AcasăSOCIALCine sunt românii care pot ieşi anticipat la pensie, la 60 de...

Cine sunt românii care pot ieşi anticipat la pensie, la 60 de ani, fără penalizări. Vezi dacă eşti şi tu pe lista lor!

pensionariCreşte vârsta de pensionare la români. Anunţul făcut de şeful Casei de Pensii

Decizia românilor de a opta pentru pensia anticipată depinde de situația financiară individuală, de obiectivele personale și de starea de sănătate, iar luarea unei astfel de decizii vine cu o mulțime de întrebări.

Conform legii, pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât perioada completă de cotizare prevăzută de lege.

Cine se pensionează anticipat, fără penalizări

Conform noii legi a pensiilor, există două categorii de români care se pot pensiona anticipat fără a suferi penalizări:

  • persoanele care au lucrat în condiții deosebite sau speciale de muncă beneficiază de un calcul avantajos al stagiului de cotizare: pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite, se adaugă patru luni la stagiul de cotizare, iar pentru un an lucrat în condiții speciale, se adaugă șase luni la stagiul de cotizare.
  • bărbații pot ieși la pensie la vârsta de 60 de ani, cu condiția să aibă un stagiu de cotizare de minim 40 de ani.

Cum se calculează pensia anticipată

Pentru pensia anticipată parțială, valoarea se stabilește din valoarea pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit prin scăderea acesteia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până când îndeplinești condițiile pentru pensionare la limita de vârstă.

Pensia se calculează pe baza venitului tău mediu pe o anumită perioadă de timp, de obicei, ultimii ani de activitate. Pensia anticipată nu poate fi cumulată cu venituri de natură profesională obținute din contracte individuale de muncă, în baza unui raport de serviciu (funcționar public) sau de persoane care desfășoară activități în funcţii elective, cu excepția consilierilor locali sau județeni.

„Absolut toate dosarele de pensie, indiferent de legea pe care s-a ieșit, pentru toate se va face recalcularea. Indiferent de legea pe care s-a ieșit, se vor aplica prevederile legii 360 și se va aplica formula de calcul.

Este important de știut că nu se acordă beneficii la beneficii. Punctele de stabilitate se obțin doar pentru perioadele contributive. Dacă ai avut patru luni pe an de condiții deosebite, vei beneficia de acestea, dacă a fost încadrat locul de muncă altfel și dacă angajatorul a plătit.

Dacă nu a plătit, situația este interpretabilă. Dar atât pentru condiții speciale cât și pentru cele deosebite, am reținut beneficiile”, a explicat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii.

author avatar
Andrei Ștefan
1.329 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger