AcasăSOCIALCe români vor beneficia de noul sistem de pensii, cel paneuropean. Ce...

Ce români vor beneficia de noul sistem de pensii, cel paneuropean. Ce este acesta şi ce trebuie să faci ca să încasezi venitul

pensie speciala

Apare un nou tip de pensie. Comisia Europeană (CE) a anunțat că se aplică un regulament ce vizează introducerea unui sistem paneuropean de pensii personale. Orice cetățean al unui stat membru al Uniunii Europene (UE) poate participa.

Acest nou sistem de pensii vine în completarea sistemelor de pensii publice și ocupaționale din fiecare țară UE. Mai exact, CE a anunțat că a intrat în vigoare Regulamentul UE 1.238/2019 privind un produs paneuropean de pensii personale (PEPP), care se aplică direct în toate țările comunitare, deci și în țara noastră.

Noua pensie este facultativă

Trebuie subliniat că noul produs va fi facultativ şi că se adresează persoanelor fizice care vor să economisească pentru viitor. PEPP este separat de sistemul public de pensii din ţările membre UE şi de sistemele de pensii private din respectivele ţări, deci şi din România.

Într-o Europă în care piaţa muncii a depăşit de mult timp graniţele ţărilor UE, un sistem de pensii comun vine ca un lucru firesc. Pentru România, ţară care are în jur de 5 milioane de cetăţeni care lucrează în afara ţării, acest sistem s-ar putea dovedi cu atât mai util.

Este încă prea devreme pentru a ne pronunţa asupra eficienţei sistemului, dar totuşi reprezintă o iniţiativă bună, utilă celor care vor să economisească pe termen lung, indiferent de ţara membră UE unde lucrează”, a declarat Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Pensiile paneuropene permit tranzitul în Europa

PEPP va facilita cetăţenilor UE exercitarea dreptului de a trăi şi munci în alt stat membru decât cel a cărui cetăţenie o au. Pentru a putea fi oferite pe piaţă, PEPP vor parcurge un proces de înregistrare în care vor fi implicate autorităţi naţionale din statele membre ale Uniunii Europene, dar şi Autoritatea Europeană de Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA).

Cetăţenii români care lucrează în alte state membre ale Uniunii Europene vor putea investi în PEPP distribuite pe teritoriul respectivelor state, urmând ca, la întoarcerea în România, să poată solicita furnizorului respectivului PEPP deschiderea unui subcont pentru România.

author avatar
Andrei Ștefan