Vremea s-a mai îndreptat de câteva zile, dezastrul provocat de inundațiile din septembrie a rămas în urmă, dar cineva trebuie să plătească, căci efectele sunt încă vizibile și acum, la o lună după prăpădul făcut de „Boris”. Faptele nu pot fi trecute cu vederea, iar „Național” își face datoria să informeze cititorii despre ce s-a întâmplat cu adevărat și cine poartă răspunderea incompetenței și a nepăsării.
În primul rând, să reluăm, pe scurt, povestea.
În 13 septembrie, ANM a emis o avertizare cod portocaliu pentru mai multe județe, printre care și Galați, în care se menționa faptul că pot fi cantități de precipitații de până la 70 l/mp. Punctual, pentru localitățile inundate din Galați s-au emis 2 coduri roșii – unul cu 12 minute înainte de a ajunge apa în casele oamenilor și unul la 2 ore după ce totul era inundat. Au fost case, drumuri și bunuri materiale distruse, vieți omenești și de animale luate de puhoaiele furioase.
Spre finalul lunii, în 27/28 septembrie, ANM a început să emită coduri pentru a anunța televiziunile de casă că vine „furtuna secolului”. Se vorbea peste tot de un ciclon care, de fapt, nici nu era format.
Faptul că s-a dat cod roșu pentru localitățile deja distruse de inundații pentru o ploaie de toamnă de 30-40 l/mp este deja prea mult! Este prea mult să vă bateți joc, prin incompetență, de niște oameni deja traumatizați și care au fost obligați să se mute din casele care și-așa erau distruse, pentru o ploaie ce doar într-o minte bolnavă putea produce noi inundații.
Un cadru didactic de la universitatea din Iași spunea că, prin isteria media pe care ANM a generat-o, a fost omorâtă meteorologia din România. Poate el fi contrazis, când faptele sunt evidente, iar oamenii au fost induși în eroare de niște avertizări închipuite?!
Considerăm că este obligatoriu să se afle cum s-a ajuns aici și care sunt persoanele care conduc ANM-ul și au distrus imaginea unui Serviciu Meteorologic Național, care în orice țară trebuie să fie o instituție ce ține de Siguranța Națională.
ANM și angajările „cu examen”
Într-un drept la replică pe care șefa ANM, Elena Mateescu, l-a solicitat, aceasta spune că „toate angajările din ANM se fac cu examen sau concurs”.
Să urmărim câteva angajări făcute de Elena Mateescu la ANM.
Șoferul d-nei director, Ene Radu Ionuț, a fost angajat fără examen. Să ne spună dna Mateescu despre probele pe care le-a dat șoferul dumneaei la examenul de definitivare pe post după câteva luni de la angajare. Probabil că una din probe a fost modul în care face aprovizionarea cu combustibil din banii instituției a taximetrelor pe care le parchează în garajele ANM.
O altă probă poate că a fost demontarea motoarelor de pe „Loganurile” ANM „casate de urgență” și montate pe propriile taximetre sau ale firmei la care probabil că este asociat.
Nu în ultimul rând, o altă proba la concursul pentru definitivarea pe post e posibil să fi fost viteza cu care șoferul a demontat elevatorul din inventarul ANM și tranferat de urgență la firma de taximetre. Și exemplele de acest gen pot continua, dar de oprim aici. Pentru moment.
Ar fi bine să ne spună d-na director dacă, la angajarea fără examen pe postul de director economic a lui Mircea Florin Cătălin, știa că, în anul 2015, acesta a fost condamnat penal pentru fapte de corupție, conform unui comunicat de la DNA. Dacă după 6 luni a fost sau nu organizat concurs de definitivare pe post este nerelevant, atâta timp cât în ANM se organizează astfel de examene cu unicul scop de a se marii salariile, unele și așa astronomice.
De ce nu, poate ne spune dna director și dacă pentru salariatul Munteanu Cătălin, angajat fără examen, a apucat să organizeze concursul formal de definitivare pe post. Aici este mai simplu. La concursul pe care l-a organizat sau urmează în perioada următoare există, probabil, o singură probă și anume câți bani poate să transfere din bugetul ANM către firma de reparații a mașinilor din parcul auto al ANM la un Service ales „cu mare grijă”.
Menționăm că pentru serviciile de reparații auto efectuate în perioada 08.02.2024-07.06.2024, ANM a plătit o factură de 86.771 RON către firma deținută de Munteanu Cătălin împreună cu soția sa, Iulia Munteanu, de asemenea angajată ANM. Probabil s-a considerat că suma obținută de la ANM pe reparații fictive este prea mică și atunci au decis să-și desființeze propria firmă și să se angajeze la ANM. Vă imaginați ce facturi plătește noul angajat al ANM fără examen către firma de service pe care a selectat-o personal!
În legătură cu salariata State Alina, angajată fără examen la Serviciul Personal, trebuie să ne spună d-na director dacă s-a interesat cel puțin unde a lucrat (și ce anume) înainte de angajarea în ANM.