Cauta

Ciucă pregătește o nouă structură militară pentru controlul populației

Ciucă dă puteri sporite Poliției Militare

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a decis să dea, prin lege, mai multă putere Poliției Militare, care să se extindă și asupra populației, în starea de alertă sau în starea de urgență. Astfel, organismul va fi unul unitar și va fi coordonat de la centru, fiind folosit și pentru controlul mulțimilor, dar și pentru a aplica amenzi celor care nu respectă măsurile de protecție în timp de pandemie.

Temuta Poliție Militară va deveni, prin lege, un organism de sine stătător și cu conducere unitară, a cărei jurisdicție se va extinde și asupra populației. În acest sens, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, a elaborat proiectul de lege privind atribuțiile, organizarea și funcționarea poliției militare, prin care se acordă puteri sporite acestei structuri. Astfel, potrivit proiectului legislativ, pe timpul stării de urgență, poliția militară va participa la legitimarea și stabilirea identității persoanelor, precum și la verificarea motivului deplasării/circulației persoanelor în afara localității/locuinței/gospodăriei și asigură avertizarea persoanelor, prin orice mijloace de comunicare, pentru încetarea acțiunilor prin care sunt afectate măsurile de limitare a deplasării, de carantinare sau izolare. Totodată, poliția militară interzice temporar pătrunderea în clădiri, localități sau zone geografice, delimitate și marcate, în care sunt dispuse măsuri de limitare a deplasării, de carantinare  sau izolare, ori dispune evacuarea temporară din acestea a oricărei persoane, dacă există un pericol la adresa vieții, sănătății sau integrității corporale a sa ori a altei persoane, și transmite semnale, dă indicații și dispoziții participanților la trafic. Pe lângă acestea, poliția militară poate executa și alte atribuții prevăzute prin acte normative.

Poliția militară, folosită în starea de alertă

Întrebuințarea poliției militare, în noul cadru conceptual, presupune o multiplicare a misiunilor, în principal, în spectrul acțiunilor de asistență, cercetare penală specială și intervenție, precum și completarea responsabilităților în domeniul operațional, se arată în proiectul de act normativ al Ministerului Apărării Naționale. Astfel, poliția militară va acționa pe durata decretării stării de alertă, de urgență, de asediu, de mobilizare sau de război pe teritoriul României, îndeplinind misiuni stabilite prin lege. ”În situații de alertă, de urgență, de mobilizare sau de război, jurisdicția poliției militare se poate extinde, în condițiile legii, și asupra populației civile”, se mai arată în proiectul de lege.

Scoși de la pază

Ministerul Apărării justifică reorganizarea și extinderea atribuțiilor poliției militare prin faptul că structura nu efectua până acum decât misiuni de pază și apărare a unor obiective militare. ”Un alt aspect care a generat dificultăți în activitatea poliției militare pe durata decretării stării de urgență și de alertă pe teritoriul României este reprezentat de lipsa prevederilor legislative cu privire la atribuțiile poliției militare în astfel de situații. De asemenea, arhitectura actuală de comandă a poliției militare, prin subordonarea structurilor de poliție militară comandanților de la diferite niveluri ale ierarhiei militare nu permite abordarea unitară a problematicii privind instruirea și dotarea acestora”, se precizează în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version