Venitul minim de incluziune (VMI), anunțat de Ministerul Muncii, promite să aducă o schimbare semnificativă în sistemul de asistență socială, începând cu 1 ianuarie 2024.
Venitul minim de incluziune reprezintă un pas important în reformarea asistenței sociale din România.
400 lei pentru pensionarii singuri
Cuantumul ajutorului de incluziune se va calcula în funcție de venitul net ajustat al familiei sau al persoanei singure, iar în cazul celor fără venituri, suma maximă ajunge la 275 lei/lună per membru de familie sau 400 lei/lună pentru persoanele singure de peste 65 de ani.
Pentru familiile cu copii, sprijinul financiar va fi determinat în funcție de veniturile familiei și numărul de copii.
Ministerul Muncii a facilitat și procesul de informare, punând la dispoziție o secțiune specială pe pagina web a instituției, unde solicitanții pot găsi toate detaliile necesare despre cum pot accesa acest sprijin.
Cum pui mâna pe banii statului?
Solictanții trebuie să depună o singură cerere pentru ambele componente, iar în funcție de veniturile și structura familiei să se stabilească dreptul fie la ambele componente, fie la o singură componentă a venitului minim de incluziune.
Cererea și documentele suport se înregistrează fizic sau electronic la Serviciul Public de Asistență Socială de la nivelul primăriei comunei, orașului, municipiului sau a sectorului Municipiului București, în a cărui rază teritorială beneficiarii au domiciliul sau reședința, ca și în cazul beneficiilor anterior acordate.
Persoanele care primesc ajutoare sociale, precum alocatia de stat pentru copii, indemnizatia de crestere a copilului, venitul minim garantat si alocatia pentru sustinerea familiei, vor ramane fara aceste drepturi pentru o perioada de cinci luni, daca nu isi achita taxele si impozitele locale.