AcasăSOCIALCine sunt românii care vor primi bani de la Guvern ca să-şi...

Cine sunt românii care vor primi bani de la Guvern ca să-şi achite facturile la curent, gaze, căldură, lemne

voucher vaccinCe trebuie să faci ca să primeşti 1.000 lei de la stat. Banii vin în luna august

Ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș, a spus încă o dată că autorităţile se gândesc la o schemă de ajutor pentru familiile cu venituri mici pentru a putea ieşi cu bine din iarnă.

Oamenii din categoriile vulnerabile vor primi bani ca să-şi achite facturile la curent, gaze, căldură, lemne. Sumele vor veni sub forma unor vouchere.

Bugetul: 1 miliard de euro

Familiile cu venituri mici vor fi ajutate de Guvern pentru a putea trece mai ușor peste iarna care bate la uşă. Sumele pe care Guvernul se pregătește să le acorde românilor cu o situație financiară proastă vor fi pentru facturi la energie electrică, gaze, căldură, sau pentru lemne de foc.

Voucherele pentru sărăcia energetică le vom primi, a fost o discuție foarte aplicată (la Bruxelles, n.red.) despre regulile mari ale acestei forme de sprijin pentru oameni. Bugetul a rămas de un miliard de euro, care va fi alocat pentru voucherele de sărăcie energetică.

Am discutat patru reguli de principiu, printre care cea referitoare la sărăcie energetică, deci pentru cei care nu își permit să își plătească facturile, dar trebuie să aibă și un consum energetic undeva de până în 150 kW/lună pe familie.

Sărăcia energetică este cea legată de consum, aici va avea cuvântul final coaliția, pentru că există o plajă între care poate varia limita minimă a acestui consum energetic, aproximativ 100-150 kW, până în 200 kWh, limita maximă”, a explicat Marcel Boloș la Antena 3.

Pragul sărăciei? 1.500 lei

Guvernul ar putea acorda fiecărei familii cu venituri reduse un ajutor în bani în valoare de 500 de lei, pe card, sumă din care vor putea fi plătite, la alegere, facturi la energie electrică, gaze, căldură, sau pentru lemne de foc

Venitul, până acum, la voucherele sociale pentru produsele alimentare, care este un mecanism validat de către Comisia Europeană, avem plaja de venit de 1500 de lei. Încercăm să facem simulările și pentru ceea ce înseamnă plaja de beneficiari pentru 2000 de lei pe membru de familie, ceea ce ar însemna că vom crește numărul de beneficiari ai acestui voucher important”, a mai zis Boloș.

author avatar
Andrei Ștefan