AcasăSOCIALCivilii blocați în Gaza rămân fără hrană, combustibil și speranță

Civilii blocați în Gaza rămân fără hrană, combustibil și speranță

Explicați foto: Bombele forțelor israeliene ar fi ucis 10.000 de palestinieni și au transformat Gaza într-un infern pentru cei rămași în viață

În zilele de după 7 octombrie, au început să cadă bombe din cer. Au căzut și pliante, îndemnându-i pe cei 1,1 milioane de locuitori din nordul Gaza să se îndrepte spre sud pentru a fi în siguranță.

Acum, când armata israeliană înconjoară în întregime orașul Gaza, mulți palestinieni consideră că drumul a devenit și mai greu.

Guvernul israelian a promis să distrugă Hamas, pe care SUA și Uniunea Europeană o desemnează drept organizație teroristă și care, în urmă cu o lună, a ucis peste 1.400 de israelieni și a luat ostatici aproximativ 240 de persoane.

Bombele forțelor israeliene ar fi ucis 10.000 de palestinieni și au transformat Gaza într-un infern pentru cei rămași în viață. Cifrele privind numărul de morți nu pot fi verificate în mod independent și nu fac distincție între civili și membrii activi ai Hamas, relatează Bloomberg. Oficialii israelieni au declarat că Hamas le umflă. Ca răspuns, autoritățile din Gaza au publicat numele celor morți, alături de numerele lor de identificare. Două treimi au murit în nord.

Rezervele de hrană și apă( 3 litri de persoană pe zi) se diminuează rapid. Israelul spune că Hamas acaparează combustibilul de la populația civilă. Livrările zilnice de ajutoare sunt la o treime față de nivelul de dinainte de război. 100 de camioane pe zi sunt necesare pentru a aproviziona cele două milioane de persoane din Fâşia Gaza cu toate cele necesare.

În urma călătoriei de patru zile a secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, în Orientul Mijlociu, oficialii americani au declarat pentru Washington Post că ofensiva Israelului împotriva Hamas a costat prea multe victime civile și nu a avut un final coerent.

Pentru atât de mulți cetățeni obișnuiți din teritoriul condus de Hamas, aceasta nu este lupta lor. Dar, cu toate acestea, au fost prinși în ea. Potrivit ONU, aproape jumătate din populația din Gaza este formată din copii.

Găsirea unei modalități de a scăpa de bombele Israelului a devenit cu atât mai riscantă de săptămâna trecută, când ofensiva IDF a împărțit efectiv Fâșia Gaza în două. Și cu rachete care vizează zone rezidențiale de-a lungul întregii sale lungimi.

Pentru locuitorii din Gaza, situația pe care ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a numit-o „asediu total” –  a oprit timpul. A oprit școlile, a oprit afacerile, a oprit intrările și ieșirile. Majoritatea mașinilor, în cele patru săptămâni de la 7 octombrie, se bazează pe benzina pe care o aveau în rezervoare la acel moment.

Războiul a oprit, de asemenea, fluxul exact de informații, în măsura în care acesta a existat vreodată într-un loc unde adevărul a fost mult timp contestat, în moduri foarte diferite, de două puteri adverse: grupul Hamas, care a fost la conducere din 2006, și Israelul vecin care, cu ajutorul Egiptului, controlează granițele din Gaza.

Blinken a spus că Israelul trebuie să fie capabil să se apere și că nu poate „tolera măcelul inocenților” – o referire la cei care au fost uciși la 7 octombrie.

Dar a subliniat că  trebuie făcut mai mult pentru a proteja civilii palestinieni, o schimbare în atenție care a evidențiat preocupările tot mai mari ale americanilor cu privire la consecințele umanitare ale războiului.

Par vorbe în vânt.Soarta acestor civili este pe muchie de cuțit. Nu au unde să se ducă, nu îi vrea nimeni. Locuințele lor dărâmate le-au îngropat și speranța.

author avatar
Radu Jacotă Redactor