AcasăSOCIALCe vor să facă americanii cu laserul de la Măgurele

Ce vor să facă americanii cu laserul de la Măgurele

Toate tehnologiile create cu ajutorului laserului de la Măgurele vor avea patente românești

Oamenii de știință din Statele Unite vor să folosească laserul de la Măgurele pentru a produce o tehnologie de radiografiere a bolnavilor Covid, care ar evidenția cu claritate modul în care sunt afectați plămânii, ne spune academicianul Nicolae Zamfir, coordonatorul proiectului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP).

Celebra Universitate americană Johns Hopkins a solicitat o colaborare cu Institutului Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei“ pentru a realiza, cu ajutorul laserului, o tehnologie de radiografiere unică în lume, cu o claritate mai bună decât celelalte sisteme de imagistică existente la ora actuală. ”Ronald J. Daniels, președintele Universității Johns Hopkins din SUA, una dintre cele mai renumite universități de medicină din lume, mi-a trimis o scrisoare prin care ne invită să facem o colaborare, noi având mijloacele tehnice, ei având și expertiză foarte mare, pentru a elabora o nouă tehnologie pentru radiografii. Radiografia este bazată pe variația de intensitate a fasciculului de raze X când trece prin țesuturi de diferite densități.

Noua tehnologie se va baza pe faptul că razele sunt produse cu acest laser, care este extrem de propice pentru așa ceva. Un prim avantaj ar fi că nu mai trebuie să stai zeci de secunde pentru radiografie, ci doar câteva secunde și atunci poți repeta radiografiile fără riscuri, iar al doilea avantaj este că rezoluția acestor fotografii este la nivel de milimetru. Cei de la Universitatea Johns Hopkins propun să aplice această tehnologie la Covid 19, unde plămânii sunt afectați extrem de local și nu se pot pune în evidență prin metodele clasice”, ne-a declarat academicianul Nicolae Zamfir, președintele Secției de științe fizice din Academia Română, demis recent de la conducerea Institutului de la Măgurele de ministrul Educației, Monica Anisie.

Protonoterapie pentru cancer, în orice spital

O altă aplicabilitate a laserului de la Măgurele este în tratamentul bolilor oncologice, centrele de protonoterapie putând fi construite în orice spital. ”Pentru că se generează particule energetice cu proprietăți deosebite, laserul poate fi utilizat în protonoterapie, care este o procedură nouă, existentă deja în țările dezvoltate, și care tratează tumorile cu fascicule de ioni accelerați. Nou este faptul că fasciculele acestea generate de laser se pare că sunt mult mai bune decât cele generate de acceleratorii clasici, pentru că accelerarea particulelor nu se mai face pe sute de metri, ci se face pe milimetri. Și atunci, toată structura de radioprotecție, care constă în ziduri groase de beton, de doi metri, va avea dimensiuni extrem de reduse, iar construcția nu va mai costa o sută de milioane de euro, ci mult mai puțin, iar astfel de centre vor putea fi create în toate spitalele”, ne-a mai precizat academicianul Nicolae Zamfir.

Problema deșeurilor radioactive, rezolvată

Una dintre cele mai dificile probleme ale omenirii, pentru care nu s-au găsit soluții în ultimii 70 de ani, ar putea fi rezolvată cu laserul de mare putere din România. ”Energia nucleară este o energie curată, în schimb deșeurile radioactive care rămân după producerea acestei energii constituie o mare problemă, care nu a fost rezolvată în decursul celor 70 de ani de istorie. De aceea, în lume, producerea energiei nucleare a fost cam staționară. S-au adunat sute de mii de tone de deșeuri radioactive cu care omenirea nu știe ce să facă. Au încercat tot felul de soluții, au fost propuneri să le trimită în cosmos, să le pună pe fundul oceanelor, să le îngroape în munți, dar niciuna nu a avut finalitate. Iar laserul nostru ar putea produce neutralizarea deșeurilor radioactive”, ne-a mai spus academicianul Nicolae Zamfir.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
1.955 afisari

9 COMENTARII

  1. Nicio radiografie pulmonara nu dureaza secunde,d-apoi zeci de secunde!!!o radiografie pulmonara standard dureaza cam 5-10 milisecunde!ultimele tipuri de aparate rontgen (Samsung)digitale au rezolutie submilimetrica!!!de ce se minte aici?

  2. Suntem prosti,sau ne prefacem,daca ne inchipuim ca americanii dau doi bani pe noi.Laserul va fi folositi pentru scopuri”marete” dupa indepartarea profesorului Zamfir.Cum va imaginati ca „cea mai mare democratie” a lumii se face ca nu vede abuzurile dictaturii covidiste?S-ar putea ca Trump sa nu mai fie atat de regretat dupa plecarea de la Casa Alba.

  3. De aceea a fost indepartat dl. Zamfir? Pentru ca ‘partenerul strategic” a pus ochii pe aceasta bijuterie romaneasca si nu putea din cauza lui Zamfir?

  4. Atatea inadvertente s-a petrecut in tara asta timp de 30 de ani ,ca daca unchiul SAM vrea si areul politiceni nostri vor spune in cor ,,CU CEA MAI MARE PLACERE SI APLECARE”

  5. E inutil sa spun cata energie folosesti pt a gauri o nuca decexemplu toata masinaria Magurele. Lasarele fasnete de tip Star Wars raman copilarii.

  6. Cand eram copil am citit o carte despre o raza a mortii …! Cartea se numea ” Hiperboloidul inginerului Garin „. cred ca despre asta e vorba si cu acest laser !

  7. numai minciuni, numai aberatii.

    accelerare protonilor (pt. protonoterapie) pe „sute de metri”. alooo!

    „S2C2 is a highly compact proton therapy accelerator which delivers protons at 230 MeV energy with an average current of 135 nAmps while weighing less than 50 tons and measuring less than 2.5 meters in diameter.”

    cam asa arata un accelerator modern, iar calitatea fasciculului de protoni nu va fi atinsa in vecii vecilor cu Laserul Mortii din Valea Plangerii Laserelor:

    https://iba-worldwide.com/proton-therapy/proton-therapy-solutions/proteus-one#details-id-0

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Incident la metrou, în Capitală! Metrorex: „A fost raportată o urgență medicală”

Un incident a avut loc, vineri, la metrou, în București, circulaţia trenurilor fiind afectată temporar între Râul Doamnei şi Romancierilor, pe firul 1. S-a...

Umblă magazinele cu puiul vopsit? Cum putem verifica, la vitrină, dacă produsul a fost crescut natural

Aproape că s-a declanşat un scandal naţional după ce Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a avertizat într-un mesaj transmis miercuri...
proger