AcasăSOCIALCîțu, generos cu plebea. Majorează tichetul de masă cu 8 bani

Cîțu, generos cu plebea. Majorează tichetul de masă cu 8 bani

Cîțu a majorat în bătaie de joc valoarea tichetului de masa

Cu o inflație prognozată de BNR de 5,6% până la sfârșitul anului, ministrul Muncii, Raluca Turcan, și ministrul Finanțelor, premierul Florin Cîțu, au decis să majoreze valoarea tichetelor de masă la 20.09 lei, de la 20,01 lei. Ultima majorare reală a valorii maximale a tichetelor de masă a fost făcută în aprilie 2020, de la 15,18 lei la 20 de lei. În schimb, valoarea tichetelor de creșă va crește cu 10 lei.

Pentru semestrul II al anului 2021, începând cu luna octombrie 2021, valoarea nominală a unui tichet de masa nu poate depăşi cuantumul de 20,09 lei. Această valoare nominală se va aplica și pentru primele 2 luni ale semestrului I al anului 2022 respectiv, februarie 2022 și martie 2022, se arată într-un proiect de ordin al ministrului Finanțelor și ministrul Muncii și Protecției Sociale. Ultima majorare a valorii tichetelor de masă s-a produs în luna aprilie a anului trecut, de la 15,18 lei la 20 de lei. După acestea a urmat, în octombrie 2020, o creștere a valorii cu un ban. Potrivit ultimului raport al BNR, în lunile următoare, rata anuală a inflației se va înscrie pe o traiectorie pronunțat ascendentă, atingând 5,6 la sută în luna decembrie, cu 1,4 puncte procentuale peste valoarea proiectată în ultimul raport din mai. ”Din perspectiva inflației, pe termen scurt și mediu, riscuri majore continuă să fie asociate evoluției viitoare a prețurilor materiilor prime de pe piețele internaționale, și, respectiv, evoluțiilor cotațiilor componentelor energetice de pe plan intern. În plan extern, în pofida tendințelor recente de creștere sincronizată a prețurilor materiilor prime, mecanismele declanșatoare au fost extrem de diverse, ceea ce complică identificarea cu acuratețe a unor tendințe în evoluția viitoare a prețurilor acestora: sincope în lanțurile globale de producție și distribuție (în cazul materialelor de construcții), un comportament speculativ pe bursele internaționale, fluctuații meteorologice (în cazul materiilor prime agroalimentare) etc. În plan intern, deși unele riscuri apreciabile de majorare a prețurilor la energia electrică și gazele naturale s-au materializat deja în raport cu scenariul de bază din luna mai, nu este exclusă persistența unor astfel de presiuni și în perioadele viitoare”, se arată în raportul BNR.

10 lei în plus pentru creșă

Pentru semestrul II al anului 2021, începând cu luna octombrie 2021, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creşă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a dispoziţiilor Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare cu modificările și completările ulterioare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018, va fi de 490 lei. Această valoare se va aplica inclusiv în 2022, pe primele două luni ale primului semestru, potrivit unui proiect de ordin al ministrului Finanțelor și ministrului Muncii. În aprilie 2020 tichetele de creșă au fost majorate de la 460 lei, la 470 lei, iar în aprilie 2021, valoarea acestora a crescut la 480 lei.

Economia duduie

Veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat au fost majorate cu suma de 29,2 milioane de lei, în urma creșterii veniturilor sistemului public de pensii cu 1 milion de lei şi diminuării subvenţiei acordate de la bugetul de stat cu 3, 3 milioane de lei. ”Majorarea veniturilor curente este influențată de evoluția pozitivă a indicatorilor macroeconomici (Fondul brut de salarii la nivel de economie națională), gradul de încasare a veniturilor din contribuții de asigurări sociale, de recuperarea parțială a contribuțiilor de asigurări sociale aferente obligațiilor fiscale declarate și amânate la plată în anul 2020, prin efectul legii precum și de veniturile aferente contribuției de asigurări sociale restante încasate prin mecanismul de tip swap. Totodată, au fost majorate veniturile sistemului de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale cu suma de 28, 2 milioane de lei, excedentul sistemului de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale majorându-se și el cu suma de 29, 2 milioane de lei”, arată Guvernul.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.