AcasăSOCIALClădirile cu risc seismic vor fi consolidate cu bani de la stat....

Clădirile cu risc seismic vor fi consolidate cu bani de la stat. Ce vești s-au aflat de la Guvern – VIDEO

risc seismicUn liceu de prestigiu din Timișoara riscă să pice la cutremur. Sute de elevi, mutați în online

Revine în atenție situația clădirilor cu risc seismic din București și din țară. Totul, în contextul în care Guvernul a adoptat, miercuri, un proiect legislativ ce vizează consolidarea acestor clădiri.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a făcut precizări în această privință, la finele reuniunii Guvernului, din 4 mai.

„Este vorba despre proiectul legislativ care privește măsuri privind reducerea riscului seismic în România, un proiect de act normativ care este la nivel de lege și care va merge în Parlament, în procedură de urgență pentru aprobare. România este printre primele 10 țări din lume în ceea ce privește expunerea la cutremur după suprafața construită”, a anunțat ministrul Dezvoltării.

Cseke Attila: ”Nu va mai fi un program anual, cu finanțare anuală”

Potrivit oficialului guvernamental, în 28 de ani, prin finanțare de la bugetul Ministerului Dezvoltării s-au consolidat în total 28 de clădiri. „Este categoric foarte, foarte puțin”, a declarat Cseke Attila.

„Şi atunci este evident că acest program nu mai poate continua în actualele reglementări, pentru că el nu poate să transpună în practică și să răspundă la nevoile României și am venit cu un program cu totul nou, un program național de consolidare de risc seismic care aduce următoarele noutăți: nu va mai fi un program anual, cu finanțare anuală. (…)

Acest program propune un buget multianual, un program multianual, ceea ce înseamnă că prin contracte de finanțare încheiate pentru consolidarea de risc seismic a acestor clădiri se vor încheia contracte cu execuție de până la 4 ani, care se vor putea prelungi încă doi ani și nu va mai fi necesară reaprobarea anuală”, a mai anunțat ministrul Dezvoltării.

Clădirile publice, eligibile pentru consolidarea de risc seismic

Și tot de la oficialul guvernamental s-a aflat ce noutate mai prevede acest program de consolidare a imobilelor cu risc seismic – și anume că vor putea fi introduse și clădiri publice. Cum ar fi școli și spitale.

„Pe lângă blocurile de locuințe, care erau prevăzute ca fiind eligibile pentru consolidarea de risc seismic cu Ordonanța 20/94, se introduc și o altă categorie de imobile, și anume clădirile publice, în care se desfășoară diverse activități, de la administrație, până la educație și sănătate, toate care găzduiesc servicii publice astăzi în România vor fi eligibile pentru consolidarea de risc seismic. Avem și din acestea, din păcate, destule.

Vor fi cheltuieli eligibile, lucrările de creștere a performanței energetice a clădirii, ceea ce nu a fost până acum. Asta înseamnă că în momentul în care consolidăm un bloc de locuințe, intervenim și pe creșterea performanței energetice, nu intervenim de două ori, intervenim deodată cu cele două tipuri de lucrări. Finanțarea este sută la sută de la bugetul de stat și, foarte important, finanțarea este nerambursabilă, spre deosebire de actuala reglementare care era o finanțare de la bugetul de stat, rambursabilă obligatoriu de către beneficiarii lucrării”, a mai precizat Cseke Attila.

Ministrul Dezvoltării: „Toate clădirile care vor fi expertizate cu risc seismic 1 și 2 vor putea intra programul guvernamental”

Și tot de la ministrul Dezvoltării s-au mai aflat, miercuri, următoarele detalii: „Toate clădirile care vor fi expertizate cu acest risc seismic 1 și 2 vor putea intra în acest program guvernamental, toate.

Este în ordinea cronologică a depunerii documentațiilor. Am specificat că din datele pe care noi le avem, astăzi în România sunt expertizate sau asimilate expertizării pe clasa 1 și 2, 2687 de clădiri”.

236 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger