AcasăSOCIALCe se întâmplă cu șomajul tehnic de la 1 ianuarie 2022. Vestea...

Ce se întâmplă cu șomajul tehnic de la 1 ianuarie 2022. Vestea de ultimă oră a Guvernului

somaj tehnicCe se întâmplă cu șomajul tehnic de la 1 ianuarie 2022. Vestea de ultimă oră a Guvernului

După instaurarea treptată a stării de urgență, în 2020, Guvernul a generat anumite facilități pentru angajatori și angajați. Mulți români au ajuns în șomaj tehnic, banii fiind subvenționați de stat.

Șomajul tehnic suportat de stat ar fi trebuit să se aplice până la finalul acestui an, dar potrivit unui proiect al autorităților, termenul ar putea fi prelungit până la 31 martie 2022, potrivit unor surse guvernamentale, citate de Hotnews.

Este vorba despre faptul că pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din inițiativa angajatorului, ca urmare a efectelor produse de virusul SARS-CoV-2, indemnizațiile de care beneficiază salariații sunt de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

De asemenea, se aplică și pentru profesioniști, persoane care obțin venituri din drepturi de autor etc.

Indemnizația de șomaj tehnic se va recalcula

După aprobarea legii bugetului asigurărilor sociale pentru 2022, indemnizația se va calcula în raport cu nivelul câștigului salarial mediu brut prevăzut de acesta.

Salariaţii afectaţi de activitatea redusă sau întreruptă, care au contractul individual de muncă suspendat beneficiază de o indemnizaţie plătită din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat în vigoare, pe toată durata menţinerii unei stări de asediu sau stări de urgenţă în România.

author avatar
Andreea Vlad
1.882 afisari
Zenville