AcasăSOCIALCe trebuie să ştie românii care merg în vacanţă în Grecia. Cât...

Ce trebuie să ştie românii care merg în vacanţă în Grecia. Cât costă drumul şi ce amenzi riscă şoferii!

vami

Prima veste proastă pentru românii care doresc să-şi petreacă vacanţa în Grecia este că elenii vor să raţionalizeze folosirea aerului condiţionat, pentru a face economie de energie şi a scăpa de dependenţa de Rusia.

Altfel, turiștii români care aleg să meargă cu mașina în vacanță în Grecia sau închiriază o mașină la destinație trebuie să știe că statul elen are foarte bine pus la punct sistemul de sancțiuni pentru cei care nu respectă legea.

Cu maşină de România, doar 180 zile în Grecia

Cetățenii români care au autoturisme înscrise în circulație în România pot circula în Republica Elenă cel mult 180 de zile, dacă sunt turiști și nu au o rezidență legală în această țară.

Parcarea ilegală se pedepsește cu o amendă cuprinsă între 40-150 euro, la care se adaugă reţinerea plăcuţelor de înmatriculare pentru o perioadă de 20 de zile, precum şi plata taxei de parcare pentru acest interval de timp.

Poliţiştii greci mai amendează şi:

  • Folosirea telefonului mobil în timpul conducerii autoturismului;
  • Circulaţia pe benzile destinate mijloacelor de transport în comun;
  • Depăşirea şi încălcarea liniei continue;
  • Neoprirea la semnalele agentului de circulaţie;
  • Nerespectarea semnalelor semaforului;
  • Oprirea pe autostradă în locuri neamenajate;
  • Condusul pe contrasens.

Grecia, restricţii şi pentru localnici

Elenii ar putea fi obligaţi să muncească mai mult de acasă, iar duminica s-ar putea să nu mai aibă voie să circule cu maşinile. „Guvernul cheltuie peste două miliarde de dolari pentru a subvenţiona preţul energiei pentru gospodării, afaceri şi fermieri”, spune John Psaropoulos.

Nici taxele nu sunt chiar mici în Grecia: taxele pentru autostrăzi în Republica Elenă pentru autoturisme variază în funcţie de lungimea tronsonului utilizat. Între oraşele Salonic şi Atena, pe o distanţă de aproximativ 520-570 de km, taxele de autostradă sunt cuprinse între 30 şi 58 de euro.

author avatar
Andrei Ștefan
489 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger