AcasăSOCIALCine sunt oamenii care primesc 1.500 de euro, "bonusul pentru familie", dacă...

Cine sunt oamenii care primesc 1.500 de euro, „bonusul pentru familie”, dacă îşi îngrijesc rudele bolnave

badantele românce

A fost demarat un ajutor financiar important pentru oamenii care au grijă de rudele bolnave. E vorba despre un bonus de 1.500 de euro, numit „bonusul pentru familie”.

Deocamdată, această iniţiativă aparţine austriecilor, dar nu e exclus să se extindă şi la alte ţări europene.

S-a eliminat condiţia locuirii împreună

Circa 22.500 de familii suplimentare vor primi acești bani. Anul acesta bonusul ajunge la 750 de euro, iar din 2024 va fi dublat la 1.500 de euro.

„Bonusul pentru familie este un sprijin important pentru rudele care îngrijesc. Am lucrat pentru a extinde cercul de beneficiari, astfel încât să beneficieze cât mai mulți dintre cei care fac această muncă valoroasă”, a transmsi ministrul afacerilor sociale, Johannes Rauch.

Membrii familiei care oferă îngrijire și care au nevoie de îngrijire erau nevoiți să locuiască în aceeași gospodărie până acum, însă condiția a fost eliminată.

Badantele străine, eliminate din schemă?

Prin această măsură, guvernul austriac ar ţinti să elimine şi badantele plătite „la negru” de familiile austriece.

„Îngrijirea este adesea furnizată de femei – neplătite la domiciliu. Cu ajutorul bonusului pentru membrii familiei, putem sprijini financiar și rudele care îngrijesc în munca lor valoroasă.

Faptul că de această primă beneficiază în principal femeile cu venituri mici face ca această măsură să fie deosebit de eficientă”, a declarat Rauch.

Pe lângă bonusul pentru membrii de familie, reforma cuprinzătoare a îngrijirii a adus și o creștere a indemnizației de agravare de la 25 la 45 de ore pe lună, extinderea interviului membrilor de familie de la trei la cinci întâlniri gratuite, precum și un drept la sprijin financiar pentru îngrijirea de substituție după numai trei zile.

author avatar
Andrei Ștefan