AcasăSOCIALCine va primi vouchere de vacanţă în 2023. Ce sumă primeşti de...

Cine va primi vouchere de vacanţă în 2023. Ce sumă primeşti de la stat ca să-ţi plăteşti cazarea la mare

vouchere de vacanță

Autorităţile atrag atenţia că voucherele de vacanţă 2023 pot fi folosite doar de către titular. Unităţile de cazare n-au voie să primească tichete de la altcineva, pentru că ele sunt nominale.

Impactul bugetar al unei astfel de măsuri ar fi de aproximativ 6 miliarde de lei anual.

Voucherele de vacanţă – 1.450 lei brut

Voucherele de vacanță acordate în 2023 angajaților din instituțiile de stat sunt de 1.450 de lei brut. Se acordă angajaţilor cu contract individual de muncă va fi suportată de la bugetul de stat şi pentru cei circa 4,2 milioane de angajaţi din sectorul privat, potrivit unui proiect legislativ iniţiat de parlamentari din actuala coaliţie de guvernământ.

Proiectul prevede că începând cu data de 1 ianuarie 2024, pe lângă instituţiile publice, angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă acordă, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, denumite vouchere de vacanţă, în cuantum de 1.450 Iei pentru fiecare salariat.

Cum foloseşti corect voucherele de vacanţă 2023?

Odată ce a primit voucherele de la angajator, beneficiarul alege agenția, hotelul, pensiunea sau unitatea de cazare unde dorește să meargă în vacanță.

Verifică, apoi, dacă unitatea aleasă este pe lista partenerilor emitentului voucherelor de vacanță pe care le-a primit. Beneficiarul merge apoi la hotel/pensiune/agenție etc. și plătește pur și simplu cu voucherele. Valoarea totală este de 1450 de lei. Filele au valori de 50 sau de 100 de lei.

Sumele corespunzătoare voucherelor de vacanţă se alocă anual, din bugetul de stat, din impozitul pe venit plătit de fiecare angajat. Vânzarea voucherelor este interzisă, iar amenda pentru comercializarea lor este de 26.600 de lei.

author avatar
Andrei Ștefan