AcasăSOCIALCe zile LIBERE vor avea românii de Crăciun 2022 şi de Revelion...

Ce zile LIBERE vor avea românii de Crăciun 2022 şi de Revelion 2023. Guvernul a făcut anunţul

zi libera

A rămas mai puţin de o lună până la Sărbătorile de iarnă 2022. Ne află în postul Crăciunului, iar unii români au început deja pregătirile pentru zilele festive de la final de an.

Pentru a petrece alături de cei dragi, vom avea nevoie şi de zile libere, desigur.

Zilele libere legale de Crăciun 2022 și Revelion 2023

Guvernul României a publicat o listă cu zilele libere legale. Pentru că multe sărbători au date fixe, numărul zilelor libere diferă de la un an la altul.

Libere pentru Naşterea Domnului

De obicei, pe lista liberelor legale sunt incluse prima și a doua zi de Crăciun. În 2022, Crăciunul, sărbătoare cu dată fixă – 25 decembrie, cade într-o zi de duminică, care este deja liberă.

Pentru că 26 decembrie cade într-o zi de luni, angajații vor avea totuși o zi liberă în plus.

Libere pentru Anul Nou

În ceea ce privește Revelionul, 1 și 2 ianuarie sunt declarate zile libere legale. Însă, la fel ca în cazul Crăciunului, prima zi din Anul Nou pică într-o duminică.

Având în vedere că 2 ianuarie este într-o luni, românii vor avea un weekend prelungit.

24 decembrie 2022, zi liberă sau nu?

În acest moment, ziua de 24 decembrie nu este considerată un liber naţional. Oricum, în acest an „cade” sâmbătă. Totuşi, deputatul USR Marian Lazăr a depus la Parlament o iniţiativă legislativă privind completarea Codului muncii, prin care propune ca data de 24 decembrie, Ajunul Crăciunului, să fie declarată zi de sărbătoare legală.

Conform proiectului de lege, „la alineatul (1) al articolului 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificările şi completările ulterioare, după sintagma „1 decembrie” se introduce o nouă liniuţă, cu următorul cuprins:”24 decembrie – Ajunul Crăciunului”.

„Iniţiativa legislativă îşi propune stabilirea zilei de 24 decembrie ca zi de sărbătoare legală, în care nu se lucrează. Ajunul Crăciunului, sărbătorit în data de 24 decembrie, reprezintă ultima zi din postul Naşterii Domnului. Acest post debutează în data de 15 noiembrie şi se încheie în ziua de 24 decembrie”, a mai adăugat deputatul USR.

author avatar
Andrei Ștefan
2.739 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger