AcasăSOCIALCîțu, atac șocant la adresa UE. România riscă să nu primească banii

Cîțu, atac șocant la adresa UE. România riscă să nu primească banii

Cîțu a comis-o din nou. Marile companii, protejate

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a lansat un atac dur la adresa Uniunii Europene în problema impozitării, riscând să scoată România de la masa negocierilor pentru obținerea fondurilor UE. Atitudinea lui Cîțu este absolut neînțeleasă, având în vedere că măsurile UE ar urma să crească nivelul de impozitare la companiile multinaționale.

”Politica de impozitare reprezintă un element al suveranității si o pârghie esențială în stabilirea politicilor naționale. România nu susține trecerea de la unanimitate la majoritate calificată în ceea ce privește modalitatea de adoptare la nivel UE a deciziilor în domeniul impozitării”, a declarat oficial ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, după reuniunea informală a miniștrilor de finanțe din UE, la Berlin, în 11 și 12 septembrie 2020. Cu referire la discuțiile privind introducerea unui nivel minim de impozitare, ministrul Cîțu a afirmat că această chestiune reprezintă un aspect problematic pentru România. Europarlamentarul Victor Negrescu susține însă că poziția ministrului Cîțu este în contradicție flagrantă cu cea a președintelui Iohannis.

”Sunt două propuneri lansate de Comisia Europeană. Una se referă la nevoia creării unor standarde minime în ceea ce înseamnă impozitarea, inclusiv la nivel de cuantum, dar încă nu s-a ajuns la stabilirea unui posibil cuantum. Cealaltă propunere se referă la introducerea unor taxe europene pentru a se finanța programul de relansare europeană. Acestea au fost decise la nivelul Consiliului European, iar președintele Iohannis și-a dat deja acceptul pentru ambele direcții atunci când s-au conturat bugetul UE și planul de relansare. În contextul acesta, poziția ministrului Finanțelor nu corespunde cu poziția exprimată deja de cei mai înalți oficiali ai statului român. În opinia mea, poziția ministrului Cîțu este o poziție antieuropeană și, mai mult de atât, o poziție care contravine interesului României, pentru că cele 80 de miliarde pe care dorim să le primim de la UE sunt condiționate tocmai de aceste măsuri”, ne-a declarat europarlamentarul Victor Negrescu.

Nu se vrea impozitarea marilor companii

Impunerea de către UE a unor mecanisme de colectare a impozitelor și taxelor ar fi benefică pentru România, care ar reuși, astfel, să aducă mai mulți bani la buget de la companiile multinaționale, arată Victor Negrescu. ”Ministrul Finanțelor greșește în această poziție, mai ales că se antepronunță în condițiile în care până în prezent nu s-au vehiculat cifre sau procente și eu cred că mai important este să vedem cum vor arăta aceste resurse proprii, cum vor fi ele calculate, cine va trebui să plătească și, mai ales, care este câștigul României. Pentru că în cazul resurselor proprii, inclusiv introducerea unor impozite minime la nivel european, acele resurse vor fi colectate de statul român și vor ajuta țara să aibă resurse suplimentare.

În unele spețe vorbim practic de creșterea gradului de colectare și de sume de bani care în prezent nu sunt colectate de statul român. Apariția acestor mecanisme europene va permite României să colecteze impozite inclusiv de la marii jucători care activează în țara noastră și care cunosc foarte bine mecanismele europene actuale și, de multe ori, evită plătirea impozitelor în statele mai puțin eficiente din punct de vedere administrativ, așa cum este, din păcate, cazul României. Sunt jucători care știu că facă o optimizare fiscală, care folosesc mecanisme existente pe piața europeană, iar statul român nu este eficient în a gestiona astfel de situații, de genul transferul profitului. De multe ori aceste lucruri sunt realizate folosindu-se forme legale, iar dacă administrația noastră ar fi mai eficientă s-ar putea găsi soluții de impozitare”, ne-a mai precizat europarlamentarul Victor Negrescu.

UE va monitoriza toate tranzacțiile

Reacția ministrului Cîțu este cu atât mai dubioasă cu cât viitorul mecanism european de colectare a impozitelor va include o monitorizare a tuturor tranzacțiilor, fapt care va împiedica transferul profiturilor din România în țările de origine ale companiilor străine. ”Uniunea Europeană ne va sprijini, inclusiv financiar, în ceea ce înseamnă creșterea capacității administrative de colectare și în modernizarea sistemului fiscal, iar toate aceste lucruri sunt benefice României. Ce se va colecta în plus va reveni României, în cazul în care se vor decide anumite cote. În contextul acesta, România nu are de pierdut, ci doar de câștigat. Din păcate, ministrul Finanțelor clar nu cunoaște politica fiscală europeană. Și, mai grav, prin poziția sa, ministrul exclude România de la aceste negocieri”, a mai afirmat Victor Negrescu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.485 afisari

5 COMENTARII

  1. Aceasta Cata,care tipa ca din gura de sarpe ca „nu are Tara bani” pt.pensii,alocatii,pt. invatamant,are el un „motiv” serios care l-a facut sa sara de cur in sus in apararea Bancilor,marilor firme pe care de comun acord cu Orban nu numai ca le-a scutit dela plata darilor la Buget,dar le-a mai si „alocat” 5 miliarde de lei ajutor dela stat.Motivul nu poate fi altul decat parandaratul,altceva ce-i mana pe ei in lupta contra UE si contra Romaniei ?Alo Domnu Iohanis,pai pocitania asta incompatenta,pus pe rele,e mai al dracului decat Dragnea la adresa UE.Sau, ” nu vi se pare,nu stiti,nu ati fost informat” ?

  2. oricum la noi care nu mai suntem detinatori de banci sunt mai toate straine sunt supravebheate de ue dar ce sa vezi nu se sesizeaza deja de acum ca ei nu platesc taxe ca in vest si in alte tari asa ca vrajeala nu e decat sa puna jugul pe privatii din Romania sa monitorizeze ei tot ca la marile companii deja au legi si nu fac nimic ii lasa in codrul romanesc la furat!!!!!!!

  3. Ce sa vezi, trădătorul din guvernul de marionete trădătoare ale multinaționalelor, tipa ca din gura de șarpe, ca stapanii lui sa nu fie taxați, ci prefera sa taxeze idioții din popor, ce il Votează pe minciuni. Asa ceva nu vezi decat la prosti. Iar poporul roman este unul de prosti, sclavi, idioti si slugi fara coloana vertebrală

  4. Catu viseaza numai imprumuturi…daca face asa si acasa…sigur ramane in strada cu pantalonii rupti in fund…

  5. Ministrul Finantelor cunoaste legislatia financiara dar isi vinde tara fara rusine marilor multinationale.
    Sa speram ca noua legislatie penala va cuprinde din nou si infractiunea de „subminare a economiei nationale” si va prevedea pedeapsa capitala. Este singurul mod de a termina/scapa de tradatori periculosi ca Citu. Alta sansa pentru tara asta nu exista.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger