AcasăSOCIALCine sunt românii care primesc terenuri gratis de la stat ca să-şi...

Cine sunt românii care primesc terenuri gratis de la stat ca să-şi facă o casă. Vezi dacă îndeplineşti condiţiile lor!

Veşti bune pentru tinerii din România. Guvernul a îmbunănăţit o lege prin care românii cu vârsta maximă de 35 ani pot obţine terenuri gratis de la stat ca să-şi facă o casă.

Legea exista şi înainte, dar acum Guvernul a modificat-o.

Ce condiţii trebuie să îndeplineşti?

Pot cere un teren (o singură dată) pe care să-și construiască o locuinţă proprietate personală tinerii de până la 35 de ani, care îndeplinesc următoarele condiţii:

  • au împlinit vârsta de 18 ani;
  • la data depunerii cererii, precum şi la data rezolvării acesteia nu au avut sau nu deţin în proprietate o locuinţă ori un teren destinat construirii unei locuinţe proprietate personală, atât în localitatea în care se solicită atribuirea în folosinţă a unui teren, cât şi în alte localităţi.

Atribuirea terenului se face gratuit pe durata existenţei locuinţei proprietate personală, în limita suprafeţelor disponibile, prin hotărâre a consiliului local, în ordinea de prioritate stabilită pe baza unor criterii.

Ce fel de teren poţi primi?

În ce priveşte dimensiunile terenurilor, acestea depind de tipul localității în care se află. Mai precis, suprafeţele de teren care pot fi date tinerilor sunt:

  • 150-300 de metri pătraţi – în municipii şi sectoarele municipiului Bucureşti;
  • 250-400 de metri pătraţi – în oraşe;
  • 250-1.000 de metri pătraţi – în comune şi sate.

Ce acte trebuie să depui?

Vor mai trebui depuse, după ce proiectul de HG va intra în vigoare, doar următoarele acte:

  • copie de pe certificatul de naștere;
  • copie de pe actul de identitate;
  • declarația solicitantului, pe propria răspundere, că nu deține sau că nu a deținut în proprietate o locuință ori un teren destinat construirii unei locuințe.

Dacă i se aprobă atribuirea unui teren pentru construirea unei locuinţe proprietate personală, beneficiarul acestuia este obligat să înceapă construcţia locuinţei în termen de un an de la data atribuirii terenului, conform avocatnet.ro.

author avatar
Andrei Ștefan