AcasăSOCIALCod Rutier 2021. Noi reguli pentru obținerea permisului. Schimbările care îi vor...

Cod Rutier 2021. Noi reguli pentru obținerea permisului. Schimbările care îi vor afecta pe toți șoferii!

cod rutier 2021Cod Rutier 2021. Noi reguli pentru obținerea permisului. Schimbările care îi vor afecta pe toți șoferii!

Anul 2021 vine cu noi reguli pentru șoferi în ceea ce privește Codul Rutier. Permisele de conducere se vor obţine în mod diferit, mai ales cele suspendate.

Șoferii care au permisul suspendat și vor să-și recapete dreptul de a conduce trebuie să depună cererile până în a 30-a zi, respectiv a 45-a zi a perioadei de suspendare.

Din fericire, cererile sunt soluționate în cel mult cinci zile de la depunere.

Atenție, pot solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce doar șoferii care dețin un permis auto de peste un an de zile și care au fost declarați admiși la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație.

Printre noutăți, s-a stabilit că permisele obținute în Marea Britanie pot fi preschimbate, în continuare, în România, fără să fie nevoie de susținerea unui examen sau test, chiar și după Brexit.

Cod rutier 2021. Taxe mai mari

De asemenea, tarifele pentru permisele auto și certificatele de înmatriculare sunt mai mari și se plătesc altfel. Pentru obţinerea permisului auto se achită o taxă de 89 de lei (înainte era 68 de lei). Certificatul de înmatriculare costă 49 de lei (înainte era 37 de lei), potrivit avocatnet.ro.

Trebuie menționat că din toamna lui 2020, taxele pentru permisul auto, certificatele de înmatriculare și autorizațiile de circulație provizorie nu se mai pot achita la ghișeele Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Acestea se pot plăti prin platforma ghiseul.ro și direct pe site-ul instituției.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne a adaugat 11 noi țări emitente de permise auto ce pot fi preschimbate în România fără examen, ducând numărul lor total la 59. Acestea sunt: Irak, Palestina, Regatul Thailanda și Principatul Liechtenstein.

author avatar
Andreea Vlad