Românii care au credite la bănci legate de IRCC vor plăti mai puţin din iulie. Vestea sună pompos şi încurajator.
Numai că, în realitate, scăderea ratei este doar de câţiva lei. Practic, insesizabil!
BNR a anunţat noul IRCC
BNR a anunţat vineri noul IRCC, valabil pentru creditele contractate în iulie-septembrie, de 5,86%, calculat pe baza tranzacţiilor interbancare din T1 2024. În perioada aprilie-iunie, IRCC a fost 5,9%.
De exemplu, la un credit de 250.000 lei, luat pe 30 de ani, rata lunară va scădea cu doar 7 lei!
Indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei luate înainte de luna mai 2019, se află la un nivel apropiat de IRCC, la 6,01%, după ce urcase şi la 8%.
Artificiul românilor ca să scape de ratele mari la bănci
Românii cu rate la bănci şi-au analizat bine situaţia financiară, iar majoritatea dintre ei au ajuns la o concluzie: nu mai depăşi situaţia fără o refinanţare a creditului.
Numai pentru Prima Casă în ultimele două luni s-au depus peste 3 mii de cereri, însă interes există și pentru creditele ipotecare.
Asta deși refinanțările presupun costuri suplimentare care țin de evaluarea casei, dar și de plata notarului. La rândul lor, și băncile se întrec în oferte cu dobânzi fixe sub 5 la sută, adică mai puțin decât indicii ROBOR sau IRCC.
Potrivit datelor BNR, numărul creditelor ipotecare refinanțate a crescut constant: de la 1.900 de credite în 2022, la peste 2.600 anul trecut, din care în jur de 300 doar pentru Prima Casă. Interesul s-a păstrat și în acest an.
Experții vă recomandă să discutați înainte cu cei de la care ați luat creditul, astfel încât să primiți o ofertă de retenție, care nu implică și costuri suplimentare.