AcasăSOCIALCentru rezidențial din Capitală, închis temporar de autorități, în urma unor verificări....

Centru rezidențial din Capitală, închis temporar de autorități, în urma unor verificări. Ce nereguli s-au găsit – FOTO

sursa foto: Instituția Prefectului Municipiului București

Verificările pe care le-au făcut autoritățile la un centru rezidențial din Sectorul 1 al Capitalei au fost urmate de amenzi, pentru neregulile constatate. Mai mult, Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București a dispus închiderea temporară a centrului rezidențial – anunță, joi, Prefectura Capitalei.

Noul prefect al Municipiului București, Rareș Hopincă, a dispus efectuarea unui control la un centru rezidențial aflat pe raza administrativ teritorială a Sectorului 1. Unde, din câte se precizează joi, într-un comunicat de presă transmis de Prefectura Capitalei, existau indicii că se desfășoară servicii sociale de tip rezidențial pentru 17 beneficiari fără a exista o licență de funcționare.

Ca urmare, la fața locului a mers o echipă mixtă de control formată din reprezentanți ai mai multor instituții, inclusiv Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București, Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, DSVSA, Inspectoratul Teritorial de Muncă, ANPC, dar și Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov.

Lista problemelor și ce măsuri s-au dispus în urma verificărilor

Conform comunicatului, inspectorii de la Protecția Consumatorilor au găsit în timpul controlului saltele și perne neigienizate, mobilier deteriorat, dar și produse expirate, nemaivorbind de muște și alte insecte vii.

Potrivit sursei citate, „în urma verificărilor s-au constatat și dispus următoarele măsuri:

Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor București au confiscat 4,8 kg produse de origine animală, neconforme și au aplicat o amendă în valoare de 50.000 lei.

Inspectorii DSP București au constatat faptul că unitatea funcționa fără a respecta Decizia de Suspendare a Activității din 05.05.2023. Totodată, măsurile de igienă din centru erau improprii și în bucătărie s-au identificat 4 kg de produse de origine animală expirate, care au fost oprite de la consum. În urma acestor nereguli DSP București a sancționat contravențional centrul rezidențial cu suma de 40.000 lei.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov a sancționat contravențional centrul rezidențial cu o amendă în valoare de 50.000 lei pentru lipsa autorizației de securitate la incendiu.

Inspectoratul Teritorial de Muncă București a sancționat centrul rezidențial cu suma de 24.000 lei pentru depășirea timpului de muncă stabilit în contractele individuale, neacordarea sporului pentru munca de noapte și lipsa instruirii pensonalului în domeniul securității și sănătății în muncă.

Inspectorii Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor București-Ilfov au constatat următoarele nereguli:

condiții de igienă precare (saltele și perne neigienizate, mobilier deteriorat, miros pestilențial, produse expirate,etc);

în spațiul de depozitare au fost găsite legume (cartofi, morcovi, ceapă având modificări organoleptice) și produse de băcănie fiind identificată prezența insectelor vii (muște, păianjeni, pânză păianjen);

În urma celor constatate, inspectorii Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor București-Ilfov au aplicat o amendă contravențională în valoare totală de 33.500 lei.”

Decizia Agenției pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București

Din câte reiese din cele anunțate oficial, centrul fusese controlat și la finalul lunii mai. Și atunci ar fi fost constatate anumite probleme. „Având în vedere deficiențele sancționate la același punct de lucru din partea Autorității la data de 30.05.2023, cât și noile deficiențe consemnate, se constată săvârșirea repetată a uneia dintre contravenții și se propune emiterea deciziei de închidere temporară a unității pe o perioadă de la 6 la 12 luni.

Ținând cont de propunerea Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor București-Ilfov de emitere a deciziei de închidere temporară a unității pe o perioadă de la 6 la 12 luni, Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București a dispus punerea în aplicare a planului de urgență (închiderea temporară a centrului rezidențial) și a sancționat contravențional societatea cu o amendă în valoare de 25.000 de lei pentru lipsa licenței de funcționare și lipsa personalului de specialitate”, se mai precizează în comunicatul Prefecturii Capitalei.

author avatar
Andrei Coman