AcasăSOCIALCine sunt cele 1,6 milioane de români cărora nu le creşte pensia....

Cine sunt cele 1,6 milioane de români cărora nu le creşte pensia. Ei sunt oamenii care rămân pe dinafară la recalculare

În România, sunt aproximativ 5 milioane de pensionari, iar din aceştia vor avea parte de creșteri ale pensiilor în jur de 3 milioane. Astfel, 1,6 milioane de români nu se vor bucura de creşterea pensiilor.

Creșterile sunt de la 1% până la 80-90% şi avem creșteri la acele persoane care au contribuit foarte mult la sistem pe o perioadă lungă de timp și cu niște contribuții destul de însemnate”, a spus şeful Casei de pensii, Daniel Baciu.

Cine sunt pensionarii cărora nu le creşte pensia?

Şeful Casei de pensii a explicat care este situaţia şi a numit categoriile de pensionari care nu vor avea creşteri ale pensiilor în septembrie, la recalculare.

Din păcate, 1,6 milioane de români nu se vor bucura de creşterea pensiilor. Este vorba, aşadar, de românii care nu au contribuit mulţi ani la plată şi nici nu au contribuţii mari achitate.

Cum afli când te pensionezi?

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării.

Potrivit informațiilor oferite de Guvern, pensionarii care încasează pensii mai mari de 2.000 de lei vor fi impozitați cu 10%. Schema de impozitare este clarificată în detaliu:

1. Pensionarii care primesc pensii de până la 2.000 de lei inclusiv vor fi scutiți de plata impozitului.

2. Pentru pensiile care depășesc suma de 2.000 de lei, impozitarea se va face progresiv, în funcție de trei praguri:

  • un impozit de 10% se va aplica pentru pensiile mai mari de 2.000 de lei, dar mai mici sau egale cu câștigul salarial mediu net (4.733 de lei pentru 2024).
  • un impozit de 15% se va percepe pentru partea pensiei cuprinsă între câștigul salarial mediu net și câștigul salarial mediu brut (7.567 de lei pentru 2024).
  • un impozit de 20% va fi aplicat pentru suma care depășește câștigul salarial mediu brut.
author avatar
Andrei Ștefan
754 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri