Cauta

CFR în colaps. Pericol iminent de accidente feroviare

Toate companiile CFR, puse pe butuci

Căile Ferate Române se îndreaptă către un dezastru istoric, avertizează Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane, care susține că subfinanțarea cronică din ultimii 15 ani a făcut ca totul în acest sector să fie o continuă și periculoasă improvizație. Sindicaliștii semnalează riscurile de producere a accidentelor feroviare și nu mai vor ca angajații să fie vinovații de serviciu.

Sindicaliștii de la Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane (FNFMC) arată că dezastrul istoric spre care se îndreaptă transportul feroviar are ca principala cauză lipsa cronică a finanțărilor pe termen mediu și lung și incapacitatea statului de a achiziționa vagoane și locomotive moderne care să asigure circulația feroviară în condiții de siguranță. ”Astăzi, parcul de locomotive și vagoane este învechit, iar acestea mai circulă datorită capacității inginerilor și tehnicienilor noștri de a improviza soluții temporare de reparare, în condițiile în care nu există piese de schimb, iar echipamentele tehnice cu care se fac reparațiile suportă, la rândul lor, o uzură tehnică și morală ieșită de multa vreme din termenii de garanție. Parcul care adună întregul material rulant al CFR aparține generației anilor ’70-’80, cheltuielile de exploatare sunt din ce în ce mai mari, iar aproape totul este o continuă și periculoasă improvizație. Acesta este motivul pentru care capacitatea structurală de a înlocui o locomotivă care s-a defectat în trafic este aproape imposibilă. Se circulă zilnic la limita siguranței feroviare, motiv pentru care, pentru a garanta totuși siguranța în trafic, vitezele de exploatare au fost scăzute constant, de la an la an”, se arată într-un comunicat al FNFMC. Sindicaliștii semnalează că scăderea vitezelor de exploatare a generat, în cascadă, creșterea necesarului de resursă financiară, pentru aceleași rute și distanțe, deoarece timpul parcurs de un tren între două stații, s-a dublat, iar în unele cazuri s-a triplat în ultimii 15 ani de zile.

Personal îmbătrânit și salarii mici

În condițiile în care nevoia de resursă umană a crescut de la an la an, reformele mimate din ultimul deceniu s-au limitat doar la disponibilizări haotice pentru scăderea presiunii bugetare puse pe seama societăților feroviare aflate în subordinea Ministerului Transporturilor, susțin reprezentanții Federației. ”Personalul încă activ este îmbătrânit, cu probleme mari de sănătate și nu există nici un fel de strategie coerentă pentru atragerea către acest sector economic a unei generații care să permită înlocuirea naturală a forței de muncă. Salariile sunt mici, condițiile de muncă sunt absolut degradate de 20 de ani, iar garanții pentru păstrarea unui astfel de loc de muncă nu există. În asemenea condiții, România va rămâne foarte curând fără trenuri și fără cale ferată. Din păcate, colapsul căii ferate rămâne o noțiune abstractă pentru politicieni și pentru cei numiți de stat pentru a face reformă și performanță la calea ferată”, se mai precizează în comunicatul Federației Naționale Feroviare Mișcare Comercial Vagoane.

Cifre halucinante

Potrivit sindicaliștilor feroviari, la finele anului 2020, CFR Călători înregistra datorii de 490 de milioane de lei și eșalonări de plată către bugetul de stat și bănci comerciale în suma de 460 de milioane de lei, cauza acestor datorii istorice, rostogolite contabil de la an la an, fiind lipsa cronică a finanțării căii ferate. ”În perioada 2020 – 2021, situația pandemică a sufocat pur și simplu capacitatea CFR Călători de a supraviețui din punct de vedere al încasărilor. Orice fel de orizont de revenire, fără investiții masive, se va prăbuși în acest an. Plata ajutoarelor de stat Covid, cu aprobarea Comisiei Europene, pentru atenuarea financiară a pierderilor companiei este obligatorie, în caz contrar, dezastrul este iminent. La CFR Infrastructura și la CFR Marfă situațiile sunt și mai grave. Falimentul este la un pas de toate companiile feroviare de stat”, se mai arată în comunicatul FNFMC.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • O companie de smartphone-uri din China umilește producătorii auto occidentali
  • Aer condiționat fără gaze poluante? Tehnologia refrigeranților solizi
  • Curățenie „made in Oradea” la Palatul Victoria: Bolojan, mopul magic al sinecuriștilor
  • Atac la siguranța națională. Angajații care opresc inundațiile, decimați de guvern
  • Bolojan vrea să bage frica în bugetari. Se fac liste negre cu protestatari
  • Ritmul mesei contează: De ce mâncatul pe fugă îți afectează sănătatea mai mult decât crezi
  • ”Tăticul a ajuns acasă”, dar cum rămâne cu Ucraina?
  • CCR, ÎNCĂ O BOMBĂ! Colaborator al fostei Securități, Băsescu primește toate privilegiile înapoi
  • Peștele de la cap se-mpute. Inspectorii ANAF, trimiși de șefi doar la micile afaceri românești
  • Exit mobile version