AcasăSOCIALClienţii din supermarketuri, înşelaţi la raft! Produse înjumătățite la gramaj, cu prețuri...

Clienţii din supermarketuri, înşelaţi la raft! Produse înjumătățite la gramaj, cu prețuri umflate!

supermarketul

Clienţii care îşi cumpără zilnic mâncare din supermarket au observat o nouă strategie prin care sunt păcăliţi „la buzunar”.

Practic, capcana în care cad oamenii este dublă: produsele s-au şi scumpit, iar gramajele s-au înjumătăţit.

Atenţie la pachetele de unt!

De exemplu, prețul la unt a crescut din nou, însă de această dată și cantitatea este înjumătățită. Astfel, untul, care se vindea la 200 de grame, este acum ambalat la doar 100 de grame.

Mai mult decât atât, retailerii l-au și scumpit, în așa fel încât să nu își dea seama clienții, anunţă postul Realitatea Plus.

Dacă un pachet de unt costa până acum 7, 10 sau chiar 12 lei, în funcție de producător, acum oamenii sunt nevoiți să plătească între 7 și 8 lei doar pentru jumătate din cantitatea inițială.

Ce este „waterbed effect”

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, recunoaște faptul că retailerii au crescut prețurile la alte produse pentru a compensa limitarea adaosului comercial la alimentele de bază.

S-a produs un „waterbed effect”.

„Dacă te așezi pe salteaua de apă, ea se lasă într-o parte și crește în altă parte. Este ceea ce în economie se numește ‘waterbed effect’”, a declarat președintele Consiliului Concurenței.

Întrebat dacă a observat creșteri de prețuri la alte produse, poate non-alimentare, în această perioadă în care Guvernul a limitat adaosul comercial la anumite alimente de bază, președintele Consiliului Concurenței a spus că da.

„Ţeapa” plafonării TVA

Adaosul comercial la alimentele de bază a fost plafonat, la data de 1 februarie, pentru încă 60 de zile. Măsura stabileşte la maximum 5% adaosul comercial pentru unele produse alimentare.

Problema este că prețurile a nouă categorii de produse alimentare de bază din lista celor pentru care se aplică un adaos comercial plafonat s-au mărit în ianuarie față de decembrie cu până la 3%.

Ce produse s-au scumpit:

  • prețul mediu al fructelor proaspete a crescut cu 3,3% față de luna anterioară și cu 9,9% față de ianuarie 2023
  • legumele și conservele de legume s-au scumpit cu 3,2% față de decembrie și cu 8,7% față de perioada similară a lui 2023
  • cartofii s-au scumpit și ei cu 2,7% într-o singură lună ajungând să coste cu 9,6% mai mult decât în perioada similară a anului trecut.
  • carnea de porc s-a scumpit și ea ușor, cu 1,7% față de decembrie și cu 10,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut.
  • laptele de vacă este, de asemenea, cu 1,3% mai scump decât în decembrie
  • ouăle erau în ianuarie cu 1% mai scumpe decât în decembrie
  • s-au mai observat scumpiri la: carnea de pasăre (0,5%), brânza de vacă telemea (0,83%), pâine (0,1%).
author avatar
Andrei Ștefan
617 afisari

5 COMENTARII

  1. Vreau sa stiu de ce un produs net inferior calitativ la noi costa la fel sau mai mult decat cele din vest.
    Cand fac index cea mai ieftina paime salam si altele nu se ckmpara acelasi nivel de calitate. Si ce este la noi de 10 ori mai prost decat in Germania sau Italia c9sta un pic mai ieftin la noi dar e de 3 ori mai toxic, iar ce este aceeas8 calitate COSTA MULT MAI MULT la noi.
    De ce nu se compara produse pe acelasi n8vel calitativ?

  2. Cine drac mai cumpara din supermarket.
    Untul e mai iefin si mai eco de la producator in piata, carnea de la macelarie si aia de la ferma, cascavalul de Sibiu e 55 lei/ kg, mai ieftin ca alea care sunt de import .

  3. Scăderea gramajului concomitent cu mărirea prețului este doar o parte a problemei. Cealaltă parte constă în înlocuirea materiilor naturale cu tot feluri de substitute: laptele cu amidonuri și alte substanțe, brânza din lapte cu tot feluri de adaosuri artificiale, conservele de carne ori pate amestecate cu soia, materie care se adaugă din belșug și la mezeluri, etc. Tot ce costă producătorul mai puțin și imită conținutul de bază se adaugă. Fără analize de laborator nu știm mai nimic. Eu am cumpărat lapte care era numai cocoloașe deși se afla în perioada de garanție și uz. Am fost nevoit să-l arunc la chiuvetă. Asta se întâmplă în toată Uniunea Europeană.

  4. Stimati consumatori am o veste pentru dv: aceste lucruri se intampla de ani de zile numai ca acum simtim trenul scumpirilor si al intoxicarii. Se pune aracet in lapte de ani de zile, laptele praf nu are lapte in el, bulionul nu are rosii in el, mandarine, portocale, lamai fara samburi (sunt crescute in campuri radioactive-truth not fiction), sucuri fara gust (apa cu coloranti), torturi aniversare din chimicale fara ou si lapte, exemplele sunt multe (daca aveti impresia ca vorbesc baliverne, VA INSELATI AMARNIC!!!). Hai sa va mai spun un adevar pe care multi nu il constientizeaza: ROMANII MANANCA GANDACI DE ANI DE ZILE, da, gandaci-cosenila-carmin (E120) -colorantul alimentar rosu din mezeluri. Acum lumea incepe sa se trezeasca dar e cam tarziu. (este zicala aceia: POANTA-I VECHE, PROSTU-I NOU). Ne meritam soarta cu varf si indesat.

  5. Fac astia care latra ca suntem noi corupti asa ceva?? Nemtii,austriecii,belgienii ,francezii democraticii consolidati???Hai mars!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger