AcasăSOCIALCifra de afaceri a marilor lanțuri de magazine, cât jumătate din bugetul...

Cifra de afaceri a marilor lanțuri de magazine, cât jumătate din bugetul României

Profituri uriașe obținute de multinaționalele din România

Multinaționalele care fac afaceri în România în domeniul comerțului cu amănuntul se află pe primul loc în clasamentul cifrei de afaceri, care, anul trecut, a ajuns cât jumătate din bugetul României. Pe de altă parte, tot anul trecut, 30% din întreprinderile din țara noastră au înregistrat pierderi, iar 10% au raportat rezultat nul. Valoarea cumulată a pierderilor în anul 2021 a fost de aproximativ 38 de miliarde lei, însă valoarea profitului a ajuns la 204 miliarde de lei, se arată într-un raport al Consiliului Concurenței.

Un raport privind evoluția concurenței în sectoarele cheie, elaborat de Consiliul Concurenței după o analiză a perioadei 2017-2021, arată că primele cinci activități economice cu cele mai mari cifre de afaceri cumulate și-au menținut pozițiile în toți acești ani, acestea având un grad mare de concentrare, asociat unui nivel scăzut de concurență. Pe primul loc s-a situat activitatea de comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun, hipermarketurile și supermarketurile, care au avut o cifră de afaceri cumulată pe anul 2021 de peste 92 miliarde de lei, aproape cât jumătate din bugetul României pe acest an. În acest domeniu, marii retaileri din țara noastră sunt companii din Germania, Franța, Belgia și Olanda.

La mare distanță s-au situat activitățile de lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, cu o cifră de afaceri cumulată de 59,3 miliarde de lei, de transporturi rutiere de mărfuri, cu 57,5 miliarde de lei, de comerț cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate, cu 59 miliarde de lei, de comerț cu ridicata al produselor farmaceutice, cu 46,6 miliarde de lei și de fabricare a autovehiculelor de transport rutier, cu 33 de miliarde de lei. Comparativ, în 2021, Hidroelectrica a avut o cifră de afaceri de 6,4 miliarde de lei.

40% din întreprinderile din România nu au raportat profituri

Totalul întreprinderilor analizate de Consiliul Concurenței a depășit 700 de mii în fiecare an, pornind de la 729 de mii de întreprinderi în anul 2017 și ajungând la un număr de 810 mii în anul 2021. Astfel, din punct de vedere al profitabilității, s-a constatat că, pentru anul 2021, 60% dintre aceste întreprinderi au înregistrat profit net, în vreme ce 30% au înregistrat pierdere netă, restul de 10% înregistrând rezultat nul.

Analizele Consiliului Concurenței au arătat că 179.000 de întreprinderi au înregistrat pierderi brute în 2021. Dintre acestea, 72% au înregistrat pierderi și în anul 2020 și, respectiv, 57%,  în 2019. Pentru perioada 2019-2021, doar 45% (aproximativ 81.000) dintre întreprinderile care au înregistrat pierdere brută în anul 2021 au înregistrat pierdere brută și în cei doi ani precedenți, 2020 și 2019. ”Analizând similar întreprinderile care înregistrau pierdere în anul 2019, a rezultat că, până în anul 2021, 19% dintre ele, reprezentând aproximativ 45 de mii, s-au închis. Valoarea cumulată a pierderilor în anul 2021 a fost de aproximativ 38 de miliarde lei, în timp ce profitul cumulat a crescut în fiecare an, culminând cu o creștere de 36% în anul 2021 comparativ cu 2020. În termeni absoluți profitul cumulat era de 116 miliarde lei în 2017 și ajunge la peste 204 miliarde lei în anul 2021”, se arată în raportul Consiliului Concurenței. Paradoxal, deși numărul de întreprinderi a crescut între 2017 și 2021, la fel și cifra de afaceri netă cumulată sau profitul cumulat net, numărul mediu de salariați cumulat la nivelul întreprinderilor bază de calcul a scăzut brusc în anul 2020 cu aproximativ 6% și nu a revenit nici în anul 2021 la nivelul anterior pandemiei.

Risc de comportament anticoncurențial

Un scor mic al Indicelui Agregat de Presiune Concurențială ( IAPC), un instrument analitic creat pentru a măsura înclinarea spre concurență a industriilor din economia națională, a fost înregistrat de mai multe sectoare importante. Astfel, cele mai mici scoruri au fost înregistrate în producția și comercializarea cimentului, serviciile notariale, producția gazelor naturale, asigurările de locuințe, distribuția cu amănuntul a carburanților, distribuția en gros de medicamente, distribuția cu amănuntul a produselor farmaceutice și serviciile de telefonie mobilă.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.858 afisari

24 COMENTARII

  1. 🔣😘😎👌🤞✌🐑🐏🐕🙌🤷‍♂️🤷‍♀️🤦‍♂️🤦‍♀️😒👏👍😉😃🤩🌀😂😁🐺🌪🌨🌧⛈🌩🤣😅🥳😊😆🎁✔🐍🥄👿🚾🤢🍽👺👮‍♀️🔥🍴☠👮‍♂️💀🦴🧨🤬🏴‍☠️👽👻😡👹🥵😈😱🤡🥢💩

      • Constantinescu Valentin-Ionut ACEST EXCREMENT POSTEAZA NON STOP CU O MULTIME DE PSEUDONIME , SI TOT EL ARE COMENTARIILE SCABROASE SI
        DE PEDERAST SI PEDOFIL ETC .
        ACEST DEBIL MINTAL AR TREBUI ARESTAT IMEDIA
        DECI FAC UN APEL LA AUTORITATILE IN VIGOARE SA IA MASURI IMEDIATE

          • Constantinescu Valentin-Ionut EXCREMENTULE , POSTEZI FARA NUMAR , SI-TI DAI ALT PSEUDO DE FIECARE DATA , TOT TU ESTI SI MOOISTUL CARE CERI S-O SUGI , NU AI ALTCEVA DE FACUT ? LOAZA ZDREANTA , OBIALA SPURCATA

        • @Anonim 2022-11-27 17:05 17:05:54 MAI NOU SRI E PFA CA PRAF ERA DE LA INCEPUT…RECOMANDA PRODUSE ANTIVIRUS DE LA FIRME…PE BANI BINEINTELES…FIRMA CUI…SAU CINE REPREZINTA FIRMA IN ROMANIA…
          DNSC #2195861
          Vă mulțumim pentru informațiile furnizate.
          În urma analizei pagina kmkz.ro este activă și nu prezintă erori, Directoratul
          Național de Securitate Cibernetică vă recomandă folosirea de produse
          antvirus/antimalware: https://www.corecyberdefense.com/

        • @Anonim 2022-11-27 17:05 17:05:54
          SHI MAI E CEVA,,,,STRICT TEHNIC…SRI IN AFARA DE PING…SHOW IP…SHOW ROUTE…ETC…MAI SHTIE SA FACA….ADICA IN AFARA DE PRINT/SHOW/VIEW…ALTCEVA…SAU NU ARE DREPTURI…DAR VREA SA „CONTROLEZE INTERNETUL”….VAI DE VOI…VEDEZTI CA A APUS SOARELE…SA NU CADEZTI SHI IN CANAL…CA DE DAT IN GROPI DATZI DIN NASCARE…SA NU ZICETZI CA N-AM AVUT „GRIJA”…DE VOI

        • @Anonim 2022-11-27 17:05 17:05:54
          „IMEDIA”
          „AUTORITATILE IN VIGOARE”
          ADICA INTERNET MEDIA….SAU IMEDIAT…
          AUTORITATILE NU SUNT IN VIGOARE…AUTORITATILE SUNT COMPETENTE…LEGILE SUNT IN VIGOARE…
          AUTORITATI COMPETENTE…
          LEGI IN VIGOARE….
          VAI DE VOI…
          V-AU STRICAT ROSTUL DE LA OI…
          LA MUNCA….LA SHAIBA…LA TARN….CA CERNEALA ATZI BAUT-O PE TOATA…CU PIX-URILE JUCATZI TZINTAR…IAR HARTIA…DACA V-AU CIORDIT PLUTONIERII DE INTENDENTZA HARTIA IGIENICA SAPUNUL SHOSETELE PASTA SHI PERIUTZA DE DINTZI…IMI PROVOCATZI MILA

  2. Cine e de vinā? Afaceristii, nu, cā de aceea se numesc afaceristi. Deci, cine e de vinā?

  3. Bună, ma numesc Gica si sunt un baiat elegan, mereu cu zâmbetul pe buze, îmi place să comunic și să cunosc oameni noi! Compania mea va fi una dintre cele mai frumoase experiențe ale tale, fără grabă, te invit intr-o locatie intimă pentru a da frâu liber fanteziilor tale. Va pup si va astept cu drag!
    Nu accept persoane în stare de ebrietate, persoane cu bile sau dimensiuni mari!!!

  4. magazine kaufland , mega image etc , maresc de 7 ori pretul dupa care scad o data si prostimea face cozi kilometrice la reduceri !

    • Baiatu’ cu mintea facuta franjuri,

      Cel mai ieftin kg de ulei care se gaseste pe piata romaneasca in Bucale este de 9,50 lei. Daca iau de la Kaufland uleilul cu 7 lei, prostul nu sunt eu, ci tu, ca o sa-l iei mult mai scump. Cei care isi fac cumparaturile periodic stiu mai bine decat tine evolutia preturilor. Ei stiu ca una e pretul afisat pe pliant si alta la raft. De exemplu, daca scrie ca au facut reducere de la 35 lei la 17 lei pentru ceafa de porc, ei stiu ca saptamana trecut ea a costat in REALITATE 21 lei, pe care in weekwnd o gasesc CHIAR si cu 19 lei. Spune mai bine ca esti invidios pe aia care au apucat sa-l ia mai ieftin.

  5. Ca si cum nu noi le indesam buzunarele.Romanul a devenit snob ,merge la mall si supermarket doar ca sa moara cunoscutii de necaz cand il vad pe Facebook.In acelas timp stramba din nas in fata marfurilor,mai ales alimentare,oferite de producatorul autohton.Exemplu ,in perioada asta merele romanesti zac pe marginea soselelor iar romanii le cumpara pe cele din Polonia.Dupa care poimaine punem tricolorul la poarta si ne dam patrioti.

  6. Daca le a dat voie sa faca market in orice gaura dupa ce au rspus afacerile romanilor!!! Si daca acum la romani le e lene sa meraga la piete unde mai sunt prod ca trebuue sa impinga carutul pe multi bani!! Astia daca ar plati aici si taxe pe profit!!

  7. Nu va mai luati de Kaufland pt. ca de la ei am 1600 de lei pe luna plus bonuri de 200 de lei pe care am voie sa le cheltuiesc numai la ei. Mai am si ponturi la produsele care urmeaza sa expire.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger