AcasăSOCIALCine mai plăteşte pensia în România? Deficitul demografic atinge cote alarmante!

Cine mai plăteşte pensia în România? Deficitul demografic atinge cote alarmante!

pensie

Economiştii au ridicat o problemă ce va măcina ţara noastră multe decenii de-acum încolo: cine mai plăteşte pensia în România? Numărul pensionarilor se va tripla, în timp ce bazinul de potenţiali angajaţi în piaţa forţei de muncă scade vertiginos.

Populaţia ţării îmbătrâneşte, tinerii activi sunt din ce în ce mai puţini pe piaţa muncii, iar cererea pentru forţa de muncă înalt calificată continuă să crească.

România, nevoie urgentă de 600.000 de angajaţi

Până în 2030, România va avea nevoie de peste 600.000 de persoane care să ocupe locuri de muncă înalt calificate şi, în acelaşi timp, în următorul deceniu, fenomenul îmbătrânirii se va accentua.

O creştere cu 10% a ponderii populaţiei active cu vârsta de peste 60 de ani reduce cu 5,5% creşterea PIB pe cap de locuitor. România este pe locul 17 la nivel global la fenomenul migraţiei populaţiei.

Ocupaţiile care necesită forţă de muncă înalt calificată precum specialişti în domeniul IT, juridic sau în domeniul sănătăţii, vor înregistra creşteri ale cererii cu 624.000 de persoane (în medie, 100.000 persoane/ an), în condiţiile în care facultăţile de profil din ţară, atât cele de stat cât şi cele private (Facultăţile de Politehnică, Facultăţile de Administraţie, Afaceri şi Drept sau Facultăţile de Medicină), furnizează cumulat, anual, un număr total de doar 40.000 de absolvenţi ai acestora.

Fenomenul de îmbătrânire a populaţiei s-a accentuat în ultimii ani, între 2012 şi 2022, vârsta medie a populaţiei rezidente din România crescând de la 40,8 la 42,3 de ani.

Ne pleacă forţa de muncă din ţară

O altă provocare majoră pentru piaţa muncii din România este fenomenul migraţiei. Ţara noastră ocupă locul 17 la nivel global, cu peste 5,7 milioane de români care au ales să lucreze şi să se stabilească în străinătate.

Raportul dintre numărul emigranţilor români şi cel al imigranţilor străini care s-au stabilit în România este de 6 la 1, potrivit Organizaţiei Mondiale pentru Migraţie.

În acelaşi timp, România importă în ultimii ani din ce în ce mai multă forţă de muncă, în special din Asia.

author avatar
Andrei Ștefan