AcasăSOCIALCES dă de pământ cu investițiile REPower. Termoficarea e o problemă, nu...

CES dă de pământ cu investițiile REPower. Termoficarea e o problemă, nu alimentarea cu energie

Consiliul Economic și Social (CES) s-a autosesizat cu privire la pachetul de reforme și investiții REPower, avertizând că nu investițiile în alimentarea cu energie electrică sunt o prioritate, ci termoficarea. Organul consultativ a arătat că, în ceea ce privește investițiile propuse, majoritatea ar trebui să se constituie din intervenții cu implementare rapidă, care să poată atenua efectele crizei energetice, mai cu seamă cele care au afectat cei mai vulnerabili consumatori și că investițiile propuse cu adresare directă la nivelul consumatorului final sunt puține.

Pus în consultare publică de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), pachetul de reforme și investiții REPower a fost aspru criticat de Consiliul Economic și Social (CES). Având în vedere competența sa de a emite puncte de vedere referitoare la fenomene economico-sociale de interes național și de a analiza și propune măsuri pentru îmbunătățirea programelor de asistență inițiate de organismele internaționale de specialitate, CES s-a autosesizat și a solicitat redirecționarea unor investiții către domenii importante, cu efect direct asupra consumatorului final.

”Consiliul Economic și Social (CES) apreciază faptul că, spre deosebire de dialogul social și civic lacunar din timpul procesului de alcătuire a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pachetul REPower a fost supus consultării publice din timp. În ceea ce privește investițiile propuse, apreciem că majoritatea ar trebui să se constituie din intervenții cu implementare rapidă, care să poată atenua efectele crizei energetice, mai cu seamă cele care au afectat cei mai vulnerabili consumatori. Investițiile propuse cu adresare directă la nivelul consumatorului final sunt puține și acoperă doar sfera alimentării cu energie electric”, se arată într-un punct de vedere official, formulat de CES.

Sărăcie energetică

Sursa principală de vulnerabilitate în ceea ce privește sărăcia energetică, dar și vulnerabilitate climatică și din punct de vedere al securității în aprovizionare, o reprezintă sectorul încălzirii și termoficării, nu alimentarea cu energie electrică a locuințelor, consideră CES. Membrii CES semnalează că, în prezent, singurul remediu cu privire la sărăcia energetică este strict financiar, alcătuit din ajutoarele pentru încălzire și acoperirea temporară din fonduri europene, în sezonul 2022-2023, a facturilor pentru cei mai săraci români.

”Nu sunt finanțate remedii structurale, în special cele de țin de îmbunătățirea eficienței energetice a locuințelor individuale. În aceste condiții considerăm că REPower ar trebui să se îndrepte către îmbunătățirea condițiilor de locuire și reabilitarea termoenergetică a clădirilor individuale, mai cu seamă locuințele individuale ale consumatorilor vulnerabili, inclusiv cele din mediul rural. Sugerăm, de asemenea, ca panourile fotovoltaice să fie complementate de soluții în ceea ce privește încălzirea, anume pompe de căldură, soluții de stocare, sobe eficiente energetic și alte echipamente pentru producție și consum de energie regenerabilă”, se precizează în punctul de vedere al CES.

Modernizarea SEN

Potrivit Consiliului Economic și Social, secțiunea dedicată RePowerEU din cadrul PNRR trebuie  modificată, astfel încât să reflecte nevoia adaptării infrastructurii de distribuție a energiei și modernizarea sistemului energetic național, prin sprijinirea întregului lanț valoric al energiei. ”Segmentele de distribuție a energiei electrice reclamă investiţii semnificative insuficient acoperite de liniile de finanțare disponibile în prezent și care pot fi compensate la nivelul Componentei C16. RePowerEU din cadrul PNRR. Atragem totodată atenția că, în lipsa investițiilor în rețelele de distribuție de energie electric, există riscul ca numărul ridicat de instalări de panouri fotovoltaice să nu se poată derula în timp util pentru că sistemul nu va putea prelua întreaga producție de energie verde generată”, mai arată CES.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
714 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger