AcasăSOCIALCeaușescu îi premia: oamenii care stau în casă la 15 grade...

Ceaușescu îi premia: oamenii care stau în casă la 15 grade Celsius. Proiectul SlowHeat

„Suntem șase în familie, avem o locuință de 200 de metri pătrați, iar în momentul de față am setat termostatul la maximum 15°C”. În sufrageria lui Geoffrey Van Moeseke din Louvain-la-Neuve, în centrul Belgiei, termometrul indica 14,5°C. Afară, temperaturile sunt negative.

Pentru al treilea an consecutiv, acest inginer aplică principiile proiectului SlowHeat în casa sa, pentru care este atât cercetător, cât și cobai.

Proiectul, coordonat de Universitatea din Leuven, implică patru cercetători și aproximativ douăzeci de cetățeni, potrivit AFP. Ideea este simplă: „Încălziți corpurile, nu pereții”. Cu alte cuvinte, belgienii mai pun o haină groasă pe ei, mănuși, căciuli pe cap și stau înfofoliți în propriile locuințe. Exact ce le recomanda Ceaușescu românilor pe la mijlocul anilor 1980, perioada neagră a penuriei de căldură, gaze și electricitate.

Când temperatura coboară sub 12 grade Celsius, Geoffrey Van Moeseke pornește două încălzitoare electrice radiante –  doar două ore pe zi –  și susține că factura „se amortizează într-o lună”. Alții din grup folosesc mouse pad-uri încălzite!

Lansat în septembrie 2020, SlowHeat și-a propus să anticipeze o criză energetică –  care venit doi ani mai târziu.

„Ne-am întrebat ce s-ar întâmpla dacă am rămâne brusc fără combustibili”, explică Denis de Grave, asistent de cercetare la Universitatea din Leuven. „La început, oamenii au crezut că suntem nebuni”, spune Grégoire Wallenborn, cercetător și profesor la Universitatea din Bruxelles, îmbrăcat într-un cardigan gros și mănuși pe mâini. În apartamentul său din Bruxelles, temperatura medie se situează între 12 și 14°C.

În timp ce facturile la gaz și electricitate continuă să crească, Van Moeseke plătește, în medie, doar 70 de euro pe lună pentru încălzire.

Înainte de a-și testa metodele, cercetătorii de la SlowHeat au trebuit să își convingă familiile care au văzut proiectul ca pe un „ordin de a rămâne în frig”.

author avatar
Radu Jacotă
574 afisari

4 COMENTARII

  1. ,,Ceausescu ii premia,,oameni care stau i frig la 15 grade celsius. V a dati seama ,cata desteptaciun la ziaicii asia handicapati Ce exprimare ,cata elocinta !Cum ii premia ,de ce bolmojesti prostii?

  2. Ba Jacota, esti imbucurator de incompetent. Nu stiu cum te tin astia acolo. Ar trebuia sa te apuci de crosetat, sau orice alceva. Ziaristica nu e de tine, boss!

  3. Mai terminați cu prostiile. Nu ne pot condamna la frig !
    Ce , încearcă să ne pregătească ? Au să vadă ei cum totul se va întoarce împotriva lor !
    Mai este unul, primar general, pe numele lui , Nicușor Dan care a spus că i_a recomandat medicul sa_si tina copilul în frig pentru că micuțul suferă de reflux gastric.
    Oare ce legătură are una cu cealaltă ?
    Până una ,alta , pe noi ne tine în frig , sau care putem mai punem un calorifer electric .Din ianuarie ar trebui sa le trimitem factura la energie sa o plătească Virgil Popescu și primarul care se laudă că a realizat mai mult decât Gabi Firea. Un obraznic și un nesimțit.
    Cred că nu va lua nici 5% la noile alegeri. Nu se poate sa se voteze iar incompetenta și nesimțirea.

  4. Daca nu se descurca cu Incalzirea Centrala sa-si instaleze Incalzirea Globala care este gratis, sublima si lipseste cu desavarsire.

    Observ ca Incalzirea Globala degaja multa caldura – negativa: -15 grade sau chiar mai mult, in jos, ca doar e incalzire globalista.

    Pandemia de prostie nu poate fi oprita cu niciun vaccin, fie el si ucigash.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Incident la metrou, în Capitală! Metrorex: „A fost raportată o urgență medicală”

Un incident a avut loc, vineri, la metrou, în București, circulaţia trenurilor fiind afectată temporar între Râul Doamnei şi Romancierilor, pe firul 1. S-a...

Umblă magazinele cu puiul vopsit? Cum putem verifica, la vitrină, dacă produsul a fost crescut natural

Aproape că s-a declanşat un scandal naţional după ce Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a avertizat într-un mesaj transmis miercuri...
proger