Ministrul muncii, Simona Bucura Oprescu, a vorbit despre românii care primesc pensie, deşi nu ar merita acest lucru.
Ea s-a referit la cazurile de pensii de handicap pentru oameni care nu aveau o afecțiune. Pensia de handicap este mică de numai câteva sute de lei, dar mulți o „vânează”.
Ce este pensia de handicap
Indemnizația de handicap se acordă de la data încetării plăţii indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă sau, după caz, de la data încetării calităţii de asigurat, cu excepţia asiguraţilor pe bază de contract de asigurare socială dacă cererea a fost înregistrată în termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale de încadrare într-un grad de invaliditate, în situaţia pensiei de invaliditate.
„Am demarat controale cu privire la încadrarea în grad de handicap după sesizările primite. Până acum, verificările în 5 județe au relevat că aproximativ 1.200 de dosare aveau nereguli legate de procedurile comisiei, iar la aproape 200 există suspiciuni de documente false„, a explicat ministrul, potrivit Realitatea TV.
Documente false însemană că respectivii pensionari au luat bani pe care NU îi merită la pensie. Altfel zis, ei ar fi putu munci în continuare dar au obținut în FALS documentele care atestă incapacitatea de muncă.
Pe un esantion de 10%, au fost verificate un număr de 1.713 dosare, au fost găsite nereguli la un număr de circa 1.400 de dosare”, a spus ministrul pentru sursa amintită.
Cum poţi să obţii o pensie de peste 7.000 lei
Recalcularea pensiilor de la 1 septembrie 2024 va aduce venituri mai mari pentru peste trei milioane de pensionari, însă majorările semnificative vor fi determinate de vechimea în muncă și contribuțiile la sistemul social de pensii.
Mai mulţi români se află în situaţia în care vor beneficia de o pensie majorată la peste 7.000 lei.
Condiţia: cotizare peste 40 ani
Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a subliniat că pensionarii cu o vechime de cotizare de peste 40 de ani vor beneficia de creșteri substanțiale ale pensiei.
Aceste majorări pot ajunge chiar și la 80-90% din pensia actuală. Un exemplu elocvent este cazul unui profesor care a cotizat timp de 44 de ani și opt luni, a cărui pensie va crește semnificativ conform noii legi a pensiilor.
Un profesor cu un stagiu de cotizare de 44 de ani și opt luni, după recalculare, va vedea o creștere a pensiei de la 6.500 de lei la peste 8.000 de lei pe lună. Acest lucru se datorează atât vechimii, cât și punctelor de stabilitate acumulate pe parcursul anilor de muncă.
Pensie de 6.000 de lei? Pentru un profesor? Nici măcar un profesor universitar, că profesorii obișnuiți nu au pensii așa babane. Nu mai vindeți minciuni, profesorii au pensii de mizerie.
Cei care iau pensii cu acte false si sunt descoperiti ar trebuii sa restituie toat suma primita !