu în care tegumentul respectiv să se dezvolte”, ne mai spune prof.dr.Gheorghe Noditi.

Ministrul dă bani pentru o jumătate de ars

Medicii specialiști atrag atenția că s-a investit foarte puțin în domeniul tratamentului marilor arși și că acest lucru se vede de câte ori apare un accident mai grav. ”Nici nu vreau să vă spun care este bugetul prin programul național de arsuri pentru o unitate funcțională cum este la Timișoara sau în altă parte. Gândiți-vă că sunt pacienți care ajung să coste undeva în jur de 120.000-150.000 de euro pentru unul singur și tu ai un buget de sub 100.000 de euro pe an. Cum reușim să ne descurcăm totuși? Apelăm la sponsorizări, mai sunt accidente de muncă și unitățile respective de unde vin pacienții ne cumpără ce ne mai trebuie și tot așa. Administrația la nivel ministerial nu este așa de bine organizată încât să existe câte un departament care ar trebui să aibă grijă de anumite probleme din sănătate. Acolo există oameni care au mentalități de acum 40 de ani. Aici nu se poate așa ceva, când ai un program național trebuie să ai o echipă la nivelul ministerului care se ocupă cu programul respectiv, ce trebuie, cum trebuie, care este bugetul, care sunt consumurile istorice, ca să poți îmbunătăți bugetul”, ne-a mai precizat prof.dr.Gheorghe Noditi, șeful Clinicii de Mari Arși din Timișoara.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
131 afisari

4 COMENTARII

  1. Cum nu s- a schimbat nimic,dragi romani ? Pai nu v-am spus clar ca,repet,” a fost nevoie sa moara oameni,ca sa plece acest guvern,adica sa vina GUVERNUL MEU „. Pai mai clar de atat ce vreti sa va mai spun,ca s-a intamplat la fel ca la ” a fost nevoie sa arda Reichstagul ” ca sa ia Hitler toata puterea ? ce naiba nici atata lucru nu pricepeti ? Spalati-va pe maini.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger