Una dintre manevrele pe care șoferii o fac adesea în trafic este să depășească un tractor, chiar dacă trebuie să treacă peste linia continuă.
Se întâmplă ca șoferii să fie nevoiți să încetinească mult din cauza unui tractor care merge încet pe un drum național sau european.
Stai în spatele tractorului
Șoferii tind să depășească utilajele agricole agricole din fața lor, chiar dacă trebuie să treacă peste linia continuă. Totuși, Codul Rutier spune clar că asta este interzis, conform capital.ro.
Nu contează dacă e un tractor sau alt utilaj agricol, șoferii nu au voie să treacă peste linia continuă, oricât de încet ar merge vehiculul din fața lor. Trebuie să aștepte până dau de linia punctată pentru a-l depăși.
Ca excepţii, șoferii pot depăși pe poduri sau sub poduri, dar numai dacă e vorba de vehicule trase de animale, biciclete sau motociclete și dacă ai vizibilitate bună.
Ai voie să le interzici altor şoferi să parcheze pe trotuar?
În multe situaţii s-au născut conflicte între şoferii care au parcat pe trotuar şi proprietarii caselor din zonă. Riveranii au montat chiar, pe garduri, semne de „Parcare interzisă”.
Totuși, ce spune legea? Ce fel de drepturi au proprietarii din dreptul trotuarelor?
Legea spune că trotuarul din fața unei locuințe aparține domeniului public. Ca să se afle în proprietate privată, ar trebui ca beneficiarul să plătească impozit la primărie pentru respectiva suprafață, conform rtv.net.
Legea spune clar că doar cel care plătește această chirie are dreptul să parcheze chiar și în fața locuinței, dar pe un spațiu delimitat ca loc de parcare.
„Legea interzice ocuparea trotuarelor cu vehicule, dacă acestea împiedică circulația pietonilor. Conform practicii judiciare, șoferii sunt sancționați dacă blochează trotuarul.
Nu contează că e trotuarul din fața casei sau a blocului în care stai. Regula aceasta se aplică indiferent dacă cel care a parcat e proprietarul casei sau altă persoană”, a explicat pentru ProMotor avocatul Valentin Ciobanu.