Elevii se întorc la şcoală, din 8 februarie. După vacanța de o săptămână, care a început sâmbătă, 30 ianuarie, și ține până duminică, 7 februarie, începe semestrul 2. Majoritatea școlilor se vor redeschide, evident, în condițiile în care pandemia evoluează, a precizat președintele Klaus Iohannis în urmă cu trei săptămâni.
Sorin Cîmpeanu, ministru al Educației, spunea luna trecută că elevii ar putea reveni la sistemul clasic de învățământ, iar o astfel de decizie va fi luată marți, 2 februarie. Nu sunt excluse nici celelalte scenarii.
Oficialul a spus că sunt patru scenarii analizate:
- reîntoarcerea la școală cu prioritate a elevilor de grădiniță și a celor din învățământul primar
- redeschiderea școlilor cu prioritate în zonele unde rata de infectare este mai scăzută
- reîntoarcerea la școală cu prioritate a elevilor care susțin examene naționale
- redeschiderea tuturor școlilor
Trei luni de școală online
Pe 8 februarie se împlinesc trei luni de când elevii fac exclusiv școală online, iar Ministerul Educației își dorește „revenirea la normalitate”.
„Ne dorim revenirea la normalitate, iar normalitatea nu prevede modalitatea de a alege fără motiv” în ce fel se desfășoară cursurile, a subliniat ministrul. „Înainte de februarie 2020 nu exista posibilitatea de alegere fără motive. Exista posibilitatea de a sta acasă pe motive medicale”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi 24.
Patru scenarii pentru școala online
În aceste condiții, el a detaliat care sunt cele patru situații în care poate funcționa în continuare școala online:
1. Elevii au contraindicații medicale pentru prezență fizică, au vulnerabilități. Ei vor face în continuare online.
2. Elevii au aparținători în familie care au vulnerabilități medicale, certificate ca atare. Pentru aceștia, învățământul va fi în continuare online.
3. Elevii prezintă simptome. Recomandarea „apăsată” a Ministerului Sănătății, dar și a Ministerului Educației este să rămână acasă.
4. Profesorii prezintă vulnerabilități sau simptome. Profesorul stă acasă și se va face predare-învățare online.
Vor fi disponibile 60.000 de laptopuri în școli
Dacă un elev sau mai mulți dintr-o clasă au contraindicații, iar clasa lor merge fizic la școală, ei trebuie să aibă acces online la ore. „Pentru asta, trebuie videocamere. Pentru asta, ministrul educației a lansat o achiziție. În data de 4 februarie vor fi deja disponibile 60.000 de laptopuri. Plus un număr important de videocamere pentru a susține acest proces de predare-învățare online”.
„Dacă un profesor are contraindicații, conducerea școlii este datoare să asigure un program orar prin care orele acelui dascăl să fie grupate într-o singură zi. În așa fel încât elevii să poată învăța online, de acasă, într-o zi pe săptămână. La disciplina acelui sau acelor profesori care au contraindicații pentru prezență fizică. Dacă vor fi mai mulți profesori, ceea ce nu ne dorim, vor putea fi și două zile din cinci”, a mai afirmat Cîmpeanu.