Veste pentru şoferii lipsiţi de experienţă. Articolele 57, 58 și 59 din Codul Rutier clarifică în mod precis situațiile în care șoferii trebuie să acorde prioritate.
La intersecțiile cu circulație nedirijată, șoferul este obligat să cedeze trecerea vehiculelor care se apropie din partea dreaptă.
Ce prevede Codul Rutier 2024
Ce spune Codul Rutier 2024 în astfel de situaţii? Că ”la intersecţiile cu circulaţie dirijată, șoferii sunt obligați să respecte semnificaţia indicatoarelor, culoarea semaforului sau indicaţiile ori semnalele poliţistului rutier. Pătrunderea unui vehicul într-o intersecţie este interzisă dacă prin aceasta se produce blocarea intersecţiei”.
De asemenea, în intersecțiile cu circulație nedirijată, șoferii sunt obligați să acorde prioritate vehiculelor care circulă pe șine, conform capital.ro.
Aceste vehicule își pierd prioritatea în cazul în care efectuează un viraj la stânga sau când semnalizarea rutieră din zonă prevede o altă regulă de circulație.
Abaterea ce îi duce pe şoferi după gratii
Unele abateri de la Codul Rutier 2024 îi duc pe şoferi direct după gratii. Acele acţiuni intră sub incidenţa Codului Penal. Iată prevederile din lege ce îi transformă pe şoferi în infractori!
Instalarea sau modificarea mijloacelor de semnalizare rutieră fără autorizația corespunzătoare poate duce la confuzie în rândul participanților la trafic și poate îngreuna circulația. Pentru astfel de fapte, Codul Rutier prevede sancțiuni care variază de la închisoare între 3 luni și 2 ani, sau amendă, în funcție de gravitatea situației și de pericolul creat, conform evz.ro.
Repararea vehiculelor, cum ar fi autoturismele, remorcile, tramvaiele sau mopedele, care prezintă urme de accident, fără a respecta prevederile legale, poate atrage o pedeapsă cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amendă.