AcasăSOCIALCe s-a schimbat? Tătaru introduce pașaportul de imunitate

Ce s-a schimbat? Tătaru introduce pașaportul de imunitate

Pașaportul lui Tătaru ar putea anula și restricțiile pentru cei care au trecut prin boală

Testul pozitiv Covid, devine, după 14 zile, pașaport de imunitate valabil trei luni de zile. Practic, potrivit unui ordin emis de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, toți cei care au fost infectați cu Covid nu mai trebuie testați pentru o perioadă de trei luni. Mai mult, chiar dacă aceștia se testează în cele 90 de zile și sunt depistați pozitivi, testul trebuie să fie considerat negativ.

La opt luni de la izbucnirea pandemiei, Ministerul Sănătății recunoaște că cei care au avut Covid sunt imuni la coronavirus pentru cel puțin 90 de zile. În aceste 3 luni, foștii pacienți nu mai trebuie testați, iar dacă testarea se face, testul pozitiv trebuie considerat negativ, se arată în ordinul emis de ministrul Sănătății. De aici concluzionăm câteva lucruri. În primul rând testarea săptămânală a angajaților direcțiilor de protecție socială și a celorlalte categorii supuse testărilor frecvente nu se va mai face în cazul celor care au trecut prin Covid. În al doilea rând, dacă se află în perioada celor 90 de zile după vindecarea de coronavirus, pacienții care au diferite afecțiuni se pot interna în spitale fără triaj și fără plasarea acestora în zone tampon.

Dar poate cel mai important lucru este faptul că un rezultat pozitiv la testarea făcută în perioada de 3 luni de la infectare este, de fapt, negativ. Acest lucru a fost semnalat în urmă cu câteva luni chiar de către președintele Societății Române de Epidemiologie, prof.dr. Doina Azoicăi, care atrăgea atenția că testele pozitive pot fi fals pozitive din cauza fragmentelor de virus rămase în organism în cazul celor care au avut Covid, dar au fost asimptomatici. ”Pacientul pozitiv nu mai trebuie retestat RT-PCR timp de 90 de zile de la vindecare, cu excepția persoanelor cu imunodepresii severe sau a celor care dezvoltă simptomatologie clar sugestivă. Dacă retestarea totuși se petrece, un rezultat pozitiv în perioada de 90 de zile de la vindecare nu poate fi considerat o nouă infecție, cu excepția persoanelor cu imunodepresii severe sau a celor care dezvoltă simptomatologie clar sugestivă”, se arată în ordinul de ministru.

Se mai cheltuie niște bani

Același ordin de ministru introduce testarea Covid cu testele rapide, despre care conducerea Ministerului Sănătății a tot afirmat că nu sunt precise. Astfel, ”pentru triajul simptomaticilor, conform definiției de caz, în UPU/CPU, având în vedere necesitatea de a descongestiona cât mai rapid, dar în siguranță, aceste zone se pot utiliza teste de detecție a antigenelor SARS-CoV-2”. Însă, concomitent cu testul rapid se va face și recoltare pentru RT-PCR. ”Pacienții cu rezultat pozitiv la testul rapid vor fi izolați imediat în zonele Covid; pacienții cu rezultat negativ la testul rapid vor fi menținuți în zona-tampon dacă prezintă simptome care necesită spitalizare; dacă nu necesită spitalizare, acești pacienți vor fi lăsați la domiciliu până la primirea rezultatului RT-PCR. Pentru asimptomatici nu se recomandă la acest moment utilizarea testelor rapide”, se arată în ordin. Mai exact, se fac și teste rapide, dar și teste PCR, iar pacienții, indiferent de rezultatele testelor rapide, vor fi considerați suspecți Covid.

Declarați vindecați prin telefon

Potrivit ordinului ministrului Sănătății, medicul de familie va declara pacientul vindecat pe baza rezultatelor monitorizării zilnice, prin consultația medicală la distanță, considerând drept criterii de vindecare absența manifestărilor clinice pe parcursul perioadei de monitorizare. Starea de vindecat va fi comunicată în scris prin scrisoare medicală transmisă prin utilizarea mijloacelor de comunicare electronică la distanță direcției de sănătate publică județene/a municipiului București, care are obligația introducerii statutului de vindecat în platforma Corona-forms în decurs de 24 de ore de la primirea scrisorii.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
918 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger