AcasăSOCIALCe trebuie să scrie în cartea de muncă a românilor pentru a...

Ce trebuie să scrie în cartea de muncă a românilor pentru a primi o pensie cât mai mare după toţi anii în care au lucrat

postas-pensie

Se bucură acum, dar vor regreta mai târziu, la pensie. Românii care acceptă să muncească, pe cartea de muncă, pe salariul minim pe economie, dar cu o completare a lefei „la negru”, vor suferi când vor ajunge pensionari.

Calculele făcute arată că sunt diferenţe mari între pensia pe care un român o primeşte după ce a avut salariul minim pe cartea de muncă şi un altul care a câştigat în acte 8.000 de lei, spre exemplu.

La salariul minim, pensie vine 1.260 lei

Potrivit calculelor făcute de economişti, dintr-un salariu minim, putem spune că se duc la sistemul public de pensii 595 de lei lună pe lună, iar după 35 de ani de muncă, dacă salariul rămâne același, un român ar primi o pensie de aproximativ 1.260 lei.

Dacă salariul real, cel întreg, ar figura tot pe cartea de muncă, logic că respectivul angajat va ajunge să încaseze o pensie mult mai mare. Cel mai trist pare că o persoană care a avut un salariu mic va avea o pensie aproape identică cu o persoană care nu a lucrat o zi în viața ei.

Pensie minimă garantată: 1.125 lei

Indemnizația socială pentru pensionari, adică pensia minimă garantată de stat, e stabilită la 1.125 de lei și e de fapt un ajutor dat pensionarilor săraci, acei oameni care nu au cotizat o zi în viața lor. Probabil, tocmai de aceea tot mai mulți români profită de faptul că își pot cumpăra vechime până în luna septembrie 2023.

Puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării.

author avatar
Andrei Ștefan
29.324 afisari

34 COMENTARII

  1. ”Ce trebuie să scrie în cartea de muncă” ??? Pai sa scrie ”special”!
    Cine pu la mea mai prinde pensia? Se tot adauga ani la limita de iesire la pensie tot timpul. Cine angajeaza un om de 64 de ani?

  2. Dupa 35 de ani de munca, pe salariul minim, pensia e 1260 lei. Daca n-ai muncit deloc, nici macar o zi, pensia e 1125 lei. Diferenta intre 35 de ani de contributie si…nicio zi e 135 lei! Am inteles bine??

  3. Acceptă să li se scrie un salariu mai mic pentru a nu plăti impozite, iar când vor ieși la pensie vor plânge și vor țipa că unii au pensie mai mare ca a lor, deși au desfășurat aceeași activitate și în aceleași condiții de muncă dar care nu au acceptat măgăria cu banii negri.

    • Raționamentul este greșit, dacă pui deoparte toți banii economisiți din taxe cu salariul minim vei avea o pensie de două ori mai mare decât cel care a plătit cinstit.

    • Dava-n p u la mea! Ma pis pe pensia ”viitoare”. Cine va munci sa dea taxe ptr….pensii….mari?

    • Vă contrazic, noi în fabrica de croitorie, avem salariul minim pe economie, lucrăm legal, nu primim bani la negru, în mână nu ne ajung nici pentru traiul de zi cu zi, utilități, noi nu avem grupă, este industrie ușoară pentru guvernanți, nu acuzați pe nedrept, noi muncitorii de rând suntem discriminați, să trăiască conducătorii țării cu acești bani, știți voi cât plângem noi din cauza neajunsurilor?

      • Nu îi interesează pe ei au salariilefffmari și nu le mai pasă de cei care muncesc după 30 35 ani lucrați nu ar trebui sa avem pensie mai mică de 3000 sau 3500 sau 4000 la o muncă de o viata

  4. „Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării.” – inca o dovada a tembelismului acestui ziarici. Cotidianul, scapati-ne de loaza asta !

    • Păi bine, Ajutor social,,,, dar bani aceștia de unde vin,,,, NU de la cei care muncesc și sunt reținute impozite de multe feluri…. După mine dacă aceștia primesc sa primească tot Romanul care iese la pensie suma de ajutor plu ani de muncă… E o părere!!! Adică ar fii corect și partajarea….. Hai sănătate….

  5. La ce varsta vor astia sa iesim la pensie corelat cu speranta de viata cine cotizeaxa mai mult e cel care pierde ca nu apuca sa vada mai nimic ca se duce la viata vesnica!!

    • I rinichi Alexe chestor politie Slatina ieșită la pensie la 42 de ani cu 13200 lei și angajata consilier la fostul ministru de intwrne Carmen Dan..la ăștia de unde sa le asigure pensia?..

  6. Stau in Rahova Bucales, nu sunt suedez, am muncit de mi-au sarit capacele zeci de ani, am o pensie buna pentru ca am lucrat in tinerete la Crucea SV la uraniu, de acolo mi-am luat grupa mare. Am 9750 de lei, nu e pensie speciala, e normala pentru ca mie ca mi-a murit trotineta la 30 de ani si dintii mi-au sarit din gura ca pop cornul. Ce nu inteleg este ca am niste suedeji vecini care nu au avut o zi munca toata viata lor si totusi vine postarita si le da bani!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  7. Pentru o pensie mare trebuie sa scrie pe cartea de munca: judecator, procuror, securist, chestii de-astea. Nu e cazul meu de lucrator la bancul de produs foraibare, mai ales ca ma gandesc sa o cam tai din mUE ca sa scap de tampeala zilnica cu asa zisa incalzire globala, cu legebetizarea fortata a copiilor, cu supravegherea a tot ceea ce faci etc.

  8. Dacă din 14 ani munciți mi s-au scos doar noua iar ceilalți 5 nu au fost cotizati ,ce fac?Am 61 ani,cine ma angajează pe mine cu durerile de oase ,artroza reumatoida hipertensiune arterială putina depresie?Un răspuns de la cineva dacă se poate.

  9. Bine că unii am muncit de la 18 ani și în mediu toxic alții au stat la soare cu berica în mînă au ajutor cît unii cu 5 de ani fara grupe și primesc și facilități iar noi prostii primim în guriță .Frumos domnilor .Dacă nu muncea nimeni de unde primeam toți ajutor și facilitățile ce primesc acum unii care n-au muncit și au stat bine mersi..Rușine..

  10. Păi, un cetățean care a cotizat 25 de ani cu un salariu minim pe economie primește 1350 de lei și unul care nu are niciun an de munca primește 1150 de lei.
    Te spetesti 25 de ani ca să primești 200 de lei în plus fată de putoarea aia care nu a muncit deloc?
    Nu-i drept. Statul încurajează lenea, puturoșenia.
    Vorba aleia, auzi, să muncesc, mă ia cu frezoane…păi?

  11. Rușinos ca după 34 de ani în câmpul muncii chiar pe salar minim sa ai pensie sociala și sa nu muncești nici o zi sa primești ajutor social .Asa se încurajează sa nu muncești.

  12. La ajutorul social de 1125 se mai adaugă și alte ajutoare și uite așa din ajutor în ajutor se face mai mult decât pensia de drept a unuia care a avut peste 35 de ani vechime ! Unde este dreptatea?
    Doar în România se poate așa ceva, că este nevoie de voturi !

  13. Mi_am încuiat copii in casa zeci de ani că sa muncesc 29 de ani și azi am o pensie de 1100 lei
    Muncesc cu carte de munca de la 16ani cu dispensa de vârstă .
    Mulțumim conducerii și ministrului muncii

  14. Cei 25la sută din pensia soțului decedat se dau?Ce se face cu contribuția soțului meu decedat și a atâtor persoane decedate.BANII au fost opriți pentru pensIe.

  15. Toate pensiile sa plece de la pensia sociala1150 sociala plus pensia cu care te scoate nu așa.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger