AcasăSOCIALCiucă ia spuma. 1,7 miliarde pentru spitale militare și cazărmi

Ciucă ia spuma. 1,7 miliarde pentru spitale militare și cazărmi

Ministrul Ciucă a primit cel mai generos buget

Ministrul Apărării, Nicoale Ciucă, a primit de la Guvern, la prima strigare, aproape 1,7 miliarde de lei pentru construcții și modernizări militare. Pentru că armata este prioritară pentru actualul Executiv, s-a decis ca sumele uriașe alocate să fie utilizate pentru centre de politraumă dedicate răniților din conflictele militare și pentru îmbunătățirea instruirii forțelor din structura NATO.

Șapte obiective militare din România au primit ieri de la Guvern circa 1,7 miliarde de lei pentru investiții majore în construcții, reabilitări și modernizări. Cele mai mari sume au fost alocate Statului Major al Forțelor Aeriene pentru cazarma 3600 Giurgiu, 1,15 miliarde de lei, și pentru cazarma 1253 Caracal, 187,5 milioane de lei.  Investițiile în cazarma 3600 Giurgiu au ca obiectiv realizarea capabilității de apărare aeriană cu baza la sol aferentă programului de înzestrare esențial Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare.

”Cazarma 3600 nu dispune de infrastructura necesară depozitării sau realizării activităților de mentenanță aferente sistemelor achiziționate, pregătirii personalului sau administrării activității din unitate. Pentru operarea sistemelor achiziționate sunt necesare facilități pentru garare, mentenanță şi antrenament. Pentru asigurarea calităţii vieţii personalului sunt necesare spaţii administrative, facilităţi de servire a mesei, de cazare, sport, sănătate și recreere. Pentru a combate cu succes potențialele amenințări aeriene specifice războiului modern este necesară dezvoltarea infrastructurii militare existente cu o serie de construcții aferente pregătirii personalului militar, depozitării și realizării operațiilor de mentenanță aferente sistemelor din dotare. Obiectivul principal este realizarea infrastructurii necesare pentru îndeplinirea la standarde actuale a cerințelor operaționale specifice activității militare”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ aprobat ieri de Guvern.  Investiţiile în cazarma Caracal sunt justificate de adaptarea unității, care face parte din Brigada Multinațională Sud-Est, la noile cerințe operaționale.

Centre de politraumă pentru Armată

Investițiile în reabilitarea spitalelor publice mai au de așteptat. Prioritatea zero a Guvernului Cîțu o reprezintă unitățile sanitare ale Armatei. Cea mai mare sumă din buget a fost alocată Spitalului Militar de Urgență Pitești, de 111,2 milioane de lei, pentru construirea unui centru de politraumă.

”Realizarea proiectului de investiții va asigura servicii medicale operaționale, inclusiv în caz de politraumă, și va permite realizarea misiunii de bază a spitalului, asigurând totodată sprijin și protecție medicală efectivelor, în vederea conservării capacității de luptă prin prezervarea forței vii și a minimalizării sechelelor fizice consecutive. Prin construirea noului obiectiv cu destinație chirurgie-trautomatologie și redistribuirea spațiilor devenite disponibile celorlalte secții și compartimente, se pot asigura condițiile necesare fluxurilor funcționale conform normelor în vigoare”, se arată în Hotărârea de Guvern. Totodată, investițiile în valoare de peste 54 milioane de lei în Spitalul Militar Brașov urmăresc aducerea la capacitatea necesară a sistemelor de utilități care va permite asigurarea fluxurilor și circuitelor necesare unei reacții rapide de urgență ce ar impune acțiunea imediată, conjugată, a mai multor microstructuri medicale, așa cum este nevoie în caz de politraumă.

Bani grei pentru un pavilion administrativ

Peste 73 de milioane de lei au fost alocați cazărmii 389 din București, care aparține Statului Major al Forțelor Terestre. Banii vor fi utilizați pentru construirea unui pavilion administrativ. Astfel, va fi realizat un pavilion cu 4 corpuri de clădire care va avea funcțiune administrativă și săli de festivități. Lucrările aferente obiectivului de investiții cuprind amenajări exterioare, cum ar fi realizarea de drumuri, alei și trotuare de circulație pietonală, amenajări peisagistice, lucrări de gazonare și plantare de plante decorative.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.600 afisari

3 COMENTARII

  1. Țara bătăii de joc, asta a ajuns Rrrumânistanul. Bine ar fi de s-ar dezintegra odată.

    • Ți-o spun eu că etnic turco-gagauz ,aceasta țară nu se va dezintegra,dar ne vom târî către viitor într-un echilibru fragil marcat de vechile puteri istorice care ne înconjoară! De ce amfi desființați când putem fi exploatați?

  2. Gelulache , Rrrumanistanii ti-au umflat falcile si rozeta , erau niste aborigeni in tranzit prin gara Tiraspol ……..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger