AcasăSOCIALCine sunt românii care câştigă 14 salarii într-un an de zile. Prima...

Cine sunt românii care câştigă 14 salarii într-un an de zile. Prima leafă – înainte de vacanţa de vară, a doua de Crăciun 2024

salariu romaniCu câţi lei va mai rămâne un angajat în mână după ce creşte salariul minim, în 2024. Statul ia şi mai multe taxe

O categorie de români este foarte fericită: câştigă 14 salarii într-un an de zile. Unul dintre ele vine chiar înainte de vacanța de vară, în timp ce celălalt este plătit înaintea sărbătorilor de Crăciun.

Românii care lucrează în două țări din Uniunea Europeană se pot bucura de un beneficiu financiar considerabil, având posibilitatea de a primi nu mai puțin de 14 salarii pe an, în comparație cu cele 12 obișnuite în România.

Românii din Diaspora, norocoşi

Românii care muncesc în Diaspora pot primi câte un salariu în plus la fiecare şase luni. Astfel, dacă sunteți un angajat în Austria, veți fi bucuroși să aflați că aveți dreptul la 14 salarii pe an.

Legislaţia respectivă prevede că se primeşte un salariu în fiecare lună, dar există și două „extra”. Unul dintre ele vine chiar înainte de vacanța de vară, în timp ce celălalt este plătit înaintea sărbătorilor de Crăciun.

Acestea sunt numite „Prime de Crăciun și de vacanță” sau uneori „al 13-lea și al 14-lea salariu”, o situaţie similară fiind şi în Italia.

Câţi bani primesc aceşti români?

Suma depinde de contractul colectiv care se aplică pe ramura respectivă. De obicei, prima de vacanță sau de Crăciun se ridică la o lună de salariu. Există însă și sectoare în care se plătește mai puțin.

Orele suplimentare și bonusurile obișnuite trebuie incluse în bonusul de vacanță sau de Crăciun numai dacă acest lucru este menționat sau convenit în contractul colectiv. Plățile sunt impozitate mai puțin, astfel încât suma netă este mai mare decât un salariu lunar obișnuit.

Dacă lucrați un an întreg într-o companie, aveți dreptul la suma totală a acestor plăți speciale.

author avatar
Andrei Ștefan
322 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger