Românii au continuat să-şi caute de muncă şi în ultima săptămână. Cel mai bine plătit job din ultime zile a fost în domeniul financiar, o instituţie specializată în credite personale a recrutat un manager general pentru filiala din România pentru un salariu lunar de 5.000 de euro.
Vânzările au fost domeniul cu cele mai multe angajări făcute şi în această săptămână.
Supermarketurile, la mare căutare
Angajatorul cu cele mai multe aplicări a fost un lanţ de supermarketuri care recrutează lucrători comerciali, casieri, asistenţi vânzări, manageri de departament şi manageri de magazin, iar job-ul cu cele mai multe aplicări a fost cel de consilier juridic în cadrul unei companii de creditare, înregistrându-se peste 300 de CV-uri depuse.
În topul salariilor în funcţie de domeniu, pe primul loc în statisticile bestjobs s-a afla săptămâna aceasta un job de director tehnic mentenanţă în cadrul unei companii din domeniul petrol şi gaze din Prahova. Candidaţilor li se cerea o experienţă cuprinsă între 5 şi 10 ani, oferta salarială fiind între 2.000 şi 3.000 de euro pe lună.
Oraşele în care îţi găseşti un job
Cea mai mare ofertă şi cea mai mare cerere de job-uri s-au înregistrat în Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov şi Iaşi, în domenii precum vânzări, financiar, management, inginerie şi call center.
La polul opus, cea mai slabă ofertă şi cea mai slabă cerere de job-uri au fost în Călăraşi, Târgu Jiu, Giurgiu, Râmnicu Vâlcea, Alba Iulia, Miercurea Ciuc, Slobozia, Alexandria şi Vaslui, în domenii precum agricultură, babysiting, securitate, educaţie, sport şi servicii frumuseţe.
Tinerii îşi găsesc greu de muncă
Tinerii sunt constrânşi să renunţe la studii, pentru că mulţi angajatori caută experienţă, nu doar o diplomă. În 20% dintre cazuri, tinerii nu reuşesc să-l convingă pe angajator că merită postul scos la concurs. Lipsa experienţei se vede imediat, spun sociologii.
“Așteaptă să fie recompensați aproape pentru orice. Mulți au încercat să își schimbe locul de muncă. Foarte multe companii și-au flexibilizat relațiile de muncă și le-au permis sa lucreze de acasă, în intervale flexibile nu într-un interval fix de opt ore”, afirmă un sociolog.
Tinerii până în 24 de ani au devenit cei mai activi candidaţi pe piaţa muncii. O analiză ne arată că în septembrie 2019 cea mai mare companie de recrutare online înregistra 147.000 de cereri. Doi ani mai târziu, numărul acestora s-a dublat.