AcasăSOCIALCodul Rutier 2023 "intră" tare în şoferi. Pedepsele sunt foarte DURE. Poţi...

Codul Rutier 2023 „intră” tare în şoferi. Pedepsele sunt foarte DURE. Poţi rămâne uşor fără maşină

soferi

Legislaţia din România, considerată permisivă cu cetăţenii care beau, se drpghează, apoi se urcă la volan. De aceea, Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice un pachet legislativ care prevede, printre altele, pedepse mai dure pentru traficanții și consumatorii de droguri.

Este vizat proiectul Ordonanței de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii siguranței rutiere, precum și proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 360/2002, privind Statutul polițistului și a Legii nr. 80/1995, privind statutul cadrelor militare.

Nu ai RCA, ţi se radiază maşina din circulaţie

Conform noilor implementări, de exemplu, dacă un șofer este prin fără RCA, atunci polițistul poate trece la suspendarea înmatriculării autovehiculului.

Propunerile MAI în domeniul siguranţei rutiere:

  • obligarea poliţistului de a efectua testarea conducătorilor auto, în anumite situaţii, precum cea a identificării, cu ocazia controlului unui vehicul
  • recidiva contravenţională în cazul faptei de a conduce sub influenţa alcoolului, care nu constituie infracţiune, va fi sancţionată mai aspru.
  • reglementarea posibilităţii ca poliţistul rutier să poată constata anumite contravenţii cu ajutorul înregistrării audio-video sau video ale unui alt participant la trafic;
  • imobilizarea sau ridicarea unui vehicul în situaţia în care conducătorul auto refuză să se supună testării pentru consumul de alcool sau de droguri.

Pedepse pentru românii consumatori de droguri

  • majorarea limitelor pedepsei cu închisoarea aplicate în cazul faptei penale constând în îndemnul unei persoane la consumul ilicit de droguri de risc/de mare risc, de la 6 luni la 3 ani cât este în prezent, la 1 – 3 ani, pentru drogurile de risc, respectiv închisoarea de la 1 la 5 ani pentru droguri de mare risc
  • având în vedere că deținerea unor vehicule sprijină deplasarea traficanților de droguri pentru comiterea unor noi acte infracționale, se propune confiscare specială a vehiculelor, în parte sau în întregime, în care au fost descoperite droguri de risc/de mare risc sau care au fost folosite în orice mod pentru săvârșirea faptei.
  • reglementarea circumstanței agravante constând în deținerea de droguri în vederea consumului într-o instituție sau unitate medicală, de învățământ, militară, loc de detenție, centre de asistență socială, de reeducare sau instituție medical-educativă, locuri în care elevii, studenții și tinerii desfășoară activități educative, sportive, sociale ori în apropierea acestora, având în vedere că un astfel de comportament determină apariția unor noi riscuri în materie, precum punerea la dispoziția altor persoane sau publicitatea consumului de droguri.
author avatar
Andrei Ștefan
823 afisari

9 COMENTARII

  1. Nu e chiar rau pt conducatorii auto care conduc civilizat si atant.

  2. 1984 (Orwel) e mic copil. De fapt s-a văzut la plandemie că nu mai sînt bărbați ci PIP-uri (purtători ilegali de p…). Fac ce vor cu noi.

  3. „…se propune confiscare specială a vehiculelor, în parte sau în întregime, …”
    Adicatelea cum asa, ii ia doar doua roti, volanul si capota?

  4. Dar pentru traficantii de droguri ceva pedepse avem?Ca despre astia nu vorbeste nimeni.Statul cretinilor din administratie si presa.A se vedea exprimarea idiotului care scrie aici.Scuze ,nu scrie ,bate la tastatura.

  5. Lege foarte interpretabila, cel putin din cate se intelege din articol. Politistul “poate” trece la radierea din circulatie a autovehiculului circuland prins fara RCA. De ce “poate”, in loc de “va radia”? Ca sa se lase lucrurile in zona gri, sa primeasca spaga si sa nu mai radieze? Apoi, care sunt drogurile de risc si care sunt de mare risc? Exista si de mic risc? Etc.

  6. Andrei Stefan nu poate face diferenta intre un sofer corect si un infractor. sau un traficant de droguri. Pentru el ” poti ramane usor fara masina”. Atata a inteles, atata scrie.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger