AcasăSOCIALCe soluţii au pensionarii la dispoziţie pentru a beneficia de banii de...

Ce soluţii au pensionarii la dispoziţie pentru a beneficia de banii de la Pilonul II de Pensii

pensiiPensionarii primesc noi beneficii de la stat. Bucurie pentru 120.000 de oameni. Veniturile lor, rotunjite!

Sistemul de pensii ar putea suferi schimbări majore, arată documentele aflate în lucru la guvern. Potrivit Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), legea privind pensiile publice ar urma să fie modificată, iar contribuția la pilonul 2 ar urma să crească cu 1%.

Din totalul de 29,2 miliarde de euro pe care Comisia Europeană le-a pus la dispoziția României pentru PNRR, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale beneficiază de 368,9 milioane de euro.

Variante de acces la banii de la Pilonul II de Pensii

Viitorii pensionari ar trebui să poată alege între plata integrală sau cea eșalonată a sumelor acumulate la fondurile de pensii din Pilonul II, iar dacă aceștia doresc să li se facă o plată integrală pentru a-și folosi banii așa cum consideră nu trebuie să fie privați de această posibilitate, se arată într-un comunicat transmis luni de Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii şi Fondurile de Investiţii (APFPFI).

Eliminarea dreptului viitorilor pensionari de a opta pentru plata integrală (într-o singură tranșă) a pensiei acumulate în Pilonul 2 este o idee care trebuie analizată temeinic și înainte de a apărea în spațiul public, alături de participanții în fondurile de pensii și de ceilalți actori ai pieței.

După cunoștința noastră, o asemenea opțiune există în state cu sisteme de pensii mai dezvoltate decât România și ea corespunde unei atitudini de respect față de viitorii pensionari, astfel încât examinarea cu atenție a ideii se impune cu atât mai mult.

Activul fondului Pilon 2 nu se diminuează dintr-odată, cu suma pensiei, ci doar treptat, pe măsură ce se realizează plățile eșalonate.

În acest context, fiind în prezența unui drept la pensie deja cristalizat (și nu doar a unor contribuții care se acumulează pentru o viitoare pensie), se impune examinarea modalității în care partea din pensie încă neplătită va fi administrată și cu ce costuri pentru viitorii pensonari”, se menționează în comunicatul Asociației.

author avatar
Andrei Ștefan
158 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger