AcasăSOCIALCFR Călători va fi spulberată!

CFR Călători va fi spulberată!

Nepăsarea statului român și lipsa de investiții în ultimii 20 de ani vor falimenta CFR Călători, avertizează preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu.

Din decembrie 2023, CFR SA şi Autoritatea de Reformă Feroviară nu mai au voie să atribuie secţiile de circulaţie şi traseele decât prin licitaţie.

“Gândiţi-vă ce se întâmplă în situaţia actuală! CFR Călători, neavând dotări tehnice, şi nici ceilalţi cinci operatori pe care îi avem cu capital autohton românesc, nu va avea capacitatea să se bată cu marile multinaţionale care vor veni la licitaţie. Şi aici dau exemplul Germaniei, Austriei, Italiei, Franţei, Spaniei. Toţi aceşti mari operatori, care sunt susţinuţi masiv de statele respective, s-au autorizat deja şi licenţiat la entităţi recunoscute din UE şi atunci CFR Călători va fi spulberată! Neavând dotare tehnică, va fi eliminată din licitaţiile de serviciu public”, a subliniat Măntescu.

Operatorul național, tras pe linie moartă

În ciuda infrastructurii feroviare proaste din România, companiile străine de transport feroviar vor fi interesate să opereze pentru că vor licita culoarele modernizate, precum Bucureşti – Constanţa, Bucureşti – Curtici.

“În momentul în care ei le-au câştigat, nu mai are voie să circule niciun operator cu nicio trasă pe culoarul respectiv şi, astfel, te-a blocat, iar tu, ca societate a statului român, vei circula pe secţii secundare unde nu vei produce venituri ca să supravieţuieşti. De aceea spun că CFR Călători poate fi dusă către faliment prin această nepăsare a statului român, aşa cum s-a întâmplat cu CFR Marfă. Aţi văzut auditul Curţii de Conturi: spune că principalii vinovaţi sunt ministerul şi managementul care s-a perindat la conducerea lui CFR Marfă”, a precizat liderul sindical.

“Locomotivele sunt toate foarte îmbătrânite”

“Cam  80% nu au reparaţiile mari efectuate. Înainte se făceau reparaţii generale şi reparaţii capitale. La aceste reparaţii mari se înlocuiesc anumite agregate, inclusiv cablajele de pe ele. Nefiind făcute aceste reparaţii mari, nu au fost înlocuite aceste cablaje, unele s-au copt, s-au deteriorat şi, la o utilizare acum şi cu o suprapunere cu temperaturi foarte mari (…) este normal să avem astfel de evenimente nedorite, adică începuturi de incendii şi poate chiar incendii cu distrugerea în întregime a locomotivei”, spune președintele FML.

“Vinovăţia aparţine statului român, care nu a înţeles în ultimii 20 de ani, şi în special din 2010 încoace, să aloce bani pentru investiţii la CFR Călători, pentru că aici este problema cea mai mare. La CFR Marfă, şi acelea sunt la fel, dar s-au mai făcut cât de cât reparaţii mari”.

Tai de la reparații și modernizări

Măntescu a subliniat că motivul principal pentru situaţia în care se află materialul rulant al CFR Călători este lipsa de finanţare.

„Anul acesta au tăiat faţă de anul trecut din subvenţie 180 de milioane de lei. 180 de milioane poate erau banii care se alocau pentru reparaţii, modernizări locomotive şi vagoane. În momentul în care ai bani mai puţini de la salarii nu poţi să tai, de la motorină nu poţi să tai, că nu mai circulă, de la electricitate la fel, se opreşte furnizarea energiei electrice, şi atunci de unde tai? Tai de la reparaţii şi de la modernizări”

author avatar
Radu Jacotă Redactor
888 afisari

9 COMENTARII

  1. Catzu ” reformeaza” iar IohanuSS ” modernizeaza Romania „. In ” folosul ” Tarii si al cetatenilor ei. Principala grije,NAVETA saptamanala sa fonctioneze.De rstul li se rupe,nu manaca paine,nu se dseplaseaza cu trenul,iar salariul lor nu este MINIM. Deci nu ii entereseaza.

  2. Românii -unii-au votat actuala putere+președinte! Acu sa suporte consecințele!! În viață cînd ești prost obligatoriu trebuie sa suferi că altfel nu te corijezi. Sa vdm cum ieșim din iarna asta cu scumpirile la gaze și curent care pot fi și de 200-300% ! De alimente nu mai zic..

    • Vierme, e nevoie de bani pentru pensiile speciale și bugetari! DE AIA NU SUNT BANI DE INVESTIȚII!
      CE ZICEA VIERMELE? Nu poți tăia de la salarii? DE CE???

  3. De ce nu poți să tai de la salarii????????? DE CE??? Păi cu așa mentalitate, să dispară, m-ții mamii lor de putori bugetare. Sub PSD nu guițau…

  4. Banii caii ferate tocmai au fost dati pe sporuri covid,vaccinuri care se arunca si pe tichete de vaccinare dar domnul sindicalist nu comenteaza ,se face ca nu observa.Cu asa atitudine liderii de sindicat din Romania au privit nepasatori de pe plajele exotice cum economia tarii e distrusa acum pe unul l-a luat grija.Ti se face o mare sila.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger