AcasăSOCIALCodul Rutier 2023 te amendează dacă îţi "aperi" maşina prea mult. Ce...

Codul Rutier 2023 te amendează dacă îţi „aperi” maşina prea mult. Ce păţesc şoferii care îşi instalează alarme

Este foarte important ca toți șoferii să cunoască regulile de circulație prevăzute în Codul Rutier 2023. Dacă rămâi la curent cu modificările, poţi evita amenzi „grase”.

Şoferii își pot monta pe maşină, pentru a ține hoții la distanță, un sistem sonor antifurt, adică o alarmă auto.

Atenţie la nivelul de decibeli!

Potrivit legislației rutiere în vigoare, românii nu pot instala orice alarmă auto, ci doar sisteme sonore antifurt care respectă reguli stabilite de legislație și legate de nivelul sonor și durata sunetului emis.

În caz contrar, şoferii români riscă amenzi de aproape 3.000 de lei. Mai exact, semnalul emis de alarmă nu trebuie să fie mai lung de un minut.

După cum stabilește Ordinul Ministerului Sănătății nr. 536/1997 care aprobă Normele de igiena și recomandări privind mediul de viață al populației, valoarea maximă a pragului fonic pentru apartamente este de 35 de decibeli în timpul zilei și 25 de decibeli în timpul nopții (22:00 – 06:00).

Amenzi cuprinse între 9 şi 20 de puncte-amendă

Posesorii de mașini care încalcă aceste prevederi ale legislației rutiere riscă amenzi cuprinse între 9 şi 20 de puncte-amendă.

Calculat punctul-amendă la valoarea de 145 lei, amenzile pe care le-ar putea primi cei care utilizează o alarmă auto ce nu respectă regulile impuse de lege sunt cuprinse între 1.305 lei și 2.900 de lei.

author avatar
Andrei Ștefan
114.276 afisari

55 COMENTARII

  1. Masuri neomarxiste. Maine poimaine intri al puscarie daca traumatizezi criminalul intrat in casa.

    • Deja există!
      Ex:Becali a prins hoțul și a fost condamnat! Statul apară hoți și criminali !
      Avem destule precedente!
      Acum: Expertiza tehnică a drogatului de la 2Mai din păcate, poate dura chiar și 5-6,7,8,9 ani!

      • Din cauza ca statul apară hoții și criminali nu mai putem trai în liniște și siguranță, deci iel este vinovat și părtaș la tot ce se întâmplă în tara. Legile și Justitia este o Rușine în România. Tara este plină de Hoți, Trădători și Lași, de ce mai avem pretenții.

      • După felul cum gândești îți convine actualul sistem,,democratic”. Fură cine poate, dacă nu ești prins ești negustor cinstit. Cu cât legile sunt mai aspre pentru a pedepsi hoția,consideri că ești adeptul comunismului. Dece nu accepți înăsprirea legislației,ori ai vreun interes ?

    • Dar dacă îți sună o alarma toată noapte în cap și prostul e la cârciumă cu lăutarii in ureche , cum e ?

  2. Militia proasta mai bine i-ar controla pe boii cu motociclete care fac zgomot ca de avion.

  3. Puțini oameni că voi care conștientizați raul făcut prin zgomot.
    Politia e decimata și timorata de la vârf,înțelegeți voi de ce le este frica și nu mai fac nimic.
    Curând dreptatea se va face ca și astăzi cu arme, trageți concluzia ing, sing. și alții de la mecanica Agricola,ginecologi angajați ca polițiști, stați în case cât de curând bombardierii care le-au dat șpagă la sg maj făcuți chestori la dgpmb ,SRI , sie, SPP își cer banii, vaide capul oamenilor cinstiți din aceasta țară, care nu mai are zile multe.
    Mai vedeti și Raul care vine de la dușmanii noștri de moarte și veți înțelege și mai bn ce ne așteaptă,dezmembrare cat de curând daca nu apare un om cu celeritate și celebrat.
    Doamne ajută, să găsim acel om.

    • Vorbesti bine…dar cuu???crezi ca astia cu auzul prea bun cares deranjati de zgomotul vecinilor îi intereseaza altceva…as vrea sa inteleaga despre ce vorbesti..

      • Vadim era adevărat patriot în schimb alți nu se vad îmi pare rău pentru tara și cei care stau în ea!

    • Acel om există și eu cred că este George Simion, dar cine sa îl voteze pe el sau Vadim și alții care au fost adevărați patrioți, însă poporul votează doar cu aceiași hoți și criminali de la revoluție încoace, că ăsta e poporul român, dacă i se dă o găleată și o umbrelă din partea partidului,gata a și pus ștampila..

  4. Azi mâine vom primi amendă și pentru că respirăm, acest stat a ajuns mai aberant decât al lui Ceaușescu!!!

  5. Datorita inculților de milițieni totul merge struna, cel ce este cinstit are toate șansele sa primească amenzi fără număr,dacă ești incult ca ei dai darul și poți sa urci și beat și drogat și chiar fără permis ,ai permisiunea spagarului carestrange ca furnică sa poată ieși cu ceva la pensie la vârsta de 46 ani !

    • Totul este o aberație în Romania și în UE. Regulamente și legi care încalcă și cele mai elementare reguli de bun simț. Probabil e nevoie de un nou te război ,de mizerie și suferință pentru a ajunge la normalitate. Omul uită ce a fost rău și trebuie reamintit din când în când. Așa se scrie istoria atât cât va mai avea cine sa o citească…

  6. Prea de tot, adunate sau sunt probleme,nici chiar așa, nu este un sat fără câini, desigur instituția.
    Știi ceva dar din auzite,probele sunt de baza.

  7. In ultmii 25 de ani s-au facut enorm de multe modificari la legea circulatiei rutiere, adica aprox. luna si modificarea Mai multe decat in ultima suta de ani. In nici un stat UE nu se tot modifica asa des aceasta lege.
    dar despre lipsa camerelor de supraveghere si a politiei rutiere de pe asfalt nimeni nu zice nimic. Bravo felicitarit decidentilor

  8. Amendează pe naiba, 99,99 din legi nu sunt aplicate, sunt doar teorie că dă bine la proști

  9. Începând de mâine cei care își încuie masina și usa la casa risca închisoare pe viata

    • La sat nu se inchide ușa. Pui matura în ușă și pleci. Că mai e omenie. La oraș sunt doar tribulete.

    • Nu prietene,se condamnă doar plecarea în concediu neanunțată la „băieții de treabă”să vină ei să păzească casa pînă te întorci

  10. Salut.Sunt din Pitesti cartier Gavana,stau langa sectie de militie.
    Aproape seara de seara trec motociclisti cu tobe modificate,ATV uri si masini de zici ca se trage,aceiasi,si numai la ore dupa ce se innopteaza.B dul 1 Decembrie dragi militieni daca (stiti sa) cititi,sau daca stiti unde va aflati,daca nu va fac un desen data viitoare milogilor vedeav as desfintati ca nimic nu faceti !
    Mie la etajul 4 imi vibreaza geamurile,nici nu pot sa ma gandesc de cei de la parter.
    Exasperat,eu sincer am crezut ca nu avem lege pt asa ceva,ca s a uitat sau nu intereseaza pe nimeni,nu e necesara,nu se justifica,zic eu ce dracu daca era o lege nu faceau astia chiar pe langa sectie…eu mai tampit mai respect din ele.
    Cand ma uit pe net sa mi pice fața ! Exista legea decibelilor ! Dar nu au zis si pt CINE !
    Si brusc ideea cuiva de mai sus cu acei cartofi cu sau fara cuie mi se pare super,mai ales ca pot fi si rosii sau de ce nu oua.Pozitia e perfecta,nici n o sa stie ce i a lovit.

  11. Sa auziți noaptea la orice ora între izvor și unirii pe cheiul Dâmboviței cum trec cu 100-200 km/h șmecheri care merg în centru cu mașini și motoare de zeci de mii de euro. Solutia pe care o vad eu în tara asta? Nu exista soluție deoarece romanul nu poate fi educat.

  12. Mulți dintre acei motocicliști de care vorbiți, sunt polițiști în timpul liber. Așa că… .

  13. Salut !
    Oare cu ce măsoară decibeli nenea milițianul sa stabilească că am depășit zgomotul produs de alarma de la mașina ?
    Poate le implantează ceva in creier sa fie eficienti

  14. Cel mai bine ar fi să-i împuște pe stadion in fața mulțimii, că altfel nu se lecuiesc

  15. Milițieni de doi bani. Totul pornește de la cap. Dacă capul este răspunzător de aceste legi atunci și restul le respecta. Atâta timp cât capul primește mita și ceilalți procedează la fel. Toți care își tuneaza mașinile ar trebui amendați deoarece își modifica inclusiv tobele și își pun în mașini boxe de se aud de la 4 5 străzi depărtare. Cât despre imputitii de motocicliști nu am ce sa zic.

  16. Cand e vorba de circulatia rutiera, toti cretinii care fac legi in Romania il incarca doar pe sofer, si nimic pt. administratorul drumului public. Va dau un exemplu: in trafic in Italia, cu masina inmatriculata in Romania fiind, mi-am taiat o anvelopa intr-o groapa. Si acolo am ramas. Cand incercam sa ies in afara partii carosabile sa schimb roata, au venit carabinierii. Proces verbal cu amenda pentru administratorul drumului care era o primarie. Plus … atentie, obligatia primariei de a-mi achita pe loc, contravaloarea a 2 anvelope noi, pe baza bonului meu de achizitie. Ceea ce primaria a facut fara sa comenteze nimic. Daca nu platea pe loc, trebuia sa plateasca penalizari catre fisc.

    In Romania insa numai soferul plateste. Iar gropile si administratorii drumurilor publice ne rad in nas. In Romania, daca mergeti la politie sa cereti informatii despre amenzile aplicate pentru gropi, administratorilor drumurilor publice, o sa constatati ca nu exista. Cat despre eventualele despagubiri achitate soferilor dupa exemplul prezentat de mine, este deja de domeniul SF.

  17. Din amenzile voastre polițiștii au averi mașini trăsnet curve vapoare bărci pământ acareturi…ei primesc prime grase sunt avansați în grade…statul polițienesc..am trăit în acest tip de stat polițienesc in comunism…și ne am revoltat am dat cu ei de pământ cu securitatea cu miliția cu tot ce însemna organe de forță…acum au scos iar capul precum șerpii…sa va vedem pe voi generația gleznutelor goale și lgbt ista analfabetă daca aveți curaj și sânge în instalație…la șarpe îi zdrobești capul!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger