AcasăSOCIALCea mai modernă Unitate de Primiri Urgențe din România, de la “Bagdasar...

Cea mai modernă Unitate de Primiri Urgențe din România, de la “Bagdasar Arseni”, a primit primii pacienți

Cea mai modernă Unitate de Primiri Urgențe (UPU) din România, de la Spitalul Clinic de Urgență “Bagdasar Arseni” a fost dată în folosință vineri dimineață, anunță Primăria Sectorului 4.

La ora 08.01, primul pacient a fost preluat de medici, iar până la ora 09.00, alți 10 pacienți care se aflau în vechea secție de UPU au fost transferați de asemenea în noua unitate. Construcția unității medicale a costat 3,5 milioane de euro, suma provenind de la bugetul local al Sectorului 4. 

Amenajată pe o suprafață de 1.236 mp, Unitatea de Primiri Urgențe de la “Bagdasar-Arseni” are un regim de înălțime S+P+2E și este conectată, printr-o pasarelă suspendată, de corpul C al spitalului, la nivelul etajului 2. Special configurată pentru asigurarea tuturor funcțiunilor medicale, în condiții de maximă siguranță, unitatea cuprinde o nouă sală de așteptare, un spațiu dedicat pentru registratură și triaj, dincolo de care accesul va fi permis doar personalului medical și pacienților internați însoțiți. Totodată, secția urgențelor majore a fost extinsă, cea a urgențelor minore a fost precis delimitată, iar în imediata vecinătate a triajului există o zonă de decontaminare.

Pereții au fost realizați din materiale tratate antiseptic, cu finisaje rezistente la dezinfectați, fără asperități care să rețină praful, negeneratoare de particule care pot rămâne suspendate în aer, peste care se vor aplica vopsele lavabile antibacteriene. Imobilul este prevăzut cu ascensor de capacitate extinsă, capabil să transporte pacienți pe targă/scaun cu rotile, asigurând eficient legătura cu restul spitalului, în completarea pasarelei de legătură, precum și cu generator pentru asigurarea permanenței furnizării energiei electrice către consumatorii vitali. 

La proiectarea sistemului de control acces, o importanță deosebită a fost acordată măsurilor de separare a fluxurilor de pacienți, aparținători și personalul medical. Noua structură permite desfășurarea activității în cele mai bune condiții a unei echipe medicale de peste 170 de cadre medicale, care până acum au profesat în condiții dificile. Asta întrucât, fosta clădirre a Unității de Primiri Urgențe a spitalului, aflată la parterul imobilului, funcționa impropriu, din cauza numeroaselor căi de acces spre interiorul spitalului, folosite inclusiv de către persoane neinternate și care transformau acest spațiu într-o zonă mixtă de așteptare și de urgență, fapt ce ducea la numeroase probleme de igienă și chiar la situații conflictuale cu cadrele medicale, având repercursiuni asupra calității actului medical. 

Valoarea investiției este de 3, 5 milioane de euro, suma provenind de la bugetul local

Construcția Unității de Primiri Urgențe nu este singura investiție derulată de Primăria Sectorului 4 în parteneriat cu Spitalul Clinic de Urgență “Bagdasar Arseni”. În paralel, aici a fost amenajată și este deja dată în folosință singura secție de tratare a marilor arși construită în România în ultimii 20 de ani. Special reconfigurată pentru asigurarea tuturor funcțiunilor medicale, în condiții de maximă siguranță, noua unitate pentru marii arși cuprinde două săli de operație, politraumă și chirurgie estetică, o sală de pansamente, una pentru tratamentul arsurilor, spații de sterilizare precum și trei rezerve cu câte un pat, dotate cu aparatură de ultimă generație și în care pacienții cu arsuri grave vor putea fi tratați la cele mai înalte standarde.

Totodată, sala de operații pentru urgențe va putea fi utilizată și de alte specialități, în funcție de necesitate. În plus, sălile au pereți și tavane din inox, iar toate suprafețele sunt realizate din panouri tratate antiseptic pe bază de compuși din ioni de argint, eficienți împotriva celor mai periculoase și răspândite tipuri de bacterii. Mai mult, rezervele au pereți vitrați, care să permită controlul vizual al pacienților. 

author avatar
Andrei Coman