AcasăSOCIALCifre îngrijorătoare. Ministerul Sănătății: „Anual, peste 60.000 de români suferă un accident...

Cifre îngrijorătoare. Ministerul Sănătății: „Anual, peste 60.000 de români suferă un accident vascular cerebral”

„Anual, peste 60.000 de români suferă un accident vascular cerebral” – anunță duminică, 29 octombrie, Ministerul Sănătății (MS), la data în care este marcată Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral.

Ministerul Sănătății transmite, în acest context, că „schimbă radical abordarea tratamentului și recuperării pacienților cu AVC”.

„Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral este un moment simbolic care atrage atenția asupra importanței programelor de prevenție, diagnostic, tratament acut și reabilitare adecvate pentru o patologie care schimbă în mod radical viețile a zeci de mii de români în fiecare an”, precizează reprezentanții instituției conduse de către Alexandru Rafila.

Ministerul Sănătății anunță totodată că, în acest an, a introdus un atestat de studii complementare care vizează pregătirea medicilor pentru realizarea procedurilor neurointervenționale, precum tratamentul endovascular al AVC (trombectomia mecanică).

S-au publicat în transparență decizională actele normative pentru un nou program de Acțiuni Prioritare

Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională actele normative pentru un NOU program de Acțiuni Prioritare, prin care se va aloca finanțare directă pentru neuroreabilitarea precoce a pacienților cu AVC în secțiile de neurologie. Anumite categorii de pacienți care în prezent nu beneficiază de inițierea procesului de reabilitare în faza acută a patologiei, atunci când neuroplasticitatea creierului încă permite recuperarea funcțională, vor fi ajutate să-și recâștige mobilitatea, îmbunătățindu-și astfel calitatea vieții.

STRATEGIA NAȚIONALĂ PENTRU COMBATEREA BOLILOR CARDIOVASCULARE ȘI CEREBROVASCULARE va mări accesul la prevenție și la tratament pentru pacienții cu AVC. Comisiile de specialitate de cardiologie și neurologie ale Ministerului Sănătății, împreună cu experți din cadrul societăților profesionale și societăților internaționale de profil au lucrat la această strategie aflată în următoarea perioadă în etapa de consultare publică”, se transmite într-un mesaj postat duminică pe pagina de Facebook a Ministerului.

MS: Bolile cerebrovasculare, una dintre principalele cauze de deces și dizabilitate în România

Cifrele prezentate în acest context de la nivelul Ministerului Sănătății sunt îngrijorătoare. „Bolile cerebrovasculare reprezintă una dintre principalele cauze de deces și dizabilitate în România. Anual, peste 60.000 de români suferă un accident vascular cerebral”, conform MS.

Mai mult, Ministerul transmite și că, în cursul acestui an, ministrul Alexandru Rafila a semnat declarația Stroke Action Plan for Europe (SAP-E), reafirmând „angajamentul României pentru combaterea acestei boli, prin implementarea politicilor de sănătate ce urmăresc scăderea numărului de cazuri de AVC și tratarea acestora în centre specializate (unități “stroke”)”.

author avatar
Andrei Coman
166 afisari

3 COMENTARII

  1. @ Care sunt tendințele, evoluțiile, parametrii, pe durata existenței conflictelor militare și a mesajelor distructive, războinice, ?

  2. Oile si gastele oricum nu vor intelege nimic, chiar daca ii intrebi in fata, cum se face ca inainte de anii 2020 asftel de studii alarmiste nu existau si nici sportivi care sa pice ca mustele dupa un efort sustinut!
    Incolonarea gastelor la boostere si vaccinuri antigripale sa scapam mai repede de voi ca din cauza voastra putin a lipsit sa devina obligatorie treaba, in cazzul unor majoritati obediente, noroc ca noi aia nesupusii, dacii liberi si sosocii am fost majoritari iar acum ne uitam la voi mancand popcorn si cipsuri!!!!

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri