Specialiştii electricieni avertizează că există o serie de greşeli frecvente pe care oamenii le fac atunci când folosesc un cuptor cu microunde. Trebuie să le evitaţi pentru a pune casa în pericol.
De exemplu, Unii oameni folosesc partea de sus a cuptorului cu microunde ca spațiu de depozitare pentru diverse obiecte, fructe, prosoape de hârtie sau cărți de bucate. Experții avertizează că această practică poate fi periculoasă.
Nu blocaţi ventilaţia!
“Dacă aveți o bucătărie mică și un cuptor cu microunde pe blat, poate fi tentant să folosiți partea de sus pentru depozitare suplimentară”, explică specialiștii de la Cookology, conform Libertatea. „Totuși, acest lucru poate bloca ventilația, cauzând supraîncălzirea, deteriorarea aparatului sau chiar un risc de incendiu”.
Deși mulți știu că nu trebuie să folosească obiecte metalice în cuptorul cu microunde, Cookology avertizează că și utilizarea plasticului poate fi problematică. „Recipientele din plastic care nu sunt sigure pentru microunde pot elibera substanțe chimice în alimente, mai ales la încălzirea preparatelor grase sau uleioase”, explică experții.
Curățarea cuptorului cu microunde este deseori o activitate evitată, dar este esențială pentru menținerea igienei și a eficienței aparatului. „Un cuptor cu microunde murdar absoarbe mai multă energie și gătește mai puțin eficient”, au explicat experții Cookology.
Electricienii recomandă evitarea soluțiilor de curățare care conțin înălbitori sau amoniac, deoarece acestea pot lăsa în urmă vapori toxici care pot contamina alimentele.
Ce să nu încălzeşti niciodată la cuptorul cu microunde
Pizza: Microundele transformă o felie de pizza într-o bucată moale, cauciucată și fără viață. Aburul din sos și brânză pătrunde în aluat, iar crusta își pierde complet crocantul.
Ouă: Ouăle fierte tare pot exploda la microunde, potrivit hellotaste.ro. Aburul acumulat sub coajă creează presiune, iar rezultatul e o mică bombă culinară. Ouăle jumări și omletele devin cauciucate și se usucă.
Paste: După ce stau la frigider, pastele absorb sosul și se usucă. La microunde, amidonul din ele se întărește, iar sosurile cremoase se separă în grăsime și lichid.
Pâinea: Microundele declanșează procesul de retrogradare a amidonului, făcând pâinea tare și elastică după câteva secunde.
Friptura: O friptură bună își pierde farmecul la microunde. Exteriorul se înmoaie, grăsimea se separă, iar interiorul devine tare și uscat.
