AcasăSOCIALCiucă revine. Întreaga armată va avea atribuții de control a populației

Ciucă revine. Întreaga armată va avea atribuții de control a populației

Ciucă recidivează. Implică întreaga armată în controlul populației

Scandalul iscat prin introducerea de atribuții ale Poliției Militare în controlul populației l-a determinat pe ministrul Apărării, Nicoale Ciucă, să modifice articolul controversat. În schimb, MApN anunță un alt proiect de lege în care toți militarii vor avea dreptul de a legitima persoanele civile și de a verifica motivul deplasării în afara domiciliului.

Proiectul de lege inițiat de MapN privind atribuțiile, organizarea și funcționarea poliției militare a stârnit extrem de multe controverse în spațiul public. Motivul a fost articolul 14, care includea în sfera atribuțiilor poliției militare, ca, pe timpul stării de urgență, aceasta să îndeplinească misiuni în sprijinul structurilor sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională.

Astfel, polițiștii militari puteau participa la legitimarea și stabilirea identității persoanelor, precum și la verificarea motivului deplasării/circulației persoanelor în afara localității/locuinței/gospodăriei. Totodată, potrivit articolului 14 al proiectului de lege, polițiștii militari puteau asigura avertizarea persoanelor, prin orice mijloace de comunicare, pentru încetarea acțiunilor prin care sunt afectater măsurile de limitare a deplasării, de carantinare sau izolare. Printre atribuțiile conferite prin proiectul de act normativ se mai numărau interzicerea temporară a pătrunderii în clădiri, localități, zone geografice carantinate sau izolate, precum și dispunerea evacuării temporare din aceste clădiri, localități sau zone geografice a oricăriei persoane, dacă există un pericol la adresa vieții, sănătății sau integrității corporale, a sa sau a altei persoane. Apariția în dezbatere publică a proiectului de act normativ a iscat un imens scandal, astfel că ministrul Nicoale Ciucă a fost nevoit să iasă public și să nege că poliția militară va fi folosită pentru controlul populației.

Schimbarea schimbării

La sfârșitul săptămânii trecute, după participarea la dezbaterea publică a mai multor ONG-uri, care au cerut prelungirea termenului de discuții pe marginea proiectului și abrogarea controversatului articol 14, ministrul Ciucă a decis să facă modificări în proiect. Astfel, atricolul 14 a fost schimbat în sensul că poliția militară nu va interveni în controlul populației decât dacă va fi solicitată să sprijine forțele din MAI. ”Pe timpul stării de urgență poliția militară continuă să îndeplinească misiunile și să exercite atribuțiile specifice de pe timp de pace, iar numai la solicitare îndeplinește misiuni în sprijinul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, conform legislației în vigoare”, se arată în articolul 14, modificat. Evident că schimbarea formulării articolului de lege nu schimbă cu nimic, poliția militară putând fi foarte simplu solicitată de către Guvern sau de MAI.

Armata e pe noi

În Programul legislativ al Guvernului României pentru anul 2021, prezentat în ultima ședință a Executivului, printre prioritățile legislative pentru luna aprilie se află un alt proiect al Ministerului Apărării Naționale chiar mai controversat decât cel al poliției militare. Este vorba despre proiectul de lege pentru modificarea şi completarea     Legii nr.346/2006 privind organizarea şi funcţionarea  Ministerului Apărării Naţionale. Scopul declarat al propunerii legislative este ”completarea cu prevederi referitoare la legitimarea şi stabilirea identităţii persoanelor, precum şi verificarea motivului deplasării / circulaţiei persoanelor în afara locuinţei /gospodăriei, interzicerea,  temporară a pătrunderii în clădiri, localităţi sau zone geografice delimitate şi marcate în care sunt dispuse măsuri de limitare a deplasării, de carantinare sau de izolare, într-un  mijloc de transport,  ori  evacuarea temporară din acestea a oricărei persoane, dacă există un pericol la adresa vieţii, sănătăţii sau integrităţii corporale, a sa ori a altei persoane, avertizarea persoanelor, prin orice mijloace de comunicare, în vederea încetării acţiunilor prin  care  sunt  afectate  măsurile  de  limitare  a deplasării, de carantinare sau izolare, semnalizarea şi îndrumarea participanţilor la trafic, pe timpul stării de urgenţă,  de  către  personalul  militar  din  MAN  care participă  la  misiunile  de  sprijin  în  domeniul  ordinii publice ori pentru asigurarea pazei şi protecţiei unor obiective/zone”.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
20.522 afisari

33 COMENTARII

  1. Deci dictatura militara! Care e atunci diferenta intre comunism si democratie? Ce rosta a mai avut Revoulutia si victimele ei? Schimbam clanul ceausescu, blestemat fie-i sufletul si stirpea in veci, din timp adica din anii ’80, il puneam pe reformistul ilici si dupa 89 deveneam un soi de social democratie cu iz dambovitean miticesc in eterna orbita a moscovei blestemata fie si ea tot in veci.

    • Cand situatia impune , pe timpul starii de urgenta , armata poate interveni pentru a supraveghea respectarea masurilor de restrictie si a nu se provoca haos si degringolada in plina pandemie . Ce e rau in asta , Claudia Marcu , ai vreo firma de pompe funebre cu ” Anonim ” asta din Transnistria care posteaza sa vada cati mai multi romani la ATI si la sac ?

      • „Câteva cugetări lămuritoare despre libertate:

        Alexandru Herzen: Maselor nu le pasă de liberta­tea individuală, de libertatea cuvântului; ele îndrăgesc autoritatea… prin egalitate înțeleg egalitatea opresiunii… doar indivizii civilizați doresc libertatea. Să fim deci mai puțin convinși, noi, intelectualii și deținuții politici, că toata lumea se omoară după libertate.

        Denis de Rougemont: «Libertatea nu e un drept, e asumarea unui risc». Să fim deci mai puțin siguri că oamenii sunt dispuși să riște. Drepturi, da, câte vrei, dar riscurile le consideră a fi piedici, intrigi, insulte.” Nicolae Steinhardt

      • Ai STAREA DE URGENȚĂ !
        Numai că acum ea nu e stare de urgență e de alertă și aceasta e NECONSTITUȚIONALĂ pt că nu e aplicată de Parlament .
        Taci și stai în casă cu masca pe gură.

  2. Însă Armata nu verifică unde și cum se duc vagoanele pline cu lemne din padurile Romaniei

  3. CONTROL al pululatiei sau a POPULIMII…………………….ORI PULIMII……………….

  4. Daca este asa ,se pregateste Dictatura Militara ,nimeni sa nu miste in front ,sa fie aparate partidele aflate la putere chiar daca nu a dorit poporul ! Juramantul militar nu mai reprezinta poporul ,Constitutia ,asteptam ORDONANTE CONVENABILE noua ,celor aflati vremelnic la butoane .

  5. Ba , Ioane , tu ori esti prost , ori esti prost , precis esti ruda cu CURIOSUL CIUDAT de la 15:12 ! Ce Dictatura Militara e aia care te fereste sa te contagiezi cu COVID -19 ?

    • „Câteva cugetări lămuritoare despre libertate:

      Alexandru Herzen: Maselor nu le pasă de liberta­tea individuală, de libertatea cuvântului; ele îndrăgesc autoritatea… prin egalitate înțeleg egalitatea opresiunii… doar indivizii civilizați doresc libertatea. Să fim deci mai puțin convinși, noi, intelectualii și deținuții politici, că toata lumea se omoară după libertate.

      Denis de Rougemont: «Libertatea nu e un drept, e asumarea unui risc». Să fim deci mai puțin siguri că oamenii sunt dispuși să riște. Drepturi, da, câte vrei, dar riscurile le consideră a fi piedici, intrigi, insulte.” Nicolae Steinhardt

    • Oricine are dreptul sa fie prost, tu insa prea abuzezi de acest privilegiu !esti dovada vie ca o persoana poate trai fara creier!

      • Ba , asta anonim de la 17:05 , de ce ma faci prost ca citez din Herzen , Steinhardt si de Rougemont ?

        • (fals) @Andrei-Nicolae

          De ce folosiți un nume care nu vă aparține și vă asumați fapte pe care nu le-ați făcut? De ce scrieți mesaje în numele meu?

  6. Daca n au fost lichidati le revolutie acum fac legi pt ei. Nu prea inteleg ca poporul rabda dar si cand se v-a ridica… nu cred c-o sa mai fie ca la revolutie. Ii vor cauta si in gaura de sarpe sa-i fereasca Dumnezeu de cei ce nu mai au nimic de pierdut decat viata. Saracii se cred invincibili. Isi vor scoate ochii intre ei. Asta se intampla cand omori elita tarii. Ajung gunoaiele societatii la carma tarii.

    • Sunt Kostea . Kostea Sugiuk Bond Tiraspol , agentul 000 barat , am mai impuscat 3 copeici cu postarea de la 16:48 ….hihihihihihi

  7. Sunt Kostea . Kostea Sugiuk Bond Tiraspol , am mai impuscat 3 copeici cu postarea de la 16:48 ….hihihihihihi

  8. Bai Ciuca, bai cap de porc ingrasat la cazarma, sper sa ai parte de friendly fire cat de curand, taran prost ce esti !! 🙂 Si angajeaza-l pe handikapatul mintal care a scapat de la azil aici pe site, nu vezi ce cap mare are, mai mare ca al tau, cap de porc ce esti !! 🙂 Nimeni nu va baga in seama, pe cei 2 pakalici dusi cu pluta !! 🙂

  9. Ciuca are experienta in special in MApN vs. MAI, nu in colaborare cu MAI!
    Iar in tara normala si educata in care traim avem democratie tip Auschwitz si libertati cetatenesti ca in teritoriile palestiniene ocupate.
    De ce ne-am mira? Fiecare aplica ce stie!

  10. Ca pe vremuri cand granicerii acei idioti care erau te legitimau cand erai aproape de granita . Umflautul asta parca de pe atunci e scolit .

  11. Cine credeti ca a postat la 18:11 , 18:12 , 18:13 ? Minutul si postarea , cred ca incropesc de samagon si mahoarca , cu postarile din noaptea asta maine cumpar hleb .

  12. Poi ,poate armata îsi va face treaba sa destructureze clanurile țigănești,că poliția vedem ca întîmpină dificultati,n au efective.Sa se termine cu traficul de persoane odată.Toti bombardierii care încalcă legea sa suporte consecintele aspre ale puscariei.

  13. Trec batalioane romane prin tara
    Atentie romani, stati in cashi!

    Minunat! Politia, Jandarmeria acum se vrea si Armata se ocupa de cetatenii Romaniei! Noroc ca la noi inca nu sunt atentate teroriste! Si in 1989 respectivii se ocupau tot de cetatenii tarii care manifestau pe strazi. In timp ce in tara intrau si culegeau informatii ,,agenturilii straine si dusmanii patriei,,. Istoria se repeta!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger