AcasăSOCIALCîțu, pe dinafară. UE nu a cerut austeritate, ci creșterea niveului de...

Cîțu, pe dinafară. UE nu a cerut austeritate, ci creșterea niveului de trai

PNRR-ul lui Florin Cîțu, în contradicție cu cerințele Parlamentului European

Rezoluția adoptată de Parlamentul European pentru planurile de redresare a avut ca punct principal interdicția măsurilor de austeritate, scopul PNRR-urilor fiind acela de a crește nivelul de trai în statele UE, nu de a-l scădea. Astfel, unul dintre principalele motive pentru care PNRR-ul Guvernului Cîțu a fost respins a fost legat strict de creșterea fiscalității și înghețarea veniturilor.

Parlamentul European a votat o rezoluție pentru Comisia Europeană, în care s-a scris cum să controleze, după aceleași principii, toate planurile de redresare. În rezoluție se stipula că nu trebuie să fie măsuri de austeritate, să se respecte pilonul social, însă Guvernul României a procedat exact invers, ne spune europarlamentarul Maria Grapini. Tot în rezoluție s-a precizat că banii nu trebuie să se ducă la câteva firme mari, ci să meargă la IMM-uri.

”Am dat indicații Comisiei Europene cum să fie formulate PNRR-urile astfel încât să-și atingă scopul, acela de repornire a economiei. La noi de aceea a și fost respins PNRR-ul, pentru că niciunul din puncte nu corespunde cu rezoluția. În momentul în care rezoluția spune ca statele membre să nu ia măsuri de fiscalitate agresivă, tu, Guvernul României, nu poți să declari că vrei că crești costurile pe salarii. Pilonul social, care este un obiectiv votat de mult timp la Uniunea Europeană, nu trebuie atins de aceste programe, pentru că scopul nu este să atingem partea socială, ci, din contră, să ajutăm partea socială prin deblocarea economiei. Iar Guvernul României vine și spune că a stopat creșterea pensiilor că nu are bani, că a stopat creșterea alocațiilor și salariilor că nu are bani și mai vine și spune că Uniunea Europeană a cerut acest lucru. Păi uite că nu Uniunea Europeană a cerut, din contră, UE a cerut ca aceste planuri de redresare să nu atingă partea socială”, ne-a declarat europarlamentarul Maria Grapini.

Avansul de 3,6 miliarde de euro a fost pierdut

Există și un regulament al planurilor de redresare care prevede că trebuie să aibă măsuri pe cele șase direcții, iar PNRR-ul românesc nu le-a avut, susțin europarlamentarii români. ”A fost așa un mozoaic, o amestecătură de măsuri care ar fi trebuit să fie aplicate prin fondurile europene clasice, din exercițiul 2021-2027 și prin Politica agricolă comună, nu prin PNRR. La digitalizare, Guvernul a pus foarte mulți bani pentru experții externi, iar Comisia Europeană a atras atenția că nu poți să faci diferență între o țară și o altă țară, pe aceeași muncă și aceeași responsabilitate. Iar Guvernul a cerut pentru formarea experților străini 143.000 de euro, iar pentru formarea experților români, 40.000 de euro. Au fost și foarte multe greșeli de Gâgă în PNRR, iar Comisia Europeană nici nu l-a controlat până la capăt. Guvernul a spus că nu a fost respins PNRR, ci noi am cerut prelungirea termenului de depunere. Păi atunci de ce l-ai mai depus? Iar ceea ce a spus președintele Klaus Iohannis, că e bine să-l lăsăm până mai târziu, este dezastruos. Nu e bine, pentru că am pierdut avansul de 3,6 miliarde de euro”, ne spune europarlamentarul Maria Grapini. Aceasta arată că Italia, Portugalia, Grecia deja au primit acel 13% din suma alocată și că, după asta, banii se vor da doar dacă apare efectul măsurii despre care Guvernul a spus că are un anumit efect. Dacă nu apare efectul tu rămâi cu cheltuiala și nu mai primești banii, deci nici asta nu au explicat, afirmă Maria Grapini, care crede că România nu va primi banii nici în 2023. Europarlamentarul român mai semnalează faptul că statele membre au început să investească, pentru că au primit avansul și lucrează serios, în timp ce IMM-urile noastre iar rămân într-un decalaj enorm față de ceilalți.

Tăierile de personal, criticate de Comisia Europeană

Victor Negrescu, europarlamentar PSD, atrage atenția că PNRR-ul României a primit noi critici dure de la Comisia Europeană la adresa reformelor propuse și a absenței dialogului cu patronatele, sindicatele și societatea civilă. ”Executivul european s-a arătat surprins de costurile ridicate pentru serviciile de consultanță, achiziția de mobilier sau personalul suplimentar angajat în realizarea reformelor în contextul în care, în paralel, se propun tăieri de personal din sistemul bugetar. Au propus reforme neoliberale și măsuri de austeritate pe care nu le-a mai recomandat și nu le-a solicitat nimeni”, a afirmat europarlamentarul Victor Negrescu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
4.771 afisari

16 COMENTARII

  1. Păi cum poți asigura creșterea nivelului de trai? Prin investiții în obiective care contribuie la creșterea nivelului de trai, prin reducerea cheltuielilor bugetare inutile, prin reducerea impozitării forței de muncă, prin facilități date celor care creează locuri de muncă.
    ȘI ACESTE CHELTUIELI INUTILE TREBUIE REDUSE LA SÂNGE! CUM??? PĂI E SIMPLU: AFARĂ CU 60% DIN PUTORILE BUGETARE, REDUCEREA SALARIILOR ȘI DESFIINȚAREA TUTUROR PRIMELOR, SPORURILOR, NORMELOR ȘI VOUCHERELOR. DESFIINȚREA PENSIILOR SPECIALE ȘI INTERZICEREA PENSIONĂRII PUTORILOR ÎNAINTE DE 65 DE ANI!!!

  2. Cine să asigure mă nivelul de trai? Cuțulică? Nu vă uitați la mecla lui?
    El nu poate să asigure nimic, nici traversarea pe trecerea de pietoni a unui bătrân. Se bate cu cărămizile în piept „eroul” vieții. A ales poporul PSD, acum PNL se crede câștigător cu USR de gât la guvernare si cu UDMR care ne cumpără țara pe bucăți. Politicienii noștri se uită ca boii la poarta nouă. Să vedeți ce primiți la vot criminalilor nazişti. Vă dăm cu AUR în dinți! Asa cum meritați. Dacă PSD stă cuminte, atunci să mai stea pe margine.
    Vă dăm cu votul să vă iasă pe nas la toți, băşinoşi de parlament ce sunteți.

    • Las ca vine ea Dancila , AUR n-are nici 0.5 in sondaje in Republica Moldova , ii usuie moldovenii ca pe ciumati …

  3. La cat de idioti sunt, in frunte cu cel care a adus monstruoasa coalitie la guwernare, nu s-au uitat in dictionar sa vada ce inseamna redresare, rezilienta. In tampenia lor au crezut ca inseamna austeritate, strangerea surubului si bani fara numar firmelor straine de consultanta, pentru a-si asigura protectie dar si parandarat.

  4. Așa este,să se taie de la cei care nu-și fac treaba și să se revizuiască pensiile speciale în conformitate cu cele din UE(dacă or fi!)

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Chirica și Alexe, întâmpinați de protestatari la deschiderea terminalului T4 al Aeroportului Iași – FOTO

În ziua în care are loc deschiderea noul terminal T4 al Aeroportului Iași, doi lideri locali s-au trezit cu o primire la care, cel...

Incident la metrou, în Capitală! Metrorex: „A fost raportată o urgență medicală”

Un incident a avut loc, vineri, la metrou, în București, circulaţia trenurilor fiind afectată temporar între Râul Doamnei şi Romancierilor, pe firul 1. S-a...
proger