AcasăSOCIALCine sunt românii care vor merge, timp de patru luni, la bazele...

Cine sunt românii care vor merge, timp de patru luni, la bazele pentru pregătire militară

Declarațiile generalului Gheorghiță Vlad, făcute în urmă cu o săptămână, au stârnit controverse în România. El a spus că legea privind pregătirea populației pentru apărare ar trebui modificată, astfel încât românii să fie instruiți și pregătiți în cazul unui război.

Mesajul său este similar cu apelurile recente lansate de ministrul suedez al apărării civile sau de șeful Comitetului Militar NATO, care au avertizat despre necesitatea de pregătire a populației civile în caz de război.

Tinerii 18-35 ani, la pregătire militară

Ministerul Apărării Naționale propune un proiect prin care tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, bărbați și femei, să se înroleze în stagiul militar.

După ce acest proiect va deveni lege, vom organiza în bazele militare pentru cetățenii care vor dori să se înscrie în acest program, timp de patru luni pregătire militară de bază.

Asta înseamnă să învețe să mânuiască armamentul militar de infanterie, să învețe să se orienteze în teren, să învețe să se protejeze de diferiții factori de risc în mediul acțiunilor militare, să se protejeze și să se decontamineze în timpul atacurilor chimice, spre exemplu.

Un program care le va oferi un set minimum de cunoștințe ca în cazul în care va fi nevoie de mobilizarea rezervei militare naționale să avem o resursă umană pregătită”, a spus generalul Constantin Spînu.

În anul 2007, în România, s-a suspendat obligativitatea executării serviciului militar.

Risc la adresa României?

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, spune că Alianța nu vede „un risc la adresa securității României”.

„Știu că și acasă este o conversație destul de amplă cu privire la ceea ce spun liderii noștri militari și ceea ce spunem noi, liderii politici.

Haideți să fim extrem de clari: liderii noștri militari sunt plătiți și au jobul să se pregătească pentru scenariul cel mai negativ posibil.

Obligația noastră, a liderilor politici, este să evităm ca aceste scenarii să se întâmple”, a spus Geoană, după întâlnirea consilierilor pentru securitate națională din țările membre NATO.

author avatar
Andrei Ștefan
720 afisari

9 COMENTARII

 1. Nu tinerii ci „specialii”. „SPECIALII” DE RIT MILITAURIZAT! Ăștia să meargă la război dacă va fi. ÎN FRUNTE CU CELE DOUĂ MII DE GHINĂRARI!
  CICĂ ANGLIA AR AVEA „DECÂT” 44. FACEȚI ȘI VOI COMPARAȚIA, OAMENI BUNI.
  DUPĂ CARE TREBUIE ÎNROLAȚI ATÂRNĂTORII LA BUGET.

  • Sper sa ma solicite sa instruiesc noii recruti voluntari. Am instruit recruti si cand era serviciul militar obligatoriu si ma pricep chiar si la cei 74 de ani ai mei.
   Atleti voi face si din ultimii lenesi care vor alerga regulamentar cu 260 de pasi pe minut.

 2. Cine sint romanii care vor merge la pregatire militara…..Raspunsul e in muzica celor de la Parazitii.. Doi zece /màta màta…

 3. „După ce acest proiect va deveni lege, vom organiza în bazele militare pentru cetățenii care vor dori să se înscrie în acest program, timp de patru luni pregătire militară de bază.”
  Aveti grija sa ungeti des balamalele de la portile bazelor militare unde ii asteptati pe tineri, ca vor rugini repede de la inactivitate. O sa vina Jean Valjean de la Craiova impreuna cu Giani din Berceni decat sa va cante o serenada la gardul bazei.

  • Se ajunge la serviciul militar obligatoriu. Am auzit de ceva gen 3 ani la marina si 2 ani la celelalte trupe. Daca as fi in grupa 18-35 de ani m-as muta in Africa.

 4. „să se protejeze și să se decontamineze în timpul atacurilor chimice, spre exemplu.”
  Armele chimice nu erau interzise ?

 5. Este perfect dar nu 4 luni ci intre 1 si 1,5 ani. Sper sa ne atace rusii sisa-i trimitem sa ne apere. Asa scapam de cateva milioane de tembeli cu ”licente”.

 6. SA SE DUCA COPIII DE PARLAMENTARI CU MASA CU TACSU SI TOT NEAMUL LOR PE NOI AL TREILEA RAZBOI MONDIAL SA NE PRINDA LA BAR NU CENZURATI COMENTARIU MULTUMESC

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri