AcasăSOCIALCiolacu s-a lăudat că le măreşte veniturile, dar nu de-acum. Cât mai...

Ciolacu s-a lăudat că le măreşte veniturile, dar nu de-acum. Cât mai aşteaptă pensionarii şi care va fi valoarea punctului de pensie

pensionare

Legea pensiilor 2024 va intra în vigoare de la 1 ianuarie şi ar urma să fie două majorări pentru punctul de pensie. Prima dată la 1 ianuarie, prin indexare cu 13,8%, şi a doua oară la 1 septembrie, în urma finalizării procesului de recalculare.

Toate pensiile românilor se vor recalcula de la 1 septembrie 2024, aşadar oamenii mai de aşteptat luni bune până să vadă mai mulţi bani.

Punctul de pensie: 2.032 lei

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a precizat că legea va fi aplicată de la 1 ianuarie 2024, menţionând că la această dată punctul de pensie va fi de 2.032 de lei.

Dar majorarea consistentă ar urma să vină din septembrie 2024. Ministrul a explicat şi procedura majorării pensiilor.

„Cu privire la ‘de ce aplicăm de la 1 septembrie’ – este foarte simplu. Ne aflăm într-o etapă avansată de digitizare a dosarelor de pensii, peste 4 milioane de dosare sunt deja digitizate, după adoptarea legii de către Parlament avem nevoie de o perioadă în care să fie elaborate şi aprobate normele de aplicare a legii.

După normele de aplicare avem nevoie de o perioadă atât de achiziţie, de procedură, cât şi de software a sistemului care să permită aplicarea noii legi.

După care avem nevoie de o perioadă în care colegii de la casele teritoriale de pensii să aplice efectiv noua lege şi, pe baza datelor din sistem, să recalculeze toate pensiile românilor, să le transmită acestora deciziile, după care de la 1 septembrie fiecare român să îşi primească noul cupon de pensie„, a mai spus ministrul.

author avatar
Andrei Ștefan