AcasăSOCIALCES strică socotelile Guvernului. Obiecții majore la Legea Offshore

CES strică socotelile Guvernului. Obiecții majore la Legea Offshore

Probleme din start la proiectul care modifică Legea Offshore

Consiliul Economic și Social, format din reprezentanți ai patronatelor, sindicatelor și ai societății civile, nu au emis niciun aviz la Legea Offshore, din cauza obiecțiilor făcute pe marginea articolelor. Cele mai importante au fost introducerea exploatării terestre la facilitățile fiscale pentru offshore și alocarea banilor obținuți din supraimpozitare pentru investiții generale, în locul compensării facturilor pentru cetățeni.

Modul în care au fost concepute modificările la Legea offshore a reușit să nemulțumească pe toată lumea, chiar și pe cei care au fost clar avantajați, în detrimentul statului român. Reprezentanții societății civile au cerut ca banii obținuți din impozitarea profiturilor să meargă la compensarea facturilor, iar reprezentanții patronatelor vor să se scoată exploatarea terestră din Legea Offshore, care primește aceleași facilități, deși investițiile necesare sunt mult mai mici.

”Singura observație serioasă a noastră a fost asupra faptului că proiectul de lege extinde aplicarea prevederilor la onshore și, în această situație, s-a propus amânarea și reanalizarea actului normativ. Cea de-a doua observație care s-a făcut a fost aceea că veniturile suplimentare pe care statul le-ar putea încasa ar trebui să meargă la consumatorii vulnerabili. Domeniul alte investiții trecut în proiect este foarte vag definit și aici au fost comentarii asupra destinației unor eventuale încasări la buget. Mai sunt observațiile Confederației Patronale Concordia, din care face parte și Federația Patronală Petrol și Gaze, care nu au fost încă transmise”, ne-a declarat Dragoș Mihalache, reprezentant al confederațiilor patronale și vicepreședinte al Consiliului Economic și Social. Nemulțumirea patronatelor din sectorul petrol-gaze sunt legate de facilitățile oferite pentru zăcămintele terestre aflate la adâncimi mai mari de 3.000 de metri, care ar crea o concurență neloială. De altfel, introducerea în proiectul de lege a exploatărilor onshore nu a fost în niciun fel motivată de inițiatorii legii.

Gazele din Marea Neagră nu vor ajunge în România

În prezent, există în România foarte multe sonde care exploatează la peste 3.000 de metri adâncime cantități mari de gaze, ne spune Dian Popescu, fost consilier al ministrului Energiei.

”Sunt multe chestiuni în lege pe care nu le înțeleg, pentru că nu sunt precizate. Toate sondele onshore la peste 3.000 de metri adâncime vor intra sub incidența Legii offshore de mare adâncime? Noi forăm în Gorj la peste 4.000 de metri adâncime. Eu sunt de acord să se ofere facilități investitorilor, dar, pe partea cealaltă, să ofere și investitorii producție de gaze României. Pentru că acum, în proiectul legislativ, companiile pot tranzacționa oriunde și cu ce preț vor. OMV-ul nu tranzacționează gaze în România prin contracte bilaterale, ci direct pe bursa de la Viena. Romgaz-ul face însă și contracte bilaterale, fără să mai încalce vreo directivă europeană. Oricum, am înțeles că deputații vor depune un amendament prin care 30% din producția de gaze din Marea Neagră să fie vândută, prin contract bilateral, furnizorilor din România, pentru că, altfel, tot gazul va pleca afară”, ne-a precizat Dian Popescu, fost consilier al ministrului Energiei.

Proiectul legislativ, bazat pe un studiu neasumat

Expunerea de motive a proiectului care modifică Legea offshore se bazează pe un studiu din 2018 al companiei de consultanță Deloitte, realizat la cererea Asociației Române a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră. Cu toate acestea, compania Deloitte precizează în acest studiu că ”informațiile sunt de natură generală și nu sunt destinate să abordeze circumstanțe particulare” și că ”nu există garanția că aceste informații sunt corecte la data la care sunt disponibile sau că vor continua să fie corecte și pe viitor”. ”Înainte de a acționa ca urmare a informațiilor din acest studiu, este necesară asigurarea unei asistențe profesionale competente suplimentare, precum și o analiză atentă a situației specifice. Deciziile bazate pe informațiile prezentate în acest studiu cad în responsabilitatea exclusivă a părților decidente”, se mai arată în studiul Deloitte.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.429 afisari

12 COMENTARII

  1. L a dus mintea pe virgil sa faca si exploatarea terestra off shore?? Ia totul de la gura romanilor. Puscarie, du te ba si lasa ne saraci cum suntem nu mai saraci.

    • bai prostule , tu crezi ca virgil este capul care face ? ai vazut pe ciolacu , pe cacaciu , johanis sau pe cine vrei sa -i spuna ceva ? toti astia care il vedeti pe virgil principalul vinovat cred ca aveti k kt in loc de creier .virgil este o unealta cum sintoti , fraiere !

      • unealta cui desteptule ? pe vergi il tine johannis in spate care este tinut la randul lui de anumite culte, spune tare si raspicat ca oricum esti anonim

        • care culte , ce sint alea culte ? poate vrei sa spui ca pe johanis il sustine o secta , ceva de genu ? cultele de care vorbesti sint sua si bruxelles , analfabet functional . stii ca vor sa aduca lichefiate din sua nu de la culte , bolovane .

  2. Ziare.com UN SITE CE INSTIGA LA URA , CARE IMPUNE CENZURA SI DICTATURA IN ROMANIA !!! FALSI JURNALISTI , SIMPLI COPISTI PLAGIATORI, LINGAI IN CÙR A CLASEI POLITICE , MÙISTI PROFESIONISTI , JEGURI PATENTATE , PLEAVA JURNALISMULUI DE CEA MAI JOASA SPETA , COLABORATORI VIERMANOSI , DEJECTII UMANE .GUNOAIE INFECTE
    SLUGILE CREDINCIOASE SUNT ZILNIC CU ARTICOLE ELOGIOASE , SCARBOASE PANA LA VOMA , SI ODE LA ADRESA JEGURILOR DIN FRUNTEA TARII CE AU DISTRUS TOTAL ROMANIA SI AU INDATORAT-O PENTRU SECOLE . FALSI JURNASITI DE PE ZOAIE.com mizerabil de mincinosi

  3. Țara de trădători si guvern sluga la multinaționale. Ăștia isi omoară si mama doar ca sa facă pe plac unor patroni de multinaționale

  4. a stricat socotelile guvernului ? dar care sint aceste socoteli , sa saboteze Romania si pe romani ? in exploatarea terestra eram printre cei mai buni , multi apelau la noi , acum de ce nu mai putem sa miscam un deget fara” investitori straini ” ? sri , sie sint partasi la jaf ? daca nu , atunci de ce lasa acesti tradatori si sabotori sa faca astfel de legi doar pentru straini ?

  5. Cred ca sri si sie sunt partasi la jaf, asa cum scrie in comentariul de la 9:04, altfel nu se explica de ce nu ies in fata sa spuna ca aceasta lege incalca flagrant interesele Romaniei si ale romanilor.

    • pentru ca au luat un parcurs in gura si trebuie sa se tina de el de aia, sunt decat simple sucursale ale lui lucis

  6. Este soluția firișca, sa se dea totul celor care extrag gazele, sa vândă cum vor, cui vor, a ce preturi vor, iar statul roman, poporul roman, proprietarul bogățiilor solului si subsolului să rămână cu praful de pe toba. Nimeni din ” conducerea ” statului roman nu are curajul sa se opună acestor mașinațiuni, pentru că cine nu a fost de acord cu șmenarii lumii a fost vârât pe repede înainte in pușcărie. Este vorba de Liviu Dragnea. Mai are careva curaj să gândească măcar, nicidecum să acționeze altfel decât jalnicul Virgil Popescu si cei din spatele lui. Se face mult tam-tam ca vom incasa 50% din profit ?. Care profit ?. Pun pariu ca acesta nu va exista deloc sau va fi unul mic, de ochii lumii, Romania se va alege cu nimic. Cu toate ca avem suficient gaz ca sa nu fim afectați de tot felul de crize, plătim mai mult decât cei care ard gaz rusesc, ca așa ne ” cere ” UE. Oare pentru așa ceva am intrat in UE, să fim mai defavorizați decât ceilalți membrii, romanii plătind nota de plata.

  7. CE OFFSHOR?,CE ONSHOR ?,ORCE EXPLOATARE INCEPE CU UN PROIECT DE FORAJ + FORAJUL PROPIUZIS ASTEA-S CHELTUIELI DE INVESTITII RECUPERABILE PRIN AMORTIZARI !.
    IN COSTURILE DE PRODUCTIE INTRA COTA DE AMORTIZARE NORMALA SAU ACCELERATA !,PANA LA PRETUL DE VANZARE AL GAZULUI SE ADAUGA IMPOZITUL PE VENIT SI BENEFICIU !. CAT ESTE DE LACOM PRODUCATORUL SAU CAT POATE CASTIGA (BENEFICIUL )IL STABILESTE CEREREA PIETII !.
    SNOBII NU POT TRAI FARA OFFSHOR SI FARA ONSHOR !,IAR GLOATA DE NEAVENITI DIN PARLAMENT VOTEAZA CA DE OBICEI IN NECUNOSTINTA DE CAUZA.
    NU NE APUCAM DE EXPLOATAT GAZELE DIN MNEAGRA SI DIN JUD BUZAU MURIM CA BOII PE COADA !.
    VANDUTUL 9TRADATORUL )SI HAHALERA DE POPESCU VREA SA UMPLE TARA DE MICROCENTRALE DE 50MW PUTERE INTALATA CU MICROREACTOARE NUCLEARE AMERICANE NEOMOLOGATE !!!!!!!!!!!!!!! SI PENTRU CARE UE NU VA DA NICI UN ASVIZ DE PUNERE IN FUNCTIUNE !.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger